Πύργοι στο έλεος της φωτιάς - Η Πυροσβεστική εφοδιάζεται με νέο ειδικό όχημα

Πύργοι στο έλεος της φωτιάς - Η Πυροσβεστική εφοδιάζεται με νέο ειδικό όχημα

Η Πυροσβεστική βγήκε σε προσφορές για πλατφόρμα αξίας 1.7 εκ

Του Γιώργου Μιχαηλίδη

Η Κύπρος γέμισε πύργους και ψηλά κτήρια. Το γεγονός αυτό αναπροσαρμόζει τα σχέδια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να προλαβαίνει πυρκαγιές και  δυσάρεστα περιστατικά. Στην Κύπρο ανεγείρονται κτίρια πέραν των 20 ορόφων που αγγίζουν τα 60 μέτρα, αλλά διαθέτουμε πλατφόρμες έως 30 μέτρων.
 
 
Ήδη η Υπηρεσία βγήκε σε διεθνείς προσφορές και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας με στόχο να μπει στο «οπλοστάσιό» της η πλατφόρμα ύψους 60 μέτρων. Η νέα πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα να σβήνει… φωτιές, αλλά και να καλύπτει έκτακτα περιστατικά στους λογής - λογής «πύργους» που «ξεφυτρώνουν» σε όλες τις πόλεις. Η πλατφόρμα αγγίζει σχεδόν το 1,7 εκ. ευρώ. Ωστόσο, το θέμα είναι που θα εγκατασταθεί η πλατφόρμα αφου λόγω δυσχερειών είναι δυσκολο να προμηθευτεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. 
 
«Είναι αναγκαιότητα»
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Νewsbomb» η απόκτηση της πλατφόρμας αποτελεί μια μεγάλη αναγκαιότητα. Πρέπει να διαθέτουμε τα απαραίτητα εχέγγυα για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις της εποχής με τα υψηλά κτίρια στην Κύπρο.
 
Η πλατφόρμα  δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Η Πυροσβεστική δίνει έμφαση πέραν των τεχνικών μέσων σε άλλους τομείς όπως είναι οι διασώσεις και η σωστή αντίδραση των πυροσβεστών.
 
 
Αναβαθμίζονται και άλλα μέσα
 
Η Πυροσβεστική αναμένοντας τη  μεγάλη… πλατφόρμα θα αναβαθμίσει και τα άλλα μέσα - πλατφόρμες που διαθέτει. Ήδη, αναμένονται ειδικά εξαρτήματα από την Αγγλία για την ενίσχυση των πλατφόρμων που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Πυροσβεστική.
 
 
 Στην Κύπρο επικρατεί κατασκευαστικός οργασμός από το 2016 αφού κάθε πόλη διεκδικεί να έχει τον δικό της ουρανοξύστη. Ωστόσο, με δεδομένο ότι μέχρι τώρα η Κύπρος δεν διαθέτει πλατφόρμα άνω των 30 μέτρων κάτω από ποιες συνθήκες δίνονται άδειες για ανέγερση υψηλών κτηρίων, Όπως πληροφορούμαστε, προτού αρχίσουν οι εργασίες ενός κτηρίου  οι επιχειρηματίες υποβάλλουν σχέδια όπου τα κτήρια διαθέτουν τα εξής:
 
  • Ειδικά κλιμακοστάσια για αποτροπή πυρκαγιών.
  • Εσωτερικά ντεπόζιτα νερού
  • Πυρόμαχα υλικά που θα βοηθούν τους πυροσβέστες
 
Εάν δεν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα τότε τα κτήρια δεν λαμβάνουν άδεια.