Έτσι θα βάλουν φρένο στις πλημμύρες στη Λεμεσό

Έτσι θα βάλουν φρένο στις πλημμύρες στη Λεμεσό

Τα αντιπλημμυρικά έργα στη Λεμεσό

Άντρη Θρασυβούλου

Τεράστια ταλαιπωρία έχουν υποστεί αρκετοί κάτοικοι της Λεμεσού με αφορμή τις πλημμύρες που έπληξαν για ακόμα μια φορά διάφορες περιοχές της πόλης προκαλώντας προβλήματα και ζημιές. 

Στο ΣΑΛΑ έχει ανατεθεί η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή της μείζονος Λεμεσού συνολικού κόστους 35 εκ. ευρώ περίπου.

Τα έργα αναμένεται να δώσουν ανάσα και ''οχύρωση'' σε παρόμοιες καταστάσεις.  

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ

Όπως ανέφερε στο Newsbomb ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού - Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) Ιάκωβος Παπαϊακώβου ο διαγωνισμός για Σύμβουλους Μηχανικούς προκηρύχθηκε και κατακυρώθηκε. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊακώβου, μέχρι τον Δεκέμβριο αναμένεται να προκηρυχθούν προσφορές για τα  κατασκευαστικά έργα της Α' Φάσης, κόστους περίπου 16 εκ.

Η συνολική ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει γύρω στα 4-5 χρόνια. Ωστόσο σε περίπου 2,5 χρόνια αναμένεται να ολοκληρωθεί η Α' Φάση που θεωρείται άκρως σημαντική.

Η Α' Φάση θα καλύψει περιοχή στην οδό Πατρών στη Γερμασόγεια, στην Εκάλη, στην Αγία Φύλα, οδό Αναγνωστοπούλου στα Κάτω Πολεμίδια καθώς και περιοχές βόρεια της οδού Σπύρου Κυπριανού (περιοχή Τσίρειου).

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας

Οι υπόλοιπες Φάσεις:

Β' Φάση: Λίμνη κατακράτησης των βροχών στον Άγιο Αθανάσιο

Γ' Φάση: Λίμνη κατακράτησης στην Αγία Φύλα

Δ' Φάση: Aποχετευτικό στην οδό Ευαγόρα Λανίτη

Θα λυθεί το πρόβλημα των πλημμύρων; 

''Τα προβλήματα θα λυθούν νοουμένου ότι για τις μελλοντικές αναπτύξεις εφαρμόζουμε τις σωστές πρακτικές'', σημειώνει ο κ. Παπαϊακώβου παραπέμποντας στις αλόγιστες αλλά και παράνομες αναπτύξεις. ''Η απρογραμμάτιστη, παράνομη ανάπτυξη όπως το κλείσιμο ποταμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στη Λεμεσό δημιουργεί προβλήματα. Κτίζουμε μέσα σε ποταμούς, δεν κατασκευάζουμε τις αναγκαίες υποδομές. Όλα αυτά οξύνουν το πρόβλημα των πλημμύρων. Αν θα κτίσουμε ολόκληρη την περιοχή βόρεια της Λεμεσού πέραν απ' ότι είναι ήδη κτισμένη, πάλι θα έχουμε πρόβλημα.Το ζήτημα θα λυθεί με τον σωστό προγραμματισμό και όταν κάθε ανάπτυξη δεν δημιουργεί επιπρόσθετες ποσότητες ομβρίων στους δρόμους'', τονίζει ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού - Αμαθούντας.