Κοροναϊός: Τι λέει ο 64χρονος γιατρός που μολύνθηκε από τον ιό

Κοροναϊός: Τι λέει ο 64χρονος γιατρός που μολύνθηκε από τον ιό

Στο SigmaLive μίλησε ο Διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο οποίος είναι το ένα εκ των δυο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού.

Ο δρ Κόκκινος θέλησε αρχικά να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος επικοινώνησε την Δευτέρα με λοιμωξιολόγο προκειμένου να ζητήσει όπως υποβληθεί σε σχετική εξέταση για τον ιό.

Όπως ξεκαθαρίζει, μιλώντας στο SigmaLive, δεν είχε συμπτωματολογία πλην της χθεσινής μέρας που ένιωσε μυαλγίες. Ο ίδιος εξήγησε το γεγονός αυτό ότι ενδεχομένως να οφειλόταν στην παρατεταμένη κούραση αφού όπως εξηγεί με το που έφθασε στην Κύπρο στις 3 Μαρτίου από ταξίδι στην Βρετανία είχε ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα.

Αφότου επιβιβάστηκε σε τρένο από το Σαουθάμπτον με προορισμό το Γκάτγουικ και ακολούθως την Λάρνακα, ο γιατρός Κόκκινος ενημερώθηκε όπως λέει για ασθενή του, του οποίου η κατάσταση της υγείας έχρηζε περαιτέρω παρακολούθησης.

Ο ίδιος με το που αφίχθηκε στην Κύπρο έσπευσε στο Νοσοκομείο προκειμένου να δει από κοντά το περιστατικό και την επόμενη μέρα η ασθενήςεπαναχειρουργήθηκε. Ο ίδιος, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα, δεν ένιωσε οτιδήποτε, όπως δηλώνει, αφού στο ταξίδι του φρόντιζε να φοράει μάσκες και να πλένει συχνά τα χέρια του.

Την Πέμπτη πήγε κανονικά στην δουλειά του, όπως λέει, και χειρίστηκε ζητήματα της καθημερινότητας ενώ την επόμενη μέρα παρευρέθηκε σε σύσκεψη υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή για ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα για τον ιό.

Το Σάββατο, και παρά το ότι δεν εργαζόταν, ο γιατρός ανέφερε ότι επισκέφθηκε τους ασθενείς του, που είναι το πρώτο μέλημά του, όπως τονίζει.

Ενημερώθηκε, όπως σημειώνει, ότι ήταν θετικό το δείγμα του ενώ τονίζει καταληκτικά ότι μοναδική έγνοια είναι η καλή κατάσταση της οικογένειάς του αλλά και των ασθενών του.

Αναστέλλονται τα πάντα για 48 ώρες

Υπενθυμίζεται πως μετά από επιβεβαίωση κρούσματος κορωνοϊού σε επαγγελματία υγείας, το Υπουργείο Υγείας, η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας και ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) ενεργοποίησαν άμεσα τα πρωτόκολλα για τη διαχείριση των στενών επαφών του ασθενούς.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου, της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και του ΟΚΥπΥ πραγματοποίησαν απόψε σύσκεψη, με στόχο τον καθορισμό των περαιτέρω μέτρων και βημάτων για τη διαχείριση του κρούσματος.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκαν συγκεκριμένα τα ακόλουθα:
– Όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, εισαγωγές και χειρουργεία όλων των ειδικοτήτων ακυρώνονται για τις επόμενες 48 ώρες, οπότε και θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση.
– Η Καρδιοχειρουργική Κλινική αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία της και σταδιακά όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς θα λαμβάνουν εξιτήριο βάσει της κλινικής τους κατάστασης.
– Για όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια του πρωτοκόλλου και χαρακτηρίστηκαν στενή επαφή, έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία λήψης δειγμάτων για εξέταση από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
– Έχει ήδη αρχίσει η απολύμανση των χώρων που χρησιμοποιήθηκαν από το επιβεβαιωμένο περιστατικό.
– Η κάλυψη των καρδιοχειρουργικών περιστατικών θα γίνεται από τον ιδιωτικό τομέα με αγορά υπηρεσιών.
– Απαγορεύεται το επισκεπτήριο για όλους τους ασθενείς για τις επόμενες 48 ώρες.
– Οι ασθενείς θα πρέπει να προσέρχονται στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών αποκλειστικά και μόνο για τα επείγοντα περιστατικά.
Άτομα που έχουν ταξιδέψει σε επηρεαζόμενες περιοχές τις τελευταίες 14 μέρες και εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, παρακαλούνται να μην προσέρχονται στα ΤΑΕΠ των νοσοκομείων, να παραμένουν στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες. – Όσοι πολίτες ήρθαν σε επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα, παρακαλούνται όπως αυτό-περιοριστούν και επικοινωνούν με το 1420 για οδηγίες. Το Υπουργείο Υγείας θα τηρεί ενήμερους για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη.

ΠΗΓΗ ΣΙΓΜΑ/ALPHA