Λευκωσία: Δραματικές εξελίξεις για τη μητέρα που εγκατέλειψε το βρέφος της - Ο ρόλος του 25χρονου

Λευκωσία: Δραματικές εξελίξεις για τη μητέρα που εγκατέλειψε το βρέφος της - Ο ρόλος του 25χρονου

Η θέση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση εγκατάλειψης βρέφους που απασχολεί τις τελευταίες ώρες την Αστυνομία, αλλά και τiς Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας. Όπως πληροφορούμαστε, εντός της ημέρας η μητέρα του βρέφους και ο άνδρας που ανέλαβε την φροντίδα του θα κατηγορηθούν.
 
Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην Αστυνομία, η μητέρα 37 ετών από το Καμερούν κατηγορείται για εγκατάλειψη  (έκθεση) παιδιού κάτω των δυο ετών και παράλληλα ότι έθεσε σε κίνδυνο το παιδί. Με βάση τα στοιχεία που διερευνώνται η μητέρα εμπιστεύτηκε τη φροντίδα του παιδιού στον δεύτερο ύποπτο (25 ετών) που δεν έγινε όμως  γνωστή η μεταξύ τους σχέση.
 
 
Όπως έγινε γνωστό, η μητέρα άφησε το βρέφος της σε φιλικό της πρόσωπο στη Λευκωσία για να μεταβεί στην Αγία Νάπα. Στη συνέχεια ο άντρας είχε εγκαταλείψει το μωρό και έφυγε. Το περιστατικό αντιλήφθηκαν γείτονες όταν άκουσαν τα κλάματα του βρέφους και ειδοποίησαν την Αστυνομία.
 
Τι θα κάνουν οι υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας
 
Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας θα λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας του παιδιού, σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, για τη καλύτερη δυνατή διαχείριση της υπόθεσης.
 
 
Η διαδικασία
 
Αρμόδια πηγή του Γραφείου Ευημερίας ανέφερε στο «Newsbomb» βάσει νομοθεσίας κάθε παιδί που για σοβαρούς λόγους μετακινείται από το οικογενειακό του περιβάλλον, για σκοπούς προστασίας φροντίδας του τίθεται υπό τη φροντίδα της Διευθύντριας Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.  Τα παιδιά αυτά τοποθετούνται, κατά προτεραιότητα, σε ανάδοχες οικογένειες, που εγκρίνονται ως κατάλληλες από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για βραχεία ή μακροπρόθεσμη φιλοξενία παιδιών. 
 
Η μετακίνηση παιδιών από το οικογενειακό τους περιβάλλον αποτελεί το τελευταίο μέτρο που λαμβάνεται, για τη διασφάλιση της προστασίας του παιδιού και είναι συνήθως προσωρινή, αφού στόχος παραμένει η πολύπλευρη στήριξη της φυσικής οικογένειας από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αλλά κι από τις διάφορες εμπλεκόμενες Υπηρεσίες, ώστε τα παιδιά να επιστρέψουν στις φυσικές τους οικογένειες, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και αυτό κριθεί προς το συμφέρον τους.