Υπάλληλος τράπεζας υπεξαίρεσε 675χιλ. ευρώ από πελάτες - Αυτή είναι η ποινή

Υπάλληλος τράπεζας υπεξαίρεσε 675χιλ. ευρώ από πελάτες - Αυτή είναι η ποινή

Βαρύς ο πέλεκυς του Κακουργιοδικείου σε υπάλληλο τράπεζας (ΣΠΕ) η οποία τσέπωσε με μαεστρικές κινήσεις γύρω στο μισό εκατομμύριο από πελάτες της τράπεζας στην οποία εργαζόταν. Η γυναίκα παραδέχθηκε συνολικά 255 κατηγορίες.

Η Κατηγορούμενη παραδέχθηκε κλοπή συνολικού ποσού των €675.041. Τα αδικήματα διαπράχθηκαν κατά τη χρονική περίοδο 2008-2016. Κατά τον ουσιώδη χρόνο διάπραξης των αδικημάτων, η Κατηγορούμενη εργαζόταν ως υπάλληλος σε ΣΠΕ στη Λευκωσία.

Η εγκληματική της δραστηριότητα αποκαλύφθηκε το 2017 όταν υποβλήθηκε στην Τράπεζα, από συγκεκριμένη πελάτισσα, παράπονο σε σχέση με την κίνηση των λογαριασμών που διατηρούσε και ειδικότερα ότι ο λογαριασμός παρουσίαζε συναλλαγές οι οποίες δεν είχαν διενεργηθεί από την ίδια ή από οποιονδήποτε άλλο δικαιούχο του λογαριασμού. Στον προκαταρτικό έλεγχο που έγινε εντοπίστηκαν πλαστά έγγραφα τα οποία αφορούσαν πράξεις στο συγκεκριμένο λογαριασμό οι οποίες δεν είχαν διενεργηθεί από την δικαιούχο του λογαριασμού και ξεκίνησε εσωτερική έρευνα.

Στις 20/10/17 η Κατηγορούμενη παραδέχθηκε ότι είχε διεκπεραιώσει σωρεία συναλλαγών σε τραπεζικούς λογαριασμούς διαφόρων πελατών χωρίς τις οδηγίες ή την έγκριση τους, καταρτίζοντας πλαστά έγγραφα και προβαίνοντας σε σχετικές εγγραφές στο μηχανογραφημένο σύστημα της Τράπεζας
Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, η Κατηγορούμενη κατάστρωσε ένα μεθοδευμένο σχέδιο, προβαίνοντας σε αναλήψεις από λογαριασμούς πελατών της Τράπεζας, εν αγνοία των δικαιούχων, καταρτίζοντας πλαστά έγγραφα και αποδείξεις, τα οποία καταχωρούσε στο μηχανογραφημένο σύστημα της Τράπεζας. Στα ίδια πλαίσια, κατάρτισε εικονικά γραμμάτια προθεσμίας, επ’ ονόματι πελατών ή και δικαιούχων στους λογαριασμούς τους. Στη συνέχεια, έκλεβε τα ποσά των γραμματίων, προβαίνοντας σε αναλήψεις μετρητών. Κατάρτιζε τα γραμμάτια με τη χρήση του αρχικού κωδικού της ΤΑ14, προβαίνοντας στις απαιτούμενες καταχωρήσεις στο μηχανογραφημένο σύστημα της Τράπεζας, πιστώνοντας ή ανάλογα χρεώνοντας τους συγκεκριμένους λογαριασμούς στους οποίους επενέβαινε.

Το 2015, με τη συγχώνευση της Τράπεζας, είχε αλλάξει τον παράνομο τρόπο δράσης της, μεταφέροντας ποσά από τους λογαριασμούς ανυποψίαστων πελατών της Τράπεζας στο λογαριασμό της μητέρας της και στη συνέχεια, με τη χρήση ειδικού πληρεξουσίου που είχε εξασφαλίσει από τη μητέρα της, προέβαινε σε αναλήψεις από το λογαριασμό σε μετρητά, τα οποία οικειοποιείτο.

Πρόκειται για γυναίκα 51 ετών, από τη Λευκωσία η οποία είναι διαζευγμένη με 4 παιδιά ηλικίας 29, 27, 24 και 22 ετών.

Με το σύζυγό της χώρισαν το 2014 επειδή είχαν συσσωρευθεί ανυπέρβλητα προβλήματα που προέκυψαν από τη δημιουργία υπέρογκων χρεών, λόγω της κακοδιαχείρισης της εταιρείας που ο σύζυγός της είχε δημιουργήσει και είχε εγγράψει στο όνομά της

Μεταξύ άλλων ο συνήγορος υπεράσπισης της αγορεύοντας για τους μετριαστικούς παράγοντες της ποινής της ανέφερε ότι η κατηγορούμενη οδηγήθηκε στις έκνομες ενέργειές της, στην προσπάθειά της να βοηθήσει το σύζυγό της να αντιμετωπίσει τη δεινή οικονομική κατάσταση της Εταιρείας του και ότι δεν επωφελήθηκε προσωπικά η ίδια οποιοδήποτε μέρος από τα χρήματα που έκλεψε.

Το Κακουργιοδικείο εξαντλώντας κάθε επιείκεια του επέβαλε τις ακόλουθες ποινές:

-Σε κάθε μία από τις κατηγορίες της πλαστογραφίας ποινή φυλάκισης 5 ετών.

- Σε κάθε μία από τις κατηγορίες των ψευδών λογαριασμών επιβάλλεται ποινή φυλάκισης 3 ετών. 13

- Στη κατηγορία της κλοπής από υπάλληλο (κατηγορία 256), ποινή φυλάκισης 7 ετών.

- Στη κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (κατηγορία 257), ποινή φυλάκισης 7 ετών.

Οι ποινές φυλάκισης να συντρέχουν και η έκτισή τους να αρχίζει από σήμερα, 14/02/2020, αλλά θα μειωθεί για το χρονικό διάστημα που η Κατηγορούμενη βρίσκεται υπό κράτηση σε σχέση με την παρούσα υπόθεση, σύμφωνα με το άρθρο 117(1) της Ποινικής Δικονομίας Κεφ. 155, ήτοι από τις 10/02/2020