Συγκλονιστική μαρτυρία για εργοστάσιο στα Λατσιά: «Έχασα μάνα και παιδί τριών ετών από καρκίνο»

Συγκλονιστική μαρτυρία για εργοστάσιο στα Λατσιά: «Έχασα μάνα και παιδί τριών ετών από καρκίνο»

Τρεις νέοι μάρτυρες κατέθεσαν κατά τη χθεσινή δικάσιμο, με τον έναν εξ αυτών -πέρα από την κοπέλα που έχασε το παιδί της- να έχει χάσει αδελφή στα 37 της χρόνια και έναν άλλον να έχει χάσει σύζυγο και να αναγκάστηκε να μεγαλώσει μόνος του δύο ανήλικα παιδιά.

Όλοι αυτοί οι άνθρωποι και πολλοί άλλοι που θα καταθέσουν στη συνέχεια έχουν χάσει οικεία τους πρόσωπα από καρκίνο και όπως υποστηρίζεται με τις αγωγές, αιτία της προσβολής τους από τη νόσο ήταν η καρκινογόνος ουσία διχλωρομεθάνιο R40 που χρησιμοποιούσε το εργοστάσιο.

Η μάρτυρας Ελένη Κλεοβούλου ήταν η κοπέλα της οποίας η 3χρονη θυγατέρα απεβίωσε το 1999 λόγω όγκου στον εγκέφαλο και λόγω συναισθηματικής αδυναμίας να διαβάσει η ίδια την κατάθεσή της, αυτή αναγνώστηκε από τη συνεργάτιδα του συνηγόρου της Λουκή Λουκαΐδη.

Στην κατάθεσή της ανέφερε ότι ζούσε στο πατρικό της σπίτι το οποίο εφάπτεται του εργοστασίου με τη μητέρα, τον πατέρα και τον σύζυγό της, όπου και γέννησε το παιδί της.

Έχασε το 3χρονο μωρό και τη μητέρα της

Λίγους μήνες πριν κλείσει τα 3 του χρόνια, το παιδί άρχισε να παρουσιάζει ανορεξία και αστάθεια, έκανε εμετούς και δεν μπορούσε να κοιμηθεί, ενώ ακολούθως διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο, εξαιτίας του οποίου απεβίωσε.

Τον Ιούλιο του 2010 άρχισαν να εμφανίζονται παρόμοια συμπτώματα και στη μητέρα της η οποία διαγνώστηκε τελικά με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και αφού πέρασε δώδεκα γύρους χημειοθεραπειών, καθώς και από αξονικές τομογραφίες, απεβίωσε δύο χρόνια αργότερα.

Σύμφωνα με την Ελένη Κλεοβούλου, στη διάρκεια του 2004 μαζί με άλλους κατοίκους της περιοχής των οποίων οι κατοικίες γειτνίαζαν με το εργοστάσιο άρχισαν να διαπιστώνουν ότι σε κάθε σπίτι υπήρχε τουλάχιστον ένα κρούσμα καρκίνου και τότε πληροφορήθηκαν ότι η ουσία διχλωρομεθάνιο R40 που χρησιμοποιούσε το εργοστάσιο ήταν καρκινογόνα.

«Άρχισαν τότε οι διαμαρτυρίες προς αρμόδιες αρχές οι οποίες αδιαφόρησαν να απαντήσουν ή να προβούν σε έρευνα, ενώ το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας πληροφόρησε απλώς τους επηρεαζόμενους ότι την περίοδο 2003-2005 το εργοστάσιο κατανάλωσε περίπου 42.000 κιλά διχλωρομεθάνιο», είπε η μάρτυρας.

Πηγή: εφ. «Πολίτης»/Σόφη Ορφανίδου