Καταφύγια ζώων: Πώς μπαίνει τάξη

Καταφύγια ζώων: Πώς μπαίνει τάξη

Ιδού οι Κανονισμοί

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Το πλαίσιο λειτουργίας τέθηκε την Τετάρτη για τα ξενοδοχεία σκύλων και καταφύγια ζώων. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τους κανονισμούς και πλέον αναμένεται η ψήφισή τους από τη Βουλή.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Το Νewsbomb παρουσιάζει τι προνοούν οι κανονισμοί. Mε βαση αυτούς:

KATAFYGIO SKYLWN 9 copy

 - To Καταφύγιο ζώων σημαίνει το υποστατικό που είναι υπεύθυνο για την περίθαλψη, την προσωρινή ή μόνιμη παραμονή αδέσποτων, ανεπιθύμητων, χαμένων εγκαταλελειμμένων και κατασχεθέντων ζώων για μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

 - Με βάση το Νόμο, ουδείς επιτρέπεται να λειτουργεί υποστατικό φύλαξης ζώων χωρίς την άδεια από την Αρμόδια Αρχή (Κτηνιατρικές Υπηρεσίες) που συνοδεύεται από τα ακόλουθα στοιχεία:

To όνομα, τη διεύθυνση, τα στοιχεία επικοινωνίας και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας του ιδιοκτήτη ή νόμιμου εκπροσώπου.

- Τα προτεινόμενα είδη ζώων που θα διαχειρίζεται το καταφύγιο.

- Κάτοψη του υποστατικού όπου θα καθορίζονται ξεκάθαρα οι διαστάσεις του (Χώρων παραμονής των ζώων, τεχνικών εγκαταστάσεων και αποθηκών, άλλων χώρων και περιφράξεων).

Διαβάστε επίσης: Το Υπουργικό ενέκρινε κανονισμούς για την προστασία και ευημερία των ζώων

 - Δεσμευτική δήλωση για την ασφαλή συλλογή, απομάκρυνση, και καταστροφή των πτωμάτων ζώων με βάση την κοινοτική κτηνιατρική νομοθεσία.


- Αντίγραφο επαγγελματικής άδειας φροντιστή.

ANASTASIADIS YPOURGIKO PROEDRIKO KYPROS CYPRUS 8111 777x437


- Πρωτότυπο πιστοποιητικό ποινικού μητρώου του προσωπικού που εργάζεται στο καταφύγιο.

- Αντίγραφο βεβαίωσης από την οικεία Αρχή τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη σύμφωνη γνώμη της σχετικά με τη λειτουργία του υποστατικού.
Οποιαδήποτε στοιχεία ζητήσει η Αρμόδια Αρχή.

- Απαγόρευση τοποθέτησης ζώων πριν από την απόκτηση άδειας λειτουργίας.


Με βάση τους κανονισμούς, για κάθε υποστατικό (σ.σ. Καταφύγιο ζώων) θα πρέπει να υποβάλλεται αίτηση πριν από τη λειτουργία. Νοείται ότι προτού αποκτηθεί άδεια λειτουργίας δεν μπορούν να φιλοξενηθούν ζώα.

Η αίτηση εξετάζεται σε διάστημα εντός τριών μηνών. Εφόσον η αίτηση είναι πολύπλοκη τότε παρατείνεται το χρονικό διάστημα εξέτασης της αίτησης. Η αρμόδια Αρχή εξετάζει αναλυτικά τα έγγραφα που υποβλήθηκαν και ταυτόχρονα επιθεωρεί το υποστατικό (σ.σ. Καταφύγιο ζώων).

Σημειώνεται ότι κάθε άδεια λειτουργίας καταφυγίου καταχωρείται με βάση αύξοντα αριθμό σε Μητρώο που ονομάζεται: «Μητρώο Αδειών Λειτουργίας» το οποίο τηρείται από την Αρμόδια Αρχή.

Σε κάθε άδεια παραχωρείται με βάση τον αύξοντα αριθμό CY (σ.σ. Όταν πρόκειται για την Κύπρο), Ε για το είδος (Equidae) - για τα άλογα και ένας επταψήφιος αριθμός ανάλογα με την πόλη και την περιοχή.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, τα δημοτικά καταφύγια εξαιρούνται από την καταβολή τελών για την εξέταση και έκδοση της άδειας λειτουργίας.

Ποιος παίρνει άδεια

Άδεια λειτουργίας για καταφύγιο δικαιούνται οι πάντες νοουμένου ότι :

- Δεν έχουν καταδικαστεί για κακομεταχείριση ή παραμέληση ζώου.

- Οι συνθήκες διαβίωσης, οι χώροι παραμονής των ζώων και ο εξοπλισμός ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε είδους, που εξασφαλίζουν την υγιεινή των χώρων παραμονής, καθώς και την υγεία, την προστασία, την άνετη και καλή διαβίωση των ζώων.

- Απασχολούν επαρκή αριθμό προσωπικού, κατάλληλα καταρτισμένου σε θέματα διατήρησης όλων των ειδών ζώων που διαχειρίζονται το υποστατικό και δεν έχουν καταδικαστεί για αδίκημα κακομεταχείρισης ζώων.

- Όταν εξασφαλίζεται η προστασία και ασφάλεια ζώων.

- Πληρούνται οι όροι λειτουργίας των υποστατικών.

Η άδεια λειτουργίας υποστατικού αναστέλλεται όταν:

- Διαπιστώνεται ότι η άδεια εξασφαλίστηκε με δόλο, ψευδή δήλωση και απόκρυψη γεγονότων.

- Τα στοιχεία και έγγραφα που κατατέθηκαν έπαψαν να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είτε ο κάτοχος άδειας λειτουργίας δεν πληροί τις προϋποθέσεις.

- Όταν ο κάτοχος άδειας λειτουργίας δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις των κανονισμών.

Έγινε το σημαντικό βήμα

Ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κυριάκος Κυριάκου μιλώντας στο Νewsbomb ανέφερε ότι η απόφαση του Υπουργικού στην ουσία προχωρεί στο δεύτερο και σημαντικότερο βήμα για να περάσουν επιτέλους οι κανονισμοί. Ο νομοτεχνικός έλεγχος διήρκεσε δυο -τρία χρόνια και μέχρι τώρα όσοι είχαν καταφύγια ή ξενοδοχεία ζώων έκαναν ότι ήθελαν. Όταν οι κανονισμοί κατατεθούν όμως στη Βουλή ίσως τροποποιηθούν.