Ελεύθερος υπό όρους ο 52χρονος καταζητούμενος από τις βελγικές αρχές

Ελεύθερος υπό όρους ο 52χρονος καταζητούμενος από τις βελγικές αρχές

Ελεύθερος υπό όρους αφέθηκε σήμερα ο 52χρονος ο οποίος καταζητείται από τις βελγικές αρχές για τα αδικήματα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που διαπράχθηκαν στο Βέλγιο, στην Κύπρο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των ετών 2012 και 2018.

Ο 52χρονος, βοσνιακής καταγωγής, συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη βάση ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι αρχές του Βελγίου και οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο είχε αποφασίσει όπως παραμείνει υπό κράτηση μέχρι σήμερα.

Ο συλληφθείς, ο οποίος είναι κάτοχος κυπριακής υπηκοότητας και ζει στην Κύπρο εδώ και 20 περίπου χρόνια, οδηγήθηκε εκ νέου σήμερα στο δικαστήριο στο πλαίσιο της διαδικασίας έκδοσης του στο Βέλγιο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο εκζητούμενος δεν συγκατατέθηκε στην έκδοση του, εγείροντας, μέσω του δικηγόρου του Πάνου Παφίτη, ένσταση στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης του.

Ο δικηγόρος του 52χρονου ήγειρε, επίσης, ένσταση στο αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας όπως παραμείνει υπό κράτηση μέχρι την εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης του στις 22 Οκτωβρίου, στις 11.30 το πρωί, από το Δικαστήριο Λευκωσίας.

Το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι χήρος με δύο ανήλικα παιδιά και τις πιθανές καταστροφικές συνέπειες που θα έχει στην εργασία του η περαιτέρω κράτηση του, αποφάσισε όπως αφεθεί ελεύθερος, αφού πρώτα υπογράψει εγγύηση ύψους €100,000.

Στην περίπτωση που ο εκζητούμενος συγκατατίθετο στην παράδοσή του, τότε εντός δέκα ημερών από τη δήλωση συγκατάθεσης του θα έπρεπε να είχε εκδοθεί στο Βέλγιο.

Μετά τη σημερινή εξέλιξη, η τελεσίδικη απόφαση για την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος θα πρέπει να ληφθεί εντός εξήντα ημερών από τη σύλληψη του, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις η προθεσμία μπορεί να παραταθεί μέχρι τριάντα ημέρες.

Η Αστυνομία διενήργησε την περασμένη εβδομάδα, βάσει δικαστικών ενταλμάτων, έρευνες στην κατοικία του 52χρονου και σε τρία άλλα υποστατικά, στην επαρχία Λευκωσίας και στην επαρχία Αμμοχώστου.

Οι έρευνες άρχισαν ταυτόχρονα με αντίστοιχες έρευνες στο Βέλγιο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ενώ στις έρευνες που διενήργησαν τα μέλη της Αστυνομίας στην Κύπρο, συνέδραμαν για σκοπούς συντονισμού και δύο ανακριτές των Αρχών του Βελγίου.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών στην Κύπρο, εντοπίστηκαν και παραλήφθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις τέσσερις ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο i-Pad και μεγάλος όγκος εγγράφων.

Η επιχείρηση διεξήχθη από μέλη του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος, του Δικανικού Εργαστηρίου Ηλεκτρονικών Δεδομένων, του ΤΑΕ Λευκωσίας και της ΜΜΑΔ.

Διαβάστε επίσης

Σε μαχαιρώματα εξελίχθηκε καυγάς στη Λεμεσό

Αυτός είναι ο ύποπτος για φόνο στην Αγγλία που παραδόθηκε στην Κύπρο (pic)