Έκκληση Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς για διάσωση του Αγίου Ιακώβου (Pic)

Έκκληση Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς για διάσωση του Αγίου Ιακώβου (Pic)

Διάσωση του Αγίου Ιακώβου που βρίσκεται στη νεκρή ζώνη

Έκκληση για διάσωση της εκκλησίας του Αγίου Ιάκωβου του Πέρση, η οποία έχει καταρρεύσει απευθύνει το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Σε ανακοίνωσή του το Κέντρο σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για τον παλαιότερο ναό  «που επιβίωσε από την εποχή που προηγείται της εγκατάστασης των Σταυροφόρων στην Κύπρο και είναι η παλαιότερος ναός της Μέσης Βυζαντινής Περιόδου που επιβίωσε στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας, έτι δε και πρωιμότερος του ναού της Χρυσαλινιωτίσσης».

Διαβάστε επίσης: Υπ. Μεταφορών: "Ο πολιτισμός διαμορφώνει κοινωνική πολιτική"

«Είναι πάρα πολύ επείγον να σκεπαστεί αμέσως το μνημείο με προστατευτικό σκέπαστρο, αφού βρισκόμαστε σε περίοδο βροχών, να προστατευθεί από τους συλητές, να αποτυπωθεί άμεσα στο μνημείο και όλα τα αρχιτεκτονικά μέλη που κατέρρευσαν και να εξεταστούν προσεκτικά όλα τα μέλη πο κατέρρευσαν εάν φέρουν σπαράγματα τοιχογραφιών», σημειώνεται. 

Διαβάστε ΕΔΩ τις ειδήσεις της ημέρας.

Απευθύνεται επίσης «επείγουσα έκκληση προς όλες τις υπεύθυνες αρχές και προς συναδέλφους στην Κύπρο και στο εξωτερικό να αναλάβουν χωρίς καθυστέρηση δράσεις, ώστε να διασωθεί αυτό το σημαντικό για την ιστορία της Λευκωσίας μνημείο».

imagew

Πηγή: ΚΥΠΕ