Τον κακοποιούσε ο πατέρας του κι έγινε βιαστής! Αυτή είναι η τραγική ιστορία 33χρονου Λευκωσιάτη

Τον κακοποιούσε ο πατέρας του κι έγινε βιαστής! Αυτή είναι η τραγική ιστορία 33χρονου Λευκωσιάτη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε σε πολύτεκνη οικογένεια, όπου τα τέσσερα από τα έξι παιδιά –μεταξύ των οποίων και ο ίδιος– παρουσιάζουν νοητική υστέρηση.

Ο σχιζοφρενής πατέρας του –συγχωρεμένος πια– τον κακοποιούσε σωματικά από παιδί. Η μητέρα του ήταν ανήμπορη να αντιδράσει.

Λόγω των προβλημάτων στην οικογένεια, σχεδόν όλα τα παιδιά είχαν διαδρομές μέσα σε παιδικές στέγες και ανάδοχες οικογένειες.

Εγκατέλειψε το σχολείο σε μικρή ηλικία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γράψει, αλλά ούτε και να εκφραστεί επαρκώς.

Κατά την εφηβεία του είχε φιλοξενηθεί σε ιδρύματα, στα οποία είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση.

Το 2004 είχε απασχολήσει ξανά τη δικαιοσύνη, καθώς είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για σεξουαλική παρενόχληση άλλου προσώπου.

Κατά την έκτιση της ποινής του κακοποιήθηκε επανειλημμένως σεξουαλικά από συγκρατούμενό του.

Τα τελευταία εννέα χρόνια είχε μόνιμη εργασία, ωστόσο, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, γινόταν συχνά αντικείμενο χλευασμού από τους συναδέλφους του.

Εκμεταλλευόταν νοητικά ανάπηρο

Το 2012 καταγγέλθηκε για σεξουαλική εκμετάλλευση άλλου ενήλικου με παρόμοια νοητική αναπηρία, που φοιτούσε σε ειδικό σχολείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πολίτης», η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη το 2014, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα εκδόθηκε η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την κλινική του εικόνα, καθώς και το γεγονός ότι η διαχείριση της σεξουαλικότητάς του συνάδει με αυτήν των ατόμων με νοητική υστέρηση τα οποία «δεν αντιλαμβάνονται πότε η σεξουαλική τους συμπεριφορά είναι μη υγιής ή και παράνομη», το δικαστήριο του επέβαλε 18 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή.

«Μη επανορθώσιμη» κατάσταση

Όπως αναφέρει ο «Πολίτης», στην απόφαση η κλινική του εικόνα χαρακτηρίζεται ως «μη επανορθώσιμη» και κρίθηκε πως ο εγκλεισμός του σε ιδρυματικού τύπου δομή ή στις φυλακές δεν θα επέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα σωφρονισμού του.

Για τον λόγο αυτό, διατάχθηκε η έκδοση διατάγματος επιτήρησης από λειτουργό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, ο οποίος υποχρεούται να υποβάλλει έκθεση ανά τρίμηνο στο δικαστήριο για την πορεία της ψυχικής του υγείας.

Τέλος, διατάχθηκε όπως ο κοινωνικός λειτουργός φροντίζει «με ιδιαίτερη μέριμνα» να μην έλθει ο κατηγορούμενος σε επαφή με το θύμα.