Υπερπλήρης η εντατική μονάδα νεογνών - στο «αμήν» το προσωπικό

Υπερπλήρης η εντατική μονάδα νεογνών - στο «αμήν» το προσωπικό

Τον αριθμό ρεκόρ των 60 ασθενών φιλοξενεί σήμερα, ενώ προβλέπεται προσωπικό και υποδομές για μόλις 48!

H Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών και Πρόωρων του Μακάριου Νοσοκομείου είναι υπερπλήρης μιας και σε αυτή νοσηλεύονται, αυτή τη περίοδο, περί τα 60 βρέφη, διαπίστωσαν η Πρόεδρος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου «Μωρά θαύματα», κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν χθες στη Μονάδα.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος, η πληρότητα της Μονάδας, η οποία είναι η μοναδική που χειρίζεται τέτοιες περιπτώσεις παγκύπρια, είναι συνεχώς άνω του 100%, ενώ σε συγκεκριμένες περιόδους αυτή αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο αριθμός των νεογνών, που νοσηλεύονται σε αυτή, σε συνάρτηση με τη στενότητα χώρου και την αναλογία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να μην πληροί σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές και να δημιουργούνται τεράστιες λειτουργικές δυσκολίες. Αυτά τα προβλήματα αλλά και άλλα συναφή που αντιμετωπίζουν γιατροί και νοσηλευτές, εξαιτίας της υπερπληρότητας διαπιστώθηκαν, για ακόμη μια φορά, κατά τη χθεσινή τους επίσκεψη στην υπό αναφορά Μονάδα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί παράλληλα πως τόσο το ιατρικό όσο και το νοσηλευτικό προσωπικό επιβάλλεται να είναι πλήρως εξειδικευμένο στον τομέα αυτό και ως εκ τούτου δεν δύναται να ενισχύεται η Μονάδα προσωρινά και μόνο όταν οι συνθήκες νοσηλείας ξεπεράσουν τα όρια των δυνατοτήτων τους, μιας και είναι γεγονός ότι η εξειδίκευση που χρειάζεται έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια και την ποιότητα φροντίδας των πρόωρων.

Με βάση τα πιο πάνω, συνεχίζει, επιβάλλεται επειγόντως να ληφθούν άμεσα, μόνιμα και αποτελεσματικά μέτρα σταθερής στελέχωσης μέχρι να εξευρεθούν οι πόροι για ανέγερση νέας σύγχρονης Μονάδας στο Μακάρειο Νοσοκομείο, μια προσπάθεια που καταβάλλεται ήδη από τον Σύνδεσμό, να προχωρήσει η υλοποίηση των εισηγήσεων της μελέτης (μόλις αυτή παραδοθεί) του Δρ. Α. Χατζηδημητρίου, η οποία αφορά στη συνολική ανάπτυξη τμημάτων για τα πρόωρα, να πραγματοποιηθούν άμεσα συναντήσεις με την Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου, έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί μια καλύτερη επικοινωνία και συντονισμός, μεταξύ των γυναικολογικών κλινικών και του Μακάρειου Νοσοκομείου, όσον αφορά στα πρόωρα και τις δυνατότητες νοσηλείας αυτών σε συγκεκριμένες περιόδους.

Ο Σύνδεσμος αναφέρει, τέλος, ότι έχει ήδη ξεκινήσει μια εκστρατεία συλλογής χρημάτων για την αγορά νέου ειδικού αναπνευστήρα για την Μονάδα και αποφάσισε να επιχορηγηθούν πλήρως, με κάλυψη όλων τους των εξόδων, δύο νοσηλεύτριες για να παρακολουθήσουν ειδική εκπαίδευση στην ανάνηψη πρόωρων.