Υπόθεση πρώην Λαϊκής Τράπεζας: Σήμερα (2/11) η ποινή για τους ενόχους

Υπόθεση πρώην Λαϊκής Τράπεζας:  Σήμερα (2/11) η ποινή για τους ενόχους

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι την ποινή που θα επιβάλει στους καταδικασθέντες στην ποινική υπόθεση της πρώην Λαϊκής τράπεζας.

Οι καταδικασθέντες είναι:

Ευθύμιος Μπουλούτας, ο τότε Διευθύνων Σύμβουλο του Ομίλου της Λαϊκής,
Παναγιώτης Κουννής, ο τότε Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο,
Νεοκλής Λυσάνδρου, τον μη εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και
ο Μάρκος Φόρος, μη εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίο
Τα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας κρίθηκαν ένοχοι στις δύο κατηγορίες που αντιμετώπιζαν και που αφορούσαν στα αδικήματα της χειραγώγησης της αγοράς και των ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και πληροφοριών ή απόκρυψης.

Ζήτησαν επιβολή χρηματικού προστίμου ή φυλάκιση με αναστολή οι καταδικασθέντες της Λαϊκής

Συγκεκριμένα, κρίθηκαν ένοχοι ότι απέκρυψαν την απομείωση σημαντικού μέρους της υπεραξίας των εργασιών της τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία ανερχόταν στα €330 εκ τουλάχιστον και παρέλειψαν να το συμπεριλάβουν στην οικονομική κατάσταση της τράπεζας για την εννιαμηνιαία περίοδο που είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2011 και η οποία δημοσιεύθηκε στις 29/11/2011.
Οι καταδικασθέντες ζήτησαν σήμερα, μέσω των συνηγόρων υπεράσπισης τους, την επιείκεια του δικαστηρίου ως προς την ποινή που θα τους επιβληθεί στις 2 Νοεμβρίου.

Κατά τις αγορεύσεις τους για μετριασμό της ποινής των πελατών τους, οι δικηγόροι εισηγήθηκαν προς το δικαστήριο όπως τους επιβάλει μόνο χρηματικό πρόστιμο, ενώ σε περίπτωση που τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης αυτή να είναι με αναστολή.

Υπήρξε, επίσης, εισήγηση όπως τους επιβληθεί ποινή μόνο για μια κατηγορία και όχι και για τις δύο, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η μια κατηγορία υπερκαλύπτει την άλλη με το ενδεχόμενο οι κατηγορούμενοι να τιμωρηθούν δύο φορές για τα ίδια γεγονότα.

Οι δικηγόροι των καταδικασθέντων επικαλέστηκαν, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της αρχής του ηπιότερου νόμου (lex mitior) στην παρούσα υπόθεση, παραπέμποντας στην πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου για την Τράπεζα Κύπρου και του Α. Ηλιάδη, και την παραβίαση της αρχής της ίσης μεταχείρισης των παραβατών ως προς το ότι, όπως υποστήριξαν, τόσο η Λαϊκή όσο και τα υπόλοιπα μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου αφέθηκαν εκτός κατηγορητηρίου.