Το πλοίο θα σαλπάρει από Λεμεσό για Πειραιά... του χρόνου το καλοκαίρι

Το πλοίο θα σαλπάρει από Λεμεσό για Πειραιά... του χρόνου το καλοκαίρι

Μεγαλόπνοη στρατηγική για τον τουρισμό εξήγγειλε ο Περδίος

Του Στέλιου Ξιουρή

Εναλλακτική μέθοδο πρόσβασης προς την Ελλάδα επιχειρεί να προσφέρει η Υφυπουργός Ναυτιλίας ΝΑΤΑΣΑ ΠΗΛΕΙΔΟΥ μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των λιμανιών Λεμεσού – Πειραιά και με ενδεχόμενους σταθμούς σε Ρόδο-Κρήτη.

Την ίδια ώρα που ο Υφυπουργός Τουρισμού ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΡΔΙΟΣ καταθέτει μακρόπνοη στρατηγική για τον τουρισμό που καλύπτει όλο το φάσμα της αποδοτικότερης βιομηχανίας του τόπου σε μια προσπάθεια η κότα που γεννά τα χρυσά αβγά να επιβιώνει μέσω μοντέρνων…κοτετσιών και με την συνδρομή και γειτόνων της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακτοπλοϊκή σύνδεση το 2020

Με γοργούς ρυθμούς συνέχονται οι προσπάθειες ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας. Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο μελέτης της βιωσιμότητας και ήδη κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στον έφορο κρατικών ενισχύσεων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και να προκηρυχθούν προσφορές με την ελπίδα την ερχόμενη καλοκαιρινή περίοδο να ξεκινήσουν δρομολόγια.

Για το εν λόγω εγχείρημα προκύπτει χρηματοδοτικό κενό λόγω του κόστους και η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να το καλύψει είτε μέσω κοινοτικών ή Εθνικών πόρων. Η διάρκεια του ταξιδιού Κύπρος – Ελλάδα θα είναι 30- 36 ώρες και προφανώς το εισιτήριο θα είναι φθηνότερο από το αντίστοιχο αεροπορικό. Το καλοκαίρι θα υπάρχει ένα δρομολόγιο την βδομάδα και τον χειμώνα κάθε δεκαπενθήμερο.

Ήδη όπως επισήμανε η κ. Πηλείδου υπάρχουν ενδιαφερόμενοι εφοπλιστές - πλοιοκτήτες για να επενδύσουν το σχετικό εγχείρημα που να σημειωθεί βρίσκεται στις προτεραιότητες των εκάστοτε αρμοδίων εδώ και αρκετά χρόνια , αλλά η νυν Υφυπουργός με το αφοπλιστικό της χαμόγελο παρουσιάζεται αισιόδοξη ότι θα το πετύχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γυναικοκτονίες: Ο άντρας στη φυλακή, η γυναίκα στο χώμα & τα ορφανά στους δρόμους

Μείωση στις αφίξεις – αλλαγές στο τουριστικό προϊόν από Περδίο

Ενδιαφέρουν πολύ οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις επισημαίνοντας ότι το Υφυπουργείο του ολοκλήρωσε θεματικά πακέτα για ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος.

Σε μια άλλη εξέλιξη σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού, κατά τους μήνες Μάρτιο – Ιούνιο καταγράφηκε μικρή μείωση στις αφίξεις τουριστών η οποία δεν πρέπει να προκαλεί πανικό, αφού οι συνθήκες στην ευαίσθητη αγορά τουρισμού είναι ευμετάβλητες και μεταλλάσσονται λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων…

Το BREXIT  και οι σχέσεις Τουρκίας- Ρωσίας με την αγορά  Ρωσικών τουριστικών εταιρειών από Τούρκους – με παρότρυνση Ερντογάν- αποτελούν τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος. Επιχειρείται το κενό που αφήνουν Βρετανοί- Ρώσοι να καλυφθεί με νέες αγορές , όπως Πολωνία- Ουκρανία- Γερμανία- Ισραήλ.

Στόχος είπε ο Υφυπουργός Τουρισμός το 2020 είναι η ανάπτυξη των πτητικών προγραμμάτων και της συνδεσιμότητας με άλλες χώρες σημαντικές για τον τουρισμό της Κύπρου. Αλλά και η παρουσίαση της ανανεωμένης εταιρικής ταυτότητας του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρχίζουν οι αιτήσεις για φθηνά σπίτια - €70.000 για δυάρι σε «σε καλή περιοχή» - Ποιοι δικαιούνται

Εξάλλου ο κ. Περδίος σε μια ομολογουμένως πρωτόγνωρη κίνηση που ενθουσίασε τους βουλευτές απεκάλυψε ότι το Υφυπουργείο του ετοιμάζει δεκαετές πλάνο δράσης για τον τουρισμό με βραχυπρόθεσμους- μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους.

Μάλιστα ενθουσιασμένοι οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν και κλείστηκε η παρουσίαση στην Επιτροπή Εμπορίου στις 17 Σεπτεμβρίου.