Προκαλεί Τουρκοκύπρια ζωγράφος! Απεικονίζει τον Μακάριο ανάμεσα σε δυο γυμνές γυναίκες (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Προκαλεί Τουρκοκύπρια ζωγράφος! Απεικονίζει τον Μακάριο ανάμεσα σε δυο γυμνές γυναίκες (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
Φωτογραφίες:

Το επίμαχο έργο φιλοξενείται στην έκθεση «Πλάνητες», που πραγματοποιείται στο κτίριο της Παλιάς Ηλεκτρικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «ΠΑΦΟΣ 2017», και ανήκει στην Τουρκοκύπρια εικαστικό Nurtane Karagil.

Το έργο προκάλεσε έντονες συζητήσεις κατά την παρουσίασή του στο πλαίσιο του περιπάτου και της ανοιχτής συζήτησης, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο Σάββατο 4/2 στην Πάφο, με θέμα τη σχέση μας με τον δημόσιο χώρο, ο οποίος διοργανώθηκε από την εικαστικό Ελένη Καμμά και το έντυπο ΠΑΡΟΙΚΕΩ.

Στον εν λόγω πίνακα απεικονίζεται ο Εθνάρχης Μακάριος σε μια από τις γνώριμες μορφές με τις οποίες εμφανίζεται σε πολλά έργα, περιστοιχισμένος από δύο γυμνές γυναίκες, ενώ κάτω από τις τρεις μορφές διακρίνεται η Κύπρος φλεγόμενη.

Διαβάστε επίσης: Οι γυμνόστηθες και ο Μακάριος - Τι απεικονίζει τελικά το έργο της Τουρκοκύπριας ζωγράφου...

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος του Ιστορικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου Παναγιάς, Κώστας Χριστοδούλου, έκανε λόγο για αδιανόητη πρόκληση και απαράδεκτη ανοχή από πλευράς των οργανωτών της έκθεσης και της επίσιμης πολιτείας.

«Δεν θεωρούμε καθόλου τυχαίο τον συμβολισμό», τόνισε, «και είναι εμφανής η προσπάθεια της δημιουργού να αποδομήσει τον Εθνάρχη Μακάριο», τόνισε στον «Φιλελεύθερο» ο κ. Χριστοδούλου.

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου Παναγιάς, επισήμανε ακόμα πως «θεωρούμε τη δικαιολογία της Τουρκοκύπριας δημιουργού, ότι το έργο αφορά στις παιδικές της θύμησες, ως γελοία, αφού τότε δεν υπήρχαν αγάλματα ή άλλες παρόμοιες απεικονίσεις του Μακαρίου».

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Μακαρίου Παναγιάς ζήτησε ήδη επισήμως από τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «ΠΑΦΟΣ 2017» την άμεση απομάκρυνση του έργου, ενώ προχώρησε και στην καταγγελία της υπόθεσής στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και στον Μητροπολίτη Πάφου.

Δείτε ολόκληρο το έργο στη photo gallery του Newsbomb.com.cy.