Τζιωνής: «Πάλεψε σαν άντρας»

Τζιωνής: «Πάλεψε σαν άντρας»

Επανάρχισε η δίκη για το διπλό φονικό στο Στρόβολο

Με τη μαρτυρία του Αστυφύλακα Πανίκου Μοδέστου ότι ο Λοΐζος Τζιωνής, κατά την υπόδειξη σκηνών στο υπνοδωμάτιο των θυμάτων, γονάτισε και κτύπησε με το χέρι του το πάτωμα, λέγοντας επί λέξη «πάλεψε σαν άντρας», συνεχίστηκε σήμερα, ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η εκδίκαση της στυγερής δολοφονίας του Γιώργου Χατζηγεωργίου και Ντίνας Σεργίου, εντός της οικίας τους στο Στρόβολο τον περασμένο Απρίλιο.

Κατά την κύρια εξέταση του ως μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση, ο κ. Μοδέστου ανέφερε ότι υπηρετεί στο κλιμάκιο κοινών εγκλημάτων του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λευκωσίας και πως είχε τραβήξει αριθμό φωτογραφιών κατά την υπόδειξη σκηνών στην οικία στην οδό Σκιάθου στην Αγλαντζιά και στην οικία του άτυχου ζεύγους στο Στρόβολο.

Ο κ. Μοδέστου ανέφερε ότι κατά την υπόδειξη σκηνών από τον Τζιωνή στην οικία στην Αγλαντζιά, ο κατηγορούμενος αφαίρεσε τα παπούτσια που φορούσε εκείνη την στιγμή και τα τοποθέτησε στο σημείο που τα είχε τοποθετήσει κατά το επίδικο βράδυ.

Είπε, επίσης, ότι κατά την υπόδειξη σκηνών, ο Τζιωνής ήταν φιλικός, ήρεμος, πρόθυμος και συνεργάσιμος, κάτι που φαίνεται και από την ενέργεια του, όπως είπε, να αφαιρέσει από μόνος του τα παπούτσια του και να τα τοποθετήσει στο συγκεκριμένο σημείο στην οικία στην Αγλαντζιά.

Ο κ. Μοδέστου κατέθεσε ακόμη ότι κατά την υπόδειξη σκηνών από τον κατηγορούμενο στην οικία των θυμάτων και συγκεκριμένα στο υπνοδωμάτιο τους, ο Τζιωνής, λίγο πριν την αποχώρηση από το δωμάτιο, γονάτισε και κτύπησε με τα δάκτυλα του το πάτωμα, κατά τρόπο που χτυπούμε μια πόρτα για να μας ανοίξουν, όπως διευκρίνισε, λέγοντας αυτολεξεί «πάλεψε σαν άντρας».

Κατά την αντεξέταση του, ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Αντρέας Αναστασίου, υπέβαλε στον μάρτυρα ότι δεν υπάρχει τέτοια φωτογραφία ούτε έχει καταγραφεί αυτό το περιστατικό πουθενά γιατί ουδέποτε ο πελάτης του προέβη σε μια τέτοια ενέργεια. «Ουδέποτε ο κατηγορούμενος είπε ‘πάλεψε σαν άντρας’ γι΄αυτό και δεν υπάρχουν φωτογραφίες να τον δείχνουν γονατιστό…», υπέβαλε περαιτέρω στον μάρτυρα, ενώ ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μοδέστου είπε ότι δεν θυμάται να πει με ποιο χέρι κτύπησε το πάτωμα ο Τζιωνής.

Ακολούθως, κατάθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας η Αστυφύλακας Χαριτίνη Χαρίτου, η οποία υπηρετεί στο Τμήμα Τεχνολογικής Ανάπτυξης του Αρχηγείου Αστυνομίας. Η κα. Χαρίτου παρουσίασε στο δικαστήριο τις εκθέσεις της από τις εξετάσεις των κινητών τηλεφώνων των θυμάτων, του ανήλικου γιου του ζεύγους και των κατηγορουμένων. Η αντεξέταση της μάρτυρος από την υπεράσπιση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, στις 9 το πρωί, οπόταν είναι προγραμματισμένη η συνέχιση της εκδίκασης της υπόθεσης κατά την οποία αναμένεται να παρουσιαστούν και νέοι μάρτυρες κατηγορίας.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία άρχισε με δύο περίπου ώρες καθυστέρηση προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στις πλευρές να συμφωνήσουν και να καταθέσουν παραδεκτά γεγονότα στο δικαστήριο. Ως παραδεκτά γεγονότα κατατέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο δικαστήριο τα αποτελέσματα των δακτυλοσκοπικών εξετάσεων τεκμηρίων της υπόθεσης, σε ένα εκ των οποίων εντοπίστηκε το δακτυλικό αποτύπωμα του Λοΐζου Τζιωνή.

Εκτός από τον Τζιωνή, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, είναι ο ετεροθαλής αδελφός του Λευτέρης Σολωμού, η Σάρα Σιάμς και ο Μάριος Χατζηξενοφώντος.

Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο δικηγόρος της Σάρα Σιάμς Σωτήρης Αργυρού εξέφρασε τη θέση ότι πλήττεται το δικαίωμα της δίκαιης δίκης για την πελάτισσα του επειδή, όπως υποστήριξε, η Κατηγορούσα Αρχή καλεί μάρτυρες για να καταθέσουν στο δικαστήριο χωρίς να ενημερώνει εκ των προτέρων την υπεράσπιση προκειμένου να προετοιμάζεται για σκοπούς αντεξέτασης.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου ανέφερε ότι παρά το ότι δεν είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει τους συνηγόρους υπεράσπισης από προηγουμένως για το ποιους μάρτυρες θα καλέσει να καταθέσουν, εντούτοις το κάνει, όπως είπε, από καλή διάθεση και για το συμφέρον των ίδιων των κατηγορουμένων.

«Ενώ υπάρχει η καλή διάθεση, σε μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση, δημιουργούνται συνέχεια ζητήματα χωρίς να υπάρχει λόγος. Είναι η πρώτη φορά, πραγματικά λυπούμαι που το λέω, μετά από είκοσι χρόνια που αντιμετωπίζω τούτη τη συμπεριφορά», ανέφερε η κα. Ευθυβούλου.

Αφού άκουσε και τις δύο πλευρές, ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Χάρης Πογιατζής είπε ότι το δικαστήριο συμφωνεί με την Κατηγορούσα Αρχή στο ότι δεν είναι υπόχρεη κάθε φορά να ενημερώνει την υπεράσπιση ως προς το ποιους μάρτυρες θα προσαγάγει στο δικαστήριο, σημειώνοντας παράλληλα ότι η υπεράσπιση εγείρει κάθε φορά ζήτημα δίκαιης δίκης κατά αόριστο τρόπο, όπως είπε, κάτι που δεν στοιχειοθετείται προκειμένου να αποφανθεί το δικαστήριο.

Ο κ. Πογιατζής είπε ότι η παραίνεση του δικαστηρίου είναι όπως υπάρξει μια καλύτερη συνεννόηση και προγραμματισμός μεταξύ των δύο πλευρών για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκδίκαση της υπόθεσης.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει μη παραδοχή και στις επτά συνολικά κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν και που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά ο Τζιωνής είχε παραδεχθεί όλες τις κατηγορίες εκτός από την κατηγορία της διάρρηξης της κατοικίας του άτυχου ζεύγους, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξε διάρρηξη διότι «ήταν ανοικτά». Στη συνέχεια όμως ζήτησε και άλλαξε την απάντηση του, δηλώντας μη παραδοχή σε όλες τις κατηγορίες.

Όλοι οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν αρχικά οκτώ συνολικά κατηγορίες, ωστόσο η Κατηγορούσα Αρχή ανέστειλε στην πορεία την 3η κατηγορία που αφορά στη συνωμοσία για φόνο με το δικαστήριο να απαλλάσσει τους κατηγορούμενους από τη συγκεκριμένη κατηγορία.

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ