Δορυφορικές απεικονίσεις ανέτρεψαν την καταγγελία αστυνομικού για υπέρβαση ορίου ταχύτητας

Δορυφορικές απεικονίσεις ανέτρεψαν την καταγγελία αστυνομικού για υπέρβαση ορίου ταχύτητας

Δορυφορικές απεικονίσεις χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε δίκη για τροχαίες παραβάσεις και βοήθησαν στην εξαγωγή της αλήθειας και στην αθώωση του κατηγορούμενου, ο οποίος αντιμετώπιζε κατηγορίες για αλόγιστη ή επικίνδυνη οδήγηση, παράλειψη να συμμορφωθεί με το κόκκινο φως σε σηματοδότη, υπέρβαση του ορίου ταχύτητας με 98 αντί 50 χιλιόμετρα και παράλειψη συμμόρφωσης με οδηγίες αστυνομικού, δηλαδή παρέλειψε να ακινητοποιήσει το όχημά του.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν στις 2 Ιουνίου 2013 γύρω στις 3.30 το πρωί στη λεωφόρο Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό, που κατήγγειλε τον κατηγορούμενο, όταν είδε το αυτοκίνητο του τελευταίου, το στόχευσε με το ταχύμετρο και το εγκλώβισε από απόσταση 271 μέτρων.

Του έκανε σήμα να σταματήσει, αλλά το όχημα συνέχισε να κινείται χωρίς να ελαττώσει ταχύτητα, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας προσπερνώντας άλλα αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα αναμένοντας το πράσινο στα φώτα τροχαίας.

Το όχημα του κατηγορούμενου προσπέρασε και το κόκκινο φως και συνέχισε την πορεία του. Αντεξεταζόμενος ο αστυνομικός από τον συνήγορο του κατηγορούμενου, Γιάννη Νεάρχου, ανέφερε ότι η στόχευση μέσω του ταχύμετρου γίνεται σε ευθεία γραμμή.

Τότε ο συνήγορος επιστράτευσε τις δορυφορικές απεικονίσεις της λεωφόρου Μακαρίου Γ’ που κατέδειξαν πως «δεν ήταν δυνατό ο αστυνομικός να εγκλωβίσει το όχημα από απόσταση 271 μέτρων, αφού είτε είχε στοχεύσει από την άκρη του δρόμου, είτε από απόσταση 2½ μέτρων εντός του δρόμου, η ευθεία γραμμή καταλήγει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, ενώ αν είχε αντιληφθεί το όχημα σε απόσταση 300 μέτρων τότε αυτό βρισκόταν στην άκρη του πεζοδρομίου του αντίθετου ρεύματος κυκλοφορίας.

Αθωώνοντας τον κατηγορούμενο ο Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Παύλος Κυριακίδης, τόνισε πως δεν μπορεί με ασφάλεια να δεχθεί τη θέση του κυριότερου μάρτυρα κατηγορίας (αστυνομικού) ότι αντιλήφθηκε σε απόσταση 300 μέτρων το όχημα του κατηγορούμενου και ακολούθως το στόχευσε και το εγκλώβισε σε απόσταση 271 μέτρων. Η εξέλιξη αυτή, υπέδειξε ο κ. Κυριακίδης, συμπαρασύρει και την υπόλοιπη μαρτυρία στα πλαίσια της οποίας ο μάρτυρας, αποδίδει στον κατηγορούμενο την οδική συμπεριφορά που ως ισχυρίστηκε επακολούθησε.

Πηγή: Εφημερίδα Φιλελεύθερος / Χριστάκης Γιαννακός