Ξύπνησαν μνήμες του στυγερού εγκλήματος - Όλα όσα έγιναν στην αυτοψία στον Στρόβολο

Ξύπνησαν μνήμες του στυγερού εγκλήματος - Όλα όσα έγιναν στην αυτοψία στον Στρόβολο

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, έγιναν παραδεκτά κάποια επιπλέον γεγονότα

To Mόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας μετέβη σήμερα στην οδό Ζαλόγγου, στο Στρόβολο, για αυτοψία στην οικία όπου διαπράχθηκε το διπλό φονικό τον περασμένο Απρίλιο, με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και τη σύζυγο του Ντίνα Σεργίου.

Διαβάστε επίσης: Πίσω στον τόπο του εγκλήματος οι κατηγορούμενοι για το διπλό φονικό

Η αυτοψία της σκηνής του εγκλήματος πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Λοίζου Τζιωνή και του Μάριου Χατζηξενοφώντος, εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση, υπό τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Στο χώρο μεταφέρθηκαν και οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι και συγκεκριμένα ο Λευτέρης Σολωμού και η Σάρα Σιαμς, οι οποίοι επικαλούμενοι λόγους έντονης συναισθηματικής φόρτισης, δεν παρέστησαν στη διαδικασία και παρέμειναν εντός του αστυνομικού οχήματος.

Της διαδικασίας, την οποία παρακολούθησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης και των τεσσάρων κατηγορουμένων, ηγείτο ο εκ των ανακριτών της υπόθεσης Λοχίας Σάββας Σιαμμούτης, ο οποίος προέβη σε υποδείξεις σκηνών τόσο στην οικία του φονευθέντος ζεύγους όσο και σε δύο παρακείμενες πολυκατοικίες.

Κατά την έναρξη της σημερινής διαδικασίας, έγιναν παραδεκτά κάποια επιπλέον γεγονότα και ακολούθως η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής υπέβαλε αίτημα για αυτοψία της σκηνής του εγκλήματος από το δικαστήριο. Το ίδιο αίτημα είχε υποβάλει και η υπεράσπιση του Λοίζου Τζιωνή, ενώ οι υπόλοιπο δικηγόροι δεν έφεραν οποιαδήποτε ένσταση.

Η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ανέφερε ότι θα είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης η επιθεώρηση των εν λόγω χώρων ώστε το δικαστήριο να αποκτήσει καλύτερη αντίληψη των γεγονότων της υπόθεσης. Η κατηγορούσα αρχή έκρινε ως αναγκαία την παρουσία στη διαδικασία του Λοίζου Τζιωνή και του Μάριου Ξενοφώντος.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Σάρας Σιάμς και του Λευτέρη Σολωμού υπέβαλαν αίτημα όπως οι πελάτες τους μην παραστούν στην αυτοψία λόγω συναισθηματικής φόρτισης τους, καλώντας το δικαστήριο να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια ούτως ώστε οι δυο κατηγορούμενοι να μην υποβληθούν σε αυτή τη ψυχοφθόρα διαδικασία.     

Ο δικηγόρος του Μάριου Ξενοφώντος υποστήριξε ότι ο πελάτης του βρέθηκε στον εν λόγω χώρο υπό απειλή και μετά από χρήση βίας από τον Λοίζο Τζιωνή και έζησε τραυματικές εμπειρίες, καλώντας το δικαστήριο, αν κριθεί αναγκαίο, λόγω ψυχολογικής φόρτισης του πελάτη του, αυτός να απομακρυνθεί από το χώρο.  Η Κατηγορούσα Αρχή δεν έφερε οποιαδήποτε ένστασης ως προς το αίτημα των δύο κατηγορουμένων να μην παραστούν στη διαδικασία.

Αφού άκουσε όλες τις πλευρές, το δικαστήριο είπε ότι οι ιδιαίτερες περιστάσεις της παρούσας υπόθεσης δικαιολογούν πλήρως τη διεξαγωγή της αυτοψίας, εκφράζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα όπως παραστούν στη διαδικασία και οι τέσσερις κατηγορούμενοι.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Λευτέρη Σολωμού και της Σάρα Σιάμας να μην παραστούν στη διαδικασία της αυτοψίας, λέγοντας ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να είναι παρόντες στη διαδικασία εκτός από εξαιρετικές περιστάσεις.

Ανέφερε επίσης ότι η συναισθηματική φόρτιση των κατηγορουμένων δεν αποτελεί επαρκή λόγο για απαλλαγή τους από τη διαδικασία, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα αξιολογηθεί κατά την επιτόπια επιθεώρηση στης σκηνής του εγκλήματος. Οι Σάρα Σιάμας και ο Λευτέρης Σολωμού δεν παρέστησαν τελικά στη διαδικασία.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στις 30 Ιανουαρίου στις 9 το πρωί.

Κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία, το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απέρριψε την ένσταση  που ήγειρε ο δικηγόρος του Λοΐζου Τζιωνή με την οποία ζητούσε όπως μην επιτραπεί η κατάθεση των χειρόγραφων σημειώσεων του πελάτη του ως τεκμήριο στο δικαστήριο.

«Δεν υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση συνταγματικής ή νομοθετικής πρόνοιας κατά την έρευνα στην οποία ανευρέθη το επίδικο σημειωματάριο γι` αυτό και το αίτημα του απορρίπτεται και το επίδικο σημειωματάριο γίνεται αποδεκτό ως τεκμήριο», ήταν η απόφαση του δικαστηρίου.

Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν δηλώσει μη παραδοχή και στις επτά συνολικά κατηγορίες, που αντιμετωπίζουν και που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων.

 
Πηγή: ΚΥΠΕ