Με τρεις νέους μάρτυρες κατηγορίας συνεχίστηκε η υπόθεση για τις πινακίδες στον Δήμο Πάφου

Με τρεις νέους μάρτυρες κατηγορίας συνεχίστηκε η υπόθεση για τις πινακίδες στον Δήμο Πάφου

Θα συνεχίσουν και αύριο 29η Νοεμβρίου οι καταθέσεις

Mε την κατάθεση τριών  νέων μαρτύρων κατηγορίας, του Στέλιου Χαραλάμπους, Μιχάλη Αντρέου και Χαράλαμπου Αντωνιάδη,    συνεχίστηκε σήμερα στο Κακουργιοδικείο Πάφου η υπόθεση των πινακίδων του Δήμου Πάφου.
 
Στο  Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στην Πάφο, παρουσιάστηκαν σήμερα οι διευθυντές των εταιρειών ΕΤΝΑ και ΑLΜΑ , κατασκευής πινακίδων, Χρίστος Ιωάννου της ΕΤΝΑ και Σωτήρης Αντωνιάδης της ΑLΜΑ και ο δημοτικός υπάλληλος Ανδρέας Νικολάου.
 
Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι είναι, μεταξύ άλλων, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, κυκλοφορία πλαστού εγγράφου, πλαστογραφία, απόσπαση χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις, κλοπή από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας και το αδίκημα της συγκάλυψης.
 
Η σημερινή δικάσιμος ξεκίνησε με τον μάρτυρα κατηγορίας Στέλιο Χαραλάμπους  ο οποίος εργάζεται στην εταιρεία Arsto από τις 3.9.2015.
 
 Μάρτυρα κατηγορίας Στέλιο Χαραλάμπους 
Ο κ. Χαραλάμπους συμφώνησε με το περιεχόμενο της κατάθεσης του μετά από υπόδειξη του εκπρόσωπου της κατηγορούσας αρχής Δικηγόρου της Δημοκρατίας Ανδρέα Χατζηκύρου και αυτή  κατατέθηκε ως έγγραφο ενώ αποτέλεσε κύριο μέρος της  κατάθεσης του. Ο συνήγορος υπεράσπισης της εταιρείας ΕΤΝΑ κατασκευής πινακίδων και του Χρίστου Ιωάννου Διευθυντή της εταιρείας, δικηγόρος Σάββας Μάτσας,  σε σχετική ερώτηση στον μάρτυρα, αυτός απάντησε ότι στο λογιστήριο έρχονταν τα τιμολόγια αφού είχαν εγκριθεί και προχωρούσε η πληρωμή τους.
 
 Μάρτυρας κατηγορίας Μχάλης Αντρέου
Στην συνέχεια κλήθηκε ο μάρτυρας κατηγορίας Μχάλης Αντρέου ο οποίος όπως ανέφερε στο Δικαστήριο εργάζεται στη εταιρεία Άλφα Ιακωβίδης από τις 17 Νοεμβρίου του 2019 ως οδηγός διανομέας και τα καθήκοντα του ήταν η μεταφορά υλικών σε παγκύπρια βάση.Τα υλικά αυτά συνέχισε είναι σχετικά με ταμπελογράφους αλλά και υλικά που χρησιμοποιούνται στην οδική σήμανση και τα κυρτώματα.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως στον Δήμο Πάφου μετέφερε υλικά πολλές φορές .Τα υλικά, όπως εξήγησε που μετέφερε ήταν φωσφόρες, αντανακλαστικά, μεμβράνες, μπογιές και κυρτώματα.. Τα συγκεκριμένα υλικά ανέφερε ο κ. Αντρέου τα παρέδιδε στις αποθήκες του Δ. Πάφου στην οδό Αθηνάς . Τα παραλάμβαναν και ακολουθούσε η υπογραφή του τιμολογίου. Κατέστησε δε σαφές πως σε καμία περίπτωση δεν παρέδιδε υλικά εκτός του Δ. Πάφου.
 
Μάρτυρας κατηγορίας Χαράλαμπος Αντωνιάδης
Επόμενος μάρτυρας κατηγορίας κατέθεσε ο  Χαράλαμπος Αντωνιάδης   ο οποίος εργάζεται στο Λογιστήριο του Δήμου Πάφου από το 2002 αναγνώρισε τις καταθέσεις που έδωσε και  οι οποίες στην συνέχεια κατατέθηκαν ως τεκμήριο στο Δικαστήριο. Η εργασία του στο λογιστήριο είναι ο έλεγχος των εισπράξεων που γίνονται μέσω μηχανογραφημένου σηστήματος.οι ημερολογιακές εγγραφές , δημιουργεί εντάλματα , εκδίδει επιταγές και γενικές εισπράξεις. Η διαδικασία συνέχισε που ακολουθείται για την έκδοση μιας πληρωμής είναι όπως είπε, ότι μέχρι το έτος 2012 μετά την παραλαβή των ενταλμάτων πληρωμής από τα διάφορα τμήματα στο λογιστήριο τα οποία ήταν υπογεγραμμένα από τον τμηματάρχη και ελεγμένα από τον εσωτερικό ελεγκτή , εκδίδετο η επιταγή από το λογιστήριο και μαζί με το ένταλμα πληρωμής και τα επισυναπτόμενα έγγραφα της πληρωμής πήγαιναν για υπογραφή στο Δημοτικό γραμματέα και μετά στον Δήμαρχο. Από το 2012 σημείωσε και μετά όλα τα εντάλματα πληρωμής μετά την έγκριση τους από τον τμηματάρχη του κάθε τμήματος πάνε στον Δημοτικό γραμματέα και εφόσον τα ελέγξει τα αποστέλλει στον Εσωτερικό ελεγκτή ο οποίος τα ελέγχει αν συνάδουν με τις ετήσιες προσφορές και προϋπολογισμούς τα υπογράφει και τα στέλνει στο λογιστήριο για έκδοση επιταγής. Πριν την έκδοση επιταγής ανέφερε τα ελέγχει και ο λογιστής Κωνσταντίνος Χριστοφόρου ο οποίος ελέγχει τα κονδύλια, το ΦΠΑ και τις υπερβάσεις κονδυλίων.
 
Μετά την έκδοση της επιταγής επιστρέφει και πάλι στον Δημοτικό γραμματέα για υπογραφή της επιταγής από τον ίδιο και μετά το Δήμαρχο. Επεσήμανε ακόμη ότι από το 2008 και μετά το σύστημα του Δήμου είναι μηχανογραφημένο οπόταν από το 2008 και μετά μαζί με το ένταλμα πληρωμής εκδίδεται μέσω του συστήματος ακόμα ένα ένταλμα πληρωμής όσον αφορά επιταγές του Δ. Πάφου με δικαιούχο τον Έπαρχο σχετικά με αγορές από τις κρατικές αποθήκες η διαδικασία είπε ήταν η ίδια με τη διαφορά ότι εκδίδετο η επιταγή για πληρωμή των υλικών στον Έπαρχο και με την αγορά των υλικών από τις κρατικές αποθήκες, ερχόταν μετά το τιμιλόγιο το οποίο στην συνέχεια   επισυνάπτεται στο ένταλμα πληρωμής.
 
Πρόσθεσε μάλιστα πως σε κάποια περίοδο που δεν θυμάται αλλά σε διάστημα 15 ημερών ήρθαν κοντά του στο λογιστήριο για έκδοση επιταγών δύο εντάλματα πληρωμής με χρηματικά ποσά πάνω από 10.000 ευρώ τα οποία αφορούσαν κατασκευή μεγάλης ποσότητας πινακίδων . Όταν μάλιστα είδε το δεύτερο ένταλμα πληρωμής που ήρθε κοντά του το ανέφερε στον τότε Εσωτερικό Ελεγκτή Χριστάκη Γεωργίου για να το ελέγξει , όπως είπε, γατί φαινόταν παράξενο σε τόσο χρονικό διάστημα να κατασκευαστούν για τον Δ. Πάφου τόσες πολλές πινακίδες. Τότε ο Χριστάκης Γεωργίου αφού του το ανέφερε επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Δημοτικό γραμματέα και του το ανέφερε. Δεν γνωρίζει ωστόσο σημείωσε τι έγινε μετά αλλά στην συνέχεια το ένταλμα αυτό ξαναήρθε στο λογιστήριο και εκδόθηκε επιταγή για αυτή την δαπάνη.
 
Συνήγορος υπεράσπισης του Σωτήρη Αντωνιάδη
Εξάλλου, ο συνήγορος υπεράσπισης του Σωτήρη Αντωνιάδη, Διευθυντή της εταιρείας ΑΛΜΑ, δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου,  υπέβαλε την θέση  στον μάρτυρα ότι για να γίνει μια πληρωμή γίνονταν  ο δέοντας έλεγχος από τους λειτουργούς του Δ. Πάφου. Έβγαινε πρώτα η επιταγή και μετά το τιμολόγιο. Ο κ. Αλεξάνδρου είπε ακόμη πως ο Δήμος Πάφου προέβαινε σε αγορές υλικών από τις  κρατικές αποθήκες γιατί είναι πιο φθηνά με τον μάρτυρα  να απαντά πιθανών.
    
Το Δικαστήριο όρισε την υπόθεση για την  29η Νοεμβρίου στις 09:00 το πρωί .
 
Βάσει του κατηγορητηρίου, μεταξύ άγνωστης ημερομηνίας και Οκτωβρίου 2007 στην Πάφο οι κατηγορούμενοι συνωμότησαν μεταξύ τους όπως με δόλιο μέσο καταδολιεύσουν το κοινό, δηλαδή να οικειοποιηθούν διάφορα υλικά κατασκευής πινακίδων, και σηματοδότησης συνολικής αξίας περίπου 44 χιλιάδων ευρώ εις βάρος της περιουσίας του Δ. Πάφου.
 
Όλοι οι κατηγορούμενοι απήντησαν μη παραδοχή για τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν.