Σύσφιξη σχέσεων με Αλεξάνδρεια προωθεί η Λεμεσός

Σύσφιξη σχέσεων με Αλεξάνδρεια προωθεί η Λεμεσός

Με στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων και τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με την αδελφοποιημένη πόλη της Αλεξάνδρειας, αντιπροσωπεία από τον Δήμο Λεμεσού, τη Μητρόπολη, το ΤΕΠΑΚ και άλλους φορείς, μεταβαίνει αύριο στην αιγυπτιακή πόλη.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, στο τετραήμερο ταξίδι θα συμμετέχουν ο Δήμαρχος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Χωροεπίσκοπος Αμαθούντας Νικόλαος και εκπρόσωποι της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λεμεσού, του ΣΑΛΑ, του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού, του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και του Ιστορικού Αρχείου – Κέντρου Μελετών Λεμεσού.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης μεταφέρεται στην Αλεξάνδρεια το θέμα που απασχόλησε, τον περασμένο Νοέμβριο, το 14ο Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου - Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, «Λεμεσός – Αλεξάνδρεια: Δύο πόλεις σε ένα συνεχή διάλογο».
 
Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, λόγω του ενδιαφέροντος που παρουσίασε το συμπόσιο, κρίθηκε επωφελής για τον Ελληνισμό της αιγυπτιακής διασποράς η μεταφορά του στην Αλεξάνδρεια και για το σκοπό αυτό μεταβαίνουν με την αποστολή επτά ερευνητές - επιστήμονες που συμμετείχαν σε αυτό, οι οποίοι θα αναλύσουν το θέμα με συναδέλφους τους, Αιγύπτιους και Έλληνες της διασποράς.

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Δήμαρχος μαζί με εκπροσώπους των φορέων της πόλης, θα έχουν συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας, με σκοπό  την ανανέωση και επικαιροποίηση της συμφωνίας διδυμοποίησης των δύο πόλεων, η οποία είχε συνομολογηθεί το 1972.
 
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και παρουσίαση του τόμου για τον Άγιο Ιωάννη τον Ελεήμονα, πολιούχο Άγιο της Λεμεσού και Πατριάρχη Αλεξάνδρειας.
 
Θα πραγματοποιηθούν, επίσης, εκδρομές και επισκέψεις σε μουσεία και σε αξιοθέατα της πόλης του Καϊρου και της Αλεξάνδρειας, όπως το Αιγυπτιακό Μουσείο, το Μουσείο Παπύρου, την ιστορική Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το σπίτι του Καβάφη, το ελληνικό σχολείο και άλλα.

Πηγή: ΚΥΠΕ