Εκδήλωση καταδίκης της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία στη Λευκωσία (Φώτος)

Εκδήλωση καταδίκης της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία στη Λευκωσία (Φώτος)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα

Εκδήλωση καταδίκης της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία, διοργάνωσε σήμερα το πρωί, στο άνοιγμα της οδού Λήδρας στο κέντρο της Λευκωσίας, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης.

Διαβάστε όλες τις τοπικές ειδήσεις ΕΔΩ
 
Το παρόν τους έδωσαν, μεταξύ άλλων, Βουλευτές, Δήμαρχοι, μέλη του ΑΚΕΛ και του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΣΕ Θανάσης Παφίλης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών Ιάκωβος Τοφαρής, στελέχη διάφορων οργανώσεων, Σύριοι, Κούρδοι, άνθρωποι από την Παλαιστίνη.


 
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση φώναζαν συνθήματα, όπως «Ένας είναι ο εχθρός, ο Ιμπεριαλισμός», "Κάτω τα χέρια από τη Συρία", «Σταματήστε τον Πόλεμο», «Μην γίνεις συνένοχος στη γενοκτονία των Κούρδων», «Λευτεριά-Λευτεριά στο Κουρδιστάν», «Σταματήστε την Τουρκία και το ISIS», «Ζήτω το Ροζαβά» και κρατούσαν πανό που έγραφαν, μεταξύ άλλων : « Έξω η Τουρκία από Αφρίν και Σαχμπά», «Να κλείσει ο εναέριος χώρος του Ροζαβά», «Δώσε φωνή στο Κουρδιστάν», «Μην γίνει συνένοχος στη Γενοκτονία των Κούρδων».
 
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συμβουλίου Ειρήνης, Στέλιος Σοφόκλης είπε: «Όλες και όλοι εμείς που δεν αποδεχόμαστε να παρακολουθούμε απαθείς βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να εκφράσουμε την οργή και τον αποτροπιασμό μας για αυτά που γίνονται ενάντια στο λαό της Συρίας και ειδικότερα σήμερα ενάντια στους Κούρδους».

Διαβάστε εδώ τις ειδήσεις της ημέρας
 
«Ως Παγκύπριο Συμβουλίου Ειρήνης υψώνουμε φωνή αγωνίας γιατί οι πόλεμοι ξεσπούν ο ένας μετά τον άλλον, γιατί δεν υπάρχει σεβασμός στο διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο, γιατί το τίμημα το πληρώνουν πάντα οι λαοί. Το πληρώνουν οι απλοί άνθρωποι, οι οικογένειες και τα παιδιά με το αίμα τους, τις ζωές τους και με τον ξεριζωμό. Σήμερα όλοι παρακολουθούμε την τέταρτη κατά σειρά εισβολή της Τουρκίας στη Συρία. Μια εισβολή που αποτελεί μέρος των συνεχών επεμβάσεων, της αιματοχυσίας και των μαζικών εγκλημάτων. Η εισβολή αυτή γίνεται με τη στήριξη του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, την ανοχή της Ρωσίας και τη νερόβραστη αντίθεση της ΕΕ», πρόσθεσε.
 
Όπως είπε, είναι οι δυνάμεις των ΝΑΤΟϊκών που στήριξαν την άνοδο των τρομοκρατών που μετατράπηκαν σε Ισλαμικό Κράτος.
 
«Αυτές οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις καταστρέφουν τη χώρα και αιματοκυλούν το λαό της Συρίας. Ο κίνδυνος για να επανεμφανιστεί το ISIS και η τρομοκρατική του δράση είναι ορατός, ιδιαίτερα με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που ακούμε. Όλα αυτά που συντελούνται στη Συρία ανήκουν στα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους για διαμελισμό κρατών και τον έλεγχο πρώτα της τύχης των λαών και σίγουρα των φυσικών πόρων, των πηγών ενέργειας και των οδών μεταφοράς», συμπλήρωσε.
 
Ως κυπριακός λαός, συνέχισε ο κ. Σοφόκλης, γνωρίζουμε πολύ καλά  τι σημαίνει πόλεμος, κατοχή, προσφυγιά.
 
«Ως λαός είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πραξικόπημα και την εισβολή ως μέρος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την τουρκική κατοχή για 45 χρόνια. Το ΠΣΕ στέκεται πάντα δίπλα στους αγωνιζόμενους λαούς θύματα των πολέμων, όπως τώρα είμαστε δίπλα στο συριακό λαό και δίπλα στο λαό των Κούρδων και αγωνιζόμαστε για μια  ειρηνική  λύση του Συριακού προβλήματος, όπως θα την αποφασίσει ο ίδιος ο λαός της χώρας, με σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας», πρόσθεσε.
 
Εξέφρασε, παράλληλα, την αλληλεγγύη και τη συμπάθεια του ΠΣΕ στα θύματα του πολέμου, ιδιαίτερα τους πρόσφυγες, τις γυναίκες και τα παιδιά.


 
«Ας μη ξεχνούμε ότι είχαμε και εμείς πόλεμο με χιλιάδες πρόσφυγες και ότι βιώσαμε όλα τα κακά του πολέμου που γίνονται στην γειτονική μας χώρα. Φίλοι Κούρδοι, φίλοι Σύριοι, φίλοι Παλαιστίνιοι, εμείς θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας και θα αγωνιζόμαστε για το δικό σας αγώνα, που είναι ένας κοινός αγώνας, ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Λέμε ναι στη ζωή. Ναι στην ειρήνη. Όχι, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», συμπλήρωσε.
 
Σε ψήφισμα καταδίκης των στρατιωτικών επιθέσεων της Τουρκίας σε βάρος της Συρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, το οποίο εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και το οποίο θα παρέδιδαν, ακολούθως, σε εκπρόσωπο των ΗΕ, καταδικάζονται οι αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις που εξαπέλυσε εκ νέου η Τουρκία ενάντια στη Συρία, στο βορειοανατολικό μέρος που κατοικείται κύρια από κουρδικό πληθυσμό και εκτοπισθέντες του πολέμου κατά των ισλαμιστών.
 
«Καταγγέλλουμε την ενέργεια αυτή ως έγκλημα σε βάρος του Συριακού λαού και ως κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, ως επέμβαση στα εσωτερικά του συριακού κράτους και των εθνικών του δικαιωμάτων. Οι στρατιωτικές αυτές επιθέσεις παραβιάζουν το Διεθνές και Ανθρωπιστικό Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Δε μπορούμε να στεκόμαστε απαθείς όταν εκ νέου σφαγιάζονται άμαχοι στο βωμό ελέγχου και ξαναμοιράσματος εδαφών, ενεργειακών πηγών και φυσικού πλούτου. Απαιτούμε από τον ΟΗΕ, ως επικεφαλής της διεθνούς κοινότητας, να ενεργήσει άμεσα για τερματισμό αυτής της επίθεσης», προστίθεται.
 
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του ΠΣΕ, «απαιτούμε να τερματιστεί η συνεχιζόμενη επίθεση σε βάρος του Συριακού λαού και η οποία διαρκεί πέραν των οκτώ χρόνων».


 
«Ο λαός της Συρίας αιμορραγεί συνεχώς, και τώρα θα γίνουμε μάρτυρες νέων κυμάτων προσφύγων. Καταγγέλλουμε τον Τούρκο πρωθυπουργό για την προσπάθεια χρησιμοποίησης των προσφύγων ως απειλή προς την ΕΕ», σημειώνεται.
 
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η νέα αυτή επίθεση επιδεινώνει την ήδη έκρυθμη κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής και δίνει την ευκαιρία σε ανασύνταξη των σκοτεινών εξτρεμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένου του δολοφονικού «Ισλαμικού Κράτους» τη στιγμή που είχε ηττηθεί.
 
«Επαναλαμβάνουμε την καταγγελία μας στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ κυριαρχίας του κράτους του Ισραήλ στα κατεχόμενα Συριακά εδάφη στα Υψώματα Γκολάν, που αποτελεί μέρος της επίθεσης κατά της Συρίας. Απαιτούμε να τερματιστεί η χρησιμοποίηση της Κύπρου ως ορμητήριο πολεμικών επιθέσεων στην περιοχή μας. Η μετατροπή των βρετανικών βάσεων σε ορμητήριο στρατιωτικών επιδρομών, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ύπαρξη και η χρήση τους αποδεικνύεται εγκληματική για τους λαούς της περιοχής, αφού απ’ αυτές εξορμούν δυνάμεις που σκορπάνε το θάνατο στη γειτονιά μας», προστίθεται.
 
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα του ΠΣΕ, «απαιτούμε επίσης τη μη χρησιμοποίηση των υποδομών της Κυπριακής Δημοκρατίας για οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση».
 
«Πάγια θέση του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης είναι η διάλυση των βρετανικών βάσεων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Απαιτούμε σεβασμό στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας, σεβασμό της εδαφικής μας ακεραιότητας και κυριαρχίας και σεβασμό της θέλησης του λαού μας για ειρήνη με δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο», προστίθεται.
 
Το ΠΣΕ στο ψήφισμα του καλεί τη Διεθνή Κοινότητα να ενεργήσει άμεσα με τρόπο, ώστε το Συριακό πρόβλημα επιλυθεί με πολιτικά και ειρηνικά μέσα, σύμφωνα με τη θέληση του συριακού λαού.


 
«Απαιτούμε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Σας καλούμε να υπερασπιστείτε την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας και το δικαίωμα του λαού της Συρίας να αποφασίσει το μέλλον του χωρίς παρεμβάσεις και να μεγαλώσει τα παιδιά του σε ειρήνη. Θα μας έχετε όλους εμάς και όλους του φιλειρηνιστές του κόσμου στο πλευρό Σας. Όχι στον πόλεμο - Ναι στην Ειρήνη. Αλληλεγγύη στο συριακό λαό», καταλήγει στο ψήφισμα του το ΠΣΕ.
 
Σε δήλωση του, ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) στην Κύπρο Γιασίν Ταρμπούζ είπε ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ Τουρκίας και ISIS και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν ακούει κανένα και για αυτό «θα πρέπει να ενωθούμε όλοι μαζί».  
 
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, σε δήλωση του στους δημοσιογράφους εξέφρασε συμπαράσταση "στο κουρδικό λαό και στο λαό της Συρίας, ενάντια στην παράνομη, αιματηρή επίθεση της Τουρκίας και να καταδικάσουμε και την αδράνεια της διεθνούς κοινότητας και τη στάση των μεγάλων δυνάμεων απέναντι σε αυτό το μεγάλο έγκλημα που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην βορειοανατολική Συρία, στην περιοχή των Κούρδων, στο Ροζαβά".
 
Μετά το τέλος της εκδήλωσης  στο άνοιγμα της οδού Λήδρας, έγινε ειρηνική πορεία προς το τέρμα της Οδού Λήδρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ