Επεισοδιακή κηδεία ασθενή που πέθανε από κορωνοϊό - Τι λέει ο Μητροπολίτης Λεμεσού (vid)

Επεισοδιακή κηδεία ασθενή που πέθανε από κορωνοϊό - Τι λέει ο Μητροπολίτης Λεμεσού (vid)

Σάλο προκαλούν οι καταγγελίες συγγενών ασθενή κορωνοϊού που απεβίωσε πρόσφατα, αναφορικά με την άρνηση ιερέα σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού να τελέσει την εξόδιο Ακολουθία του αγαπημένου τους προσώπου εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας.

Όπως δημοσίευσε η εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος" οι συγγενείς κατήγγειλαν τον συγκεκριμένο ιερά στον οικείο Μητροπολίτη, καθώς φέρεται να επικαλέστηκε την ύπαρξη διατάγματος για απαγόρευση τέλεσης κηδείας ασθενών κορωνοϊού, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να απευθύνουν το "ύστατο χαίρε" στον εκλιπόντα από ιερό ναό διπλανού χωριού.

Η ανταποκρίτρια του Alpha Κύπρου στη Λεμεσό Έρικα Καβάζη μετέδωσε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι μετά από σχετική διερεύνηση διαπίστωσε ότι το διάταγμα που αφορά σε πρόσωπα που αποβιώνουν από την πανδημία σε νοσηλευτήρια, είναι ότι παραλαμβάνονται σε σφραγισμένα φέρετρα που δεν ανοίγονται κατά την τέλεση της κηδείας και της ταφής. Πάντως στο επίμαχο διάταγμα δεν αναφέρεται ότι απαγορεύεται ή επιτρέπεται η τέλεση κηδέίας σε ιερό ναό.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος έκανε λόγο για μεγαλοποίηση του γεγονότος και απέδωσε την άρνηση του ιερέα σε παρεξήγηση. Εξήγησε ότι δεν ήταν ενημερωμένος ότι θα μπορούσε να τελέσει την κηδεία στον μεγάλο ναό της κοινότητας, με βάση εγκύκλιο που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο για απολύμανση των εκκλησιών μετά την κηδεία ασθενών κορωνοϊού.

"Χωρίς να ρωτήσει την Μητρόπολη, έμεινε σε αυτή την απόφαση και οι συγγενείς πήγαν στο διπλανό χωριό, που είναι ενωμένο σχεδόν. Η κηδεία τακτοποιήθηκε, δεν αρνήθηκε να κάνει την κηδεία. Απλώς ήθελε να την κάνει σε ένα μικρό παρεκκλήσι για να μπορεί μετά να απολυμανθεί το παρεκκλήσι"

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού είπε ότι η μοναδική οδηγία που έχει δοθεί προς ιερείς για την τέλεση κηδειών ασθενών κορωνοϊού, είναι να μην ανοίγεται το φέρετρο "και τίποτα άλλο".