Η επίσκεψη Νταβούτογλου μονοπωλεί στις τ/κ εφημερίδες

Η επίσκεψη Νταβούτογλου μονοπωλεί στις τ/κ εφημερίδες

Οι επαφές του Τούρκου Πρωθυπουργού κατά τη σημερινή μονοήμερη παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, τα προβλήματα στο λεγόμενο κρατικό νοσοκομείο κατεχόμενης Λευκωσίας, η ανάδειξη του Ντουρσούν Ογούζ στην γενική γραμματεία του ΚΕΕ, τα οικονομικά προβλήματα στον “δήμο” Κερύνειας αλλά και η αύξηση στα περιστατικά των κρουσμάτων με τον ιό του AIDS είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

 

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Δεν γίνεται δημοσιογραφία κατά παραγγελία” αναφέρεται σε δηλώσεις της Γκιουλγκιούν Βαίζ, καρδιολόγου σε “κρατικό” νοσοκομείο, η οποία αρχικά παραιτήθηκε από τη θέση της και στη συνέχεια αποφάσισε να αναιρέσει την παραίτηση της ενώ αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε αυτή, λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι γράφουν ό,τι θέλουν και όπως τα θέλουν.

Γράφει ακόμα ότι, η Τουρκία ανάλαβε τον ρόλο του επιτηρητή της περιοχής σχετικά με το θέμα των μεταναστών, ενώ η ΕΕ θα της δώσει τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Αναφορά γίνεται και στην ψεσινή εκλογική αναμέτρηση στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας με τον Ντουρσούν Ογούζ να εκλέγεται ως Γενικός Γραμματέας του κόμματος.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Ανέβηκε η αξία του στάτους κβο” γράφει ότι ενώ οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού εντατικοποιούνται η ε/κ πλευρά συνεχίζει να ενισχύει το στράτευμα της με αγορά νέων συστημάτων και όπλων και ενώ προσπαθεί να επιβιώσει από μια οικονομική κρίση εντούτοις ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας αντί να μειωθεί για το 2016, αυξήθηκε. Γράφει ακόμα ότι, αύξηση παρουσιάστηκε στα κρούσματα των περιστατικών του ιού του AIDS στα κατεχόμενα, Σημειώνεται ότι τα καταγραμμένα περιστατικά ανέρχονται σε 51. Γράφει ακόμα ότι οι περισσότεροι πολίτες λόγω της φοβίας που τους δημιουργήθηκε με την υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων στα λαχανικά μετέτρεψαν τα μπαλκόνια τους σε κήπους.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Οι καταναλωτές περιμένουν το νερό” γράφει ότι καταλήγουν οι συνομιλίες σχετικά με το θέμα της διαχείρισης του νερού που μεταφέρεται από την Τουρκία στα κατεχόμενα ενώ σε δηλώσεις του ο λεγόμενος υπουργός γεωργίας Ερκούτ Σαχαλί είπε ότι εντός των προσεχών ημερών θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Γράφει ακόμα ότι, μετά το γενικό συνέδριο του Κόμματος Εθνικής Ενότητας που έγινε αρχές Νοεμβρίου χθες συνεδρίασε η κεντρική επιτροπή ενώ κατά την ψηφοφορία που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρία ο Ντουρσούν Ογούζ αναδείχτηκε γενικός γραμματέας του κόμματος. Αναφορά γίνεται και στις επαφές του Τούρκου Πρωθυπουργού Νταβούτογλου στα κατεχόμενα.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Βασανιστήριο στην πολυκλινική” αναφέρεται στην ταλαιπωρία των εξωτερικών ασθενών στο λεγόμενο κρατικό νοσοκομείο στην κατεχόμενη Λευκωσία κατά την προσέλευση τους για ραντεβού με γιατρό ή για ιατρική εξέταση. Γράφει ακόμα ότι για μονοήμερη επίσκεψη φτάνει σήμερα στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ενώ τα κύρια θέματα στις επαφές του θα είναι οι σχέσεις κατεχομένων -Τουρκίας και το Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις στην εφημερίδα πολιτικών αναλυτών, οι οποίοι αναφερόμενοι στο Κυπριακό είπαν ότι αυτό αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “49 χιλιάδες 367 είναι τα εγγεγραμμένα όπλα” γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία της ομοσπονδίας κυνηγιού και σκοποβολής τα εγγεγραμμένα όπλα στα κατεχόμενα ανέρχονται σε 49 χιλιάδες 367 ενώ 74 δολοφονίες που έγιναν κατά τα τελευταία 14 χρόνια έγιναν με τη χρήση όπλου. Γράφει ακόμα ότι, οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει ο λεγόμενο δήμος κατεχόμενης Κερύνειας, ο οποίος αδυνατεί να καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων του. Αναφορά γίνεται και στην εκλογή του Ντουρσούν Ογούζ στην θέση του γενικού γραμματέα του Κόμματος Εθνικής Ενότητας.