Έτσι λειτουργεί το σύστημα με τα δελτία υγείας των αθλητών

Έτσι λειτουργεί το σύστημα με τα δελτία υγείας των αθλητών

Οι θέσεις της Αθλητιατρικής και οι φωνές του ΠΑΣΠ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Φάκελος: Δελτία υγείας αθλητών. Το χαρτί που επιτρέπει στον κάθε αθλητή/τρια να αγωνίζεται κανονικά σε αθλητικές διοργανώσεις. Ακόμα, το δελτίο αποτελεί και ένα είδος ασφαλιστικής δικλείδας για όλους όσοι σχετίζονται με τη συμμετοχή αθλητή/τριων σε αθλητικές διοργανώσεις.

Είναι νόμος ό,τι οποιοσδήποτε αθλητής χωρίς δελτίο υγείας δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής σε κανένα αγώνα είτε πρόκειται για ομαδικό, είτε για ατομικό άθλημα. Το γεγονός και μόνο ότι οι αθλητές/τριες είναι εγγεγραμμένοι /νες στις Ομοσπονδίες τους δεν είναι από μόνο του αρκετό για να τους επιτρέψει ν' αγωνιστούν.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις της ημέρας

Η υπόθεση του Νιγηριανού τερματοφύλακα της Ανόρθωσης Φράνσις Ουζόχο, και ο θόρυβος που γίνεται σχετικά με την έκδοση του δελτίου υγείας του - με τα γνωστά γεγονότα που οδήγησαν σε τρεις συλλήψεις, αστυνομικές έρευνες και ένα μπάχαλο στην αθλητική Δικαιοσύνη- φέρνει στην επιφάνεια τον τρόπο έκδοσης των δελτίων υγείας.

Διαβάστε επίσης: Έξαλλος ο Αντρέας Μιχαηλίδης με ΚΟΠ και Αθλ. Δικαστή - Στην αντεπίθεση για υπόθεση Ουζόχο

Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι η δεύτερη χώρα παγκοσμίως που θέσπισε το δελτίο υγείας μετά την Ιταλία το 1987.

Ετσι εκδίδονται

Τα δελτία υγείας εκδίδονται για περίοδο τριών ετών. Οι προϋποθέσεις έκδοσης των δελτίων υγείας είναι:

Πρώτο: H υποβολή των αθλητών όλων των αγωνισμάτων σε καρδιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις.

Δεύτερο: H κλινική εξέταση και η καταγραφή του ιατρικού ιστορικού των αθλητών.

Τρίτο: Έλεγχος καρδιογραφήματος.

Διαβάστε επίσης Χωρίς τέλος το σήριαλ Ουζόχο: ΔΕΥΤΕΡΑ η απόφαση!:

Το επόμενο στάδιο αφορά την αποστολή των ιατρικών εξετάσεων από τους γιατρούς προς τις ομάδες ή τους συλλόγους (σ.σ. Εάν πρόκειται για ατομικό άθλημα) των αθλητών. Την ίδια ώρα οι εξετάσεις αποστέλλονται και στις οικείες Ομοσπονδίες. Ακολούθως, οι Ομοσπονδίες αποστέλλουν τα χαρτιά τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητών του ΚΟΑ που λειτουργεί ως οιονεί ιατροσυμβούλιο (σ.σ. Αποτελείται από ολιγομελή ομάδα ιατρών) με πρόεδρο τον δρ Πέτρο Αγαθαγγέλου, που εγκρίνει τα έγγραφα και εκδίδει το δελτίο υγείας.

Το ΑΣΥΑ συνεδριάζει κάθε Τρίτη και Πέμπτη και λαμβάνει αποφάσεις. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ομάδες ζητούν επίσπευση διαδικασιών ώστε οι αθλητές τους να αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής αμεσότερα, γι’αυτό το Συμβούλιο μπορεί να παρακαθίσει σε συνεδρία εκτάκτως με την καταβολή τελών να είναι υψηλότερη.

Τι ζητεί η Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου

Ο πρόεδρος της Αθλητιατρικής Εταιρείας Κύπρου για την περίοδο 2018-2020, δρ Νικόλας Χριστοδούλου με ειδικότητα στην φυσική ιατρική αποκατάσταση / αθλητιατρική ανέφερε στο Νewsbomb ότι η Αθλητιατρική ζητεί όπως προτού εκδοθούν τα δελτία υγείας, οι αθλητές να περνούν και από παθολογικές εξετάσεις. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι οι αθλούμενοι δεν έχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας όπως π.χ επιληψία.

Διαβάστε επίσης: Νέα ανατροπή για Ουζόχο; Προκάλεσε αντιδράσεις ο Μιχαηλίδης

Δεν χρειάζονται αλλαγές

Ο δρ Χριστοδούλου κληθείς να σχολιάσει τον ντόρο που δημιουργήθηκε με τα δελτία υγείας και εάν πρέπει να αλλάξει η διαδικασία, είπε ότι η έκδοση των δελτίων υγείας για τρία χρόνια είναι απόλυτα λογική. Οι αθλητές/τριες οφείλουν σε κάθε στιγμή να συμβουλεύονται τους γιατρούς τους και να εξετάζονται.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Αθλητιατρικής τόνισε ότι το δελτίο υγείας πρέπει να εκδίδεται με πολλή προσοχή και αφού προηγουμένως γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις καρδιολογικές, παθολογικές και άλλες. Όπως είπε, τεράστια σημασία έχει όπως, τα εν λόγω δελτία να εκδίδονται χωρίς καταστρατήγηση κανονισμών.

Συνάντηση με τον ΚΟΑ

Ο πρόεδρος της Αθλητιατρικής δήλωσε στο Newsbomb ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη και το συμβούλιό του. Κατά τη συνάντηση θα κατατεθούν και οι εισηγήσεις της Αθλητιατρικής για τη συμπερίληψη των παθολογικών εξετάσεων στις διαδικασίες έκδοσης των δελτίων υγείας.

Άλλα λέει ο ΠΑΣΠ

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα έκδοσης δελτίων υγείας έχει αντίθετη άποψη από τους γιατρούς και την Αθλητιατρική. Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης μιλώντας στο Νewsbomb χαρακτήρισε λανθασμένη την έκδοση των δελτίων υγείας με ισχύ τριών ετών.

Ο κ. Νεοφυτίδης παρατήρησε ότι τα δελτία θα πρέπει να εκδίδονται κάθε ένα ή δυο χρόνια οπότε θα γίνονται και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

IMG 8202

«Θέλουμε και το echo»

Ο κ. Νεοφυτίδης ανέφερε ότι εμείς ως ΠΑΣΠ ζητούμε να συμπεριληφθεί στις εξετάσεις και ελεγχος echo για να απομακρύνεται παντελώς ο κίνδυνος καρδιοπαθειών από τους αθλητές. Την ίδια ώρα όμως, η θέση των ιατρών είναι αντίθετη, αφού ο δρ Νικόλας Χριστοδούλου ως πρόεδρος της Αθλητιατρικής επισήμανε στο Newsbomb ότι οι εξετάσεις echo δεν είναι τόσο απαραίτητες με δεδομένο ότι οι αθλητές εξετάζονται τακτικά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΠ τόνισε ότι δεν είναι μόνο η Α Κατηγορία που είναι επαγγελματική, αλλά και οι υπόλοιπες κατηγορίες όπου κανείς δεν ξέρει τι γίνεται. Ο κ. Νεοφυτίδης ανέφερε ότι «αθλητές/τριες υπάρχουν και σε άλλα αθλήματα (καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα, χάντμπολ κ.οκ.) και οι έλεγχοι είναι ακόμα πιο απαραίτητοι».

«Έγνοια μας οι ακαδημίες»

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΠΑΣΠ τόνισε ότι η «έγνοια μας είναι οι ακαδημίες και οι νεαροί ποδοσφαιριστές - αθλητές που αγωνίζονται χωρις ελέγχους». Όπως είπε, «αποφασίσαμε ως ΠΑΣΠ να βάλουμε κινητές μονάδες στα γήπεδα των Ακαδημιών όπου θα εξετάζονται με καρδιογραφήματα, echo και άλλες τα παιδιά. Θα υποβάλουμε το σχέδιο στον ΚΟΑ, για να δούμε και το κόστος».

Στην μοίρα του ο μαζικός αθλητισμός

Αθλούμενοι δεν είναι μόνο οι αθλητές που αγωνίζονται οργανωμένα και ανήκουν σε ομάδες. Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί να πάει να παίξει με τους φίλους του ποδόσφαιρο, φούτσαλ,καλαθόσφαιρα, πετόσφαιρα να τρέξει ακόμα και να περπατήσει. Τι γίνεται με τη μάζα του κόσμου και με ποιον τρόπο προστατεύεται;

1743647 10202782927430036 2024130633 n

O δρ Νικόλας Χριστοδούλου «ανέφερε ότι τα δελτία υγείας αφορούν μόνο τους εγγεγραμμένους αθλητές σε ομοσπονδίες και ομάδες. Οποιοσδήποτε άλλος αθλούμενος κάνει αθλητισμό παίρνοντας το ρίσκο». Κάτω από αυτά τα δεδομένα, οι αθλούμενοι οφείλουν να εξετάζονται τακτικά. «Εάν μάς ζητηθούν εισηγήσεις» είπε ο δρ Χριστοδούλου θα βάλουμε στο τραπέζι την έκδοση δελτίων υγείας και για όσους αθλούνται».