Καταρρέουν τα Δημόσια Νοσοκομεία με τις πρόωρες αφυπηρετήσεις

Καταρρέουν τα Δημόσια Νοσοκομεία με τις πρόωρες αφυπηρετήσεις

Αφυπηρετούν πρόωρα τα τελευταία τρία χρόνια γιατροί από τα δημόσια νοσηλευτήρια ενώ δεν υπάρχει καμία αντικατάσταση.

Τουλάχιστον 45 γιατροί έχουν αφυπηρετήσει πρόωρα από το 2013 μέχρι σήμερα, είτε ως απλοί γιατροί είτε ως ανώτεροι και διευθυντές/βοηθοί διευθυντές, αριθμός που, αν προστεθεί σε εκείνους που αφυπηρετούν στην ώρα τους και με δεδομένο ότι δεν αντικαθίστανται λόγω της παγοποίησης των διορισμών, εντείνει το πρόβλημα στελέχωσης των δημόσιων νοσηλευτηρίων, την ώρα που ο όγκος εργασίας τους διαρκώς αυξάνεται. Έτσι, κλινικές μένουν ακέφαλες ή διοικούνται ακόμη και από γιατρούς που εργοδοτούνται ως έκτακτοι, οι οποίοι αποτελούν πια το ήμισυ του ιατρικού προσωπικού των δημόσιων νοσοκομείων (400 σε σύνολο περίπου 800).

Χωρίς αντικατάσταση
Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας που παρουσιάζει σήμερα ο «Π», το 2013 αφυπηρέτησαν πρόωρα 19 γιατροί, το 2014 16 και το 2015 τουλάχιστον δέκα μέχρι σήμερα. Συνολικά στην τριετία έχουν αφυπηρετήσει έξι ανώτεροι ιατρικοί λειτουργοί, έξι διευθυντές κλινικής/τμήματος, έντεκα βοηθοί διευθυντές και 22 ιατρικοί λειτουργοί.

Το πρόβλημα εντείνεται από το γεγονός ότι οι γιατροί που αφυπηρετούν πρόωρα είναι ειδικοί γιατροί και διευθυντές, συχνά σε ειδικότητες που είναι δύσκολο να βρεθούν αντικαταστάτες τους, όπως συμβαίνει στο Ογκολογικό του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το οποίο έχει κυριολεκτικά αποδεκατιστεί. Ακόμη κι αν βρεθούν γιατροί στις ζητούμενες ειδικότητες, με τις περικοπές στους μισθούς και τις υπερωρίες αλλά και τις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια νοσοκομεία (υποστελέχωση έναντι αυξημένης προσέλευσης) θεωρείται ότι δεν δίνονται κίνητρα για να σταματήσει η φυγή από τα νοσηλευτήρια.

«Ο αριθμός των 45 που αποχώρησαν πρόωρα μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλος, όμως όσοι φεύγουν δεν αναπληρώνονται και στην ιατρική παίζει ρόλο η εμπειρία – σήμερα χάνουμε γιατρούς και δεν τους αναπληρώνουμε», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σωτήρης Κούμας. Όπως εξηγεί, αν και έχουν ξεπαγώσει οι θέσεις διευθυντών και βοηθών διευθυντών προκειμένου να αποσυμφορηθεί κάπως η πίεση, για αρκετές θέσεις η διαδικασία ακόμη εκκρεμεί. «Τα κλινικά τμήμα έχουν προβλήματα, υπάρχουν ορισμένα ακέφαλα τμήματα, στα οποία εκτελούν χρέη υπευθύνου οι αρχαιότεροι γιατροί. Σε ορισμένα εξ αυτών πρόκειται για έκτακτους», σημειώνει ο κ. Κούμας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πλείστοι από όσους αφυπηρετούν πρόωρα επιλέγουν να ιδιωτεύσουν τόσο λόγω καλύτερων συνθηκών όσο και για τον μισθό. «Δεν υπάρχει η εκτίμηση για το έργο που κάνουμε, βρισκόμαστε συνέχεια στο στόχαστρο. Όμως είναι και θέμα μισθού. Οι περισσότεροι νέοι δεν έρχονται καθόλου, καθώς ο μισθός του νεοεισερχόμενου γιατρού κυμαίνεται στα 2.200-2.300 ευρώ. Εγώ εργάζομαι 14 χρόνια με οκτώ υπηρεσίες τον μήνα και παίρνω 2.980 ευρώ τον μήνα με τις περικοπές», σημειώνει ο κ. Κούμας.

Θα καταρρεύσει
Η μείωση στους μισθούς και στις παροχές καθιστούν μη ελκυστικό το πακέτο του δημόσιου γιατρού τόσο για όσους εργάζονται σήμερα στα δημόσια νοσηλευτήρια όσο και για τους απ’ έξω, επισημαίνει ο πρόεδρος του κλάδου ιατρών της ΠΑΣΥΔΥ Αγαθόκλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι η τάση για πρόωρη αφυπηρέτηση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από το υπουργείο Υγείας. «Το μεγάλο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και η μη αντικατάσταση. Δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο νοσοκομείο και ο αριθμός των 45 είναι πολύ μεγάλος, αν ληφθεί υπόψη ότι σήμερα οι έκτακτοι γιατροί είναι περισσότεροι από τους 400 στους 800 κυβερνητικούς γιατρούς. Η υπηρεσία είναι ήδη υποστελεχωμένη και δεν γίνεται προσπάθεια από πλευράς υπουργείου να αντικαταστήσουν τους γιατρούς, επομένως η κατάσταση επιδεινώνεται», σημειώνει. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη, τα δημόσια νοσοκομεία χτίστηκαν με προδιαγραφές να εξυπηρετούν το 30% των ασθενών, όμως σήμερα εξυπηρετούν το 65-70% με τους μισούς γιατρούς απ’ όσους θα έπρεπε, κατάσταση που δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. «Αναγκάζουν το σύστημα να καταρρεύσει στο τέλος», τονίζει.