Πάφος – καταγγελία: Το Δημαρχείο αρνείται να δώσει κλειδιά στους ναυαγοσώστες

Πάφος – καταγγελία: Το Δημαρχείο αρνείται να δώσει κλειδιά στους ναυαγοσώστες

Καταγγέλλουν ότι δεν έχουν πρόσβαση σε απινιδωτή, οξυγόνο και τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

Σε μια καταγγελία η οποία αφήνει εκτεθειμένο τον Δήμο Πάφου προβαίνουν οι Ναυαγοσώστες του Ναυαγοσωστικού Ομίλου «Κινύρα» Πάφου, οι οποίοι κάνουν λόγο για κλειδωμένους πύργους στις παραλίες.

Η καταγγελία αυτή αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του Ομίλου των ναυαγοσωστών στο Facebook και αναφέρει αυτολεξεί ότι:

Οι Ναυαγοσώστες της παραλίας "Φάρος" και γενικότερα του Δήμου Πάφου παραμένουν με κλειδωμένους τους πύργους αφού το Δημαρχείο Πάφου αρνείται να δώσει τα κλειδιά με συνέπεια να μην έχουν πρόσβαση σε απηνιδωτη, οξυγόνο και τον απαιτούμενο εξοπλισμό. Το σίγουρο είναι ότι οι Ναυαγοσώστες μας σήμερα όταν συνέβη το καρδιακό επεισόδιο με συμπολίτη μας στο παραλιακό πεζόδρομο του Φάρου, θα έφταναν κοντά στον πάσχοντα πολύ πιο νωρίς από το ασθενοφόρο και τους διασώστες χωρίς να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος εξαντλώντας κάθε πιθανότητα ανάνηψης. Τραγική ειρωνεία θα ήταν αν το περιστατικό συνέβαινε 1 km πιο κάτω και έξω ακριβώς απο το Ναυαγοσωστικό σημείο.

Η θέση του Δήμου Πάφου

Ο Δήμος, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή για την απόφαση να αυξηθούν οι ναυαγοσώστες, χωρίς να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός για ψήφιση των αντίστοιχων κονδυλίων, καθώς οι Τοπικές Αρχές συνεισφέρουν κατά 50% στο κόστος εργοδότησης τους.

Το θέμα, είπε, δεν έχει σχέση με το αν συμφωνεί ή όχι ο Δήμος, αλλά δεν μπορεί να λαμβάνονται μονομερώς αποφάσεις χωρίς την σχετική ενημέρωση των Τοπικών Αρχών.

Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει την ερχόμενη Πέμπτη, αφού όπως είπε ο κ.Φαίδωνος, θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών με στόχο τη διευθέτηση κάλυψης του επιπρόσθετου κόστους που προκύπτει από την αύξηση του αριθμού των ναυαγοσωστών.

Ο κ. Φαίδωνος σημείωσε πως, εάν το Υπουργείο Εσωτερικών κρίνει ότι πρέπει εδώ και τώρα ν` ανοίξουν όλοι οι ναυαγοσωστικοί πύργοι, δεν έχει παρά να αναλάβει το κόστος "και να ανοίξουν τους πύργους χθες".

Έπαρχος Πάφου

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου, ξεκαθάρισε πως το άνοιγμα των ναυαγοσωστικών πύργων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των Τοπικών Αρχών, υποδεικνύοντας ότι είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν το Εθνικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής που ετοιμάστηκε από τον Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κώστα Φυτιρή.

Επίσης είπε πως μέχρι στιγμής προσλήφθηκαν 54 ναυαγοσώστες στην Επαρχία Πάφου, ενώ συνολικά για την καλοκαιρινή περίοδο το σχέδιο προνοεί πρόσληψη συνολικά 123 ναυαγοσωστών.

Πηγή: newsbomb / ΚΥΠΕ