Ο Γιώργος Σεργίδης εξελέγη ως ο νέος Κύπριος Δικαστής του ΕΔΑΔ

Ο Γιώργος Σεργίδης εξελέγη ως ο νέος Κύπριος Δικαστής του ΕΔΑΔ

Ο νέος δικαστής αντικαθιστά τον νυν Κύπριο δικαστή Γιώργο Νικολάου, που διατηρεί τη θέση από τον Φεβρουάριο του 2008. Η θητεία του είναι εννεαετής.

Νέος Κύπριος Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξελέγη απόψε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου Γιώργος Σεργίδης.

Ο Γιώργος Σεργίδης έλαβε 125 συνολικά από τις 182 ψήφους, έναντι 34 του λέκτορα του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και μέλους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του ΣτΕ Κωστάκη Παρασκευά και 19 της Προέδρου του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Έλενας Εφραίμ. Συνολικά τέσσερα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν ως άκυρα/λευκά.

Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της χειμερινής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), μετά από μυστική ψηφοφορία μεταξύ των τριών υποψηφίων.

Ο κ. Σεργίδης γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1955, στη Λευκωσία. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα και είναι κάτοχος τεσσάρων διδακτορικών τίτλων, από το Πανεπιστήμιο του Exeter στην Αγγλία, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Διετέλεσε από τον Ιανουάριο του 1999 Πρόεδρος του Οικογενειακού Δικαστηρίου, ενώ ήταν μεταξύ των τριών υποψηφίων που είχαν προταθεί και το 2007 από την κυπριακή κυβέρνηση για τη θέση του δικαστή στο ΕΔΑΔ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι υποψήφιοι προτάθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα ονόματα τους διαβιβάστηκαν στον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Wojciech Sawicki, με επιστολή που έστειλε στις 25 Νοεμβρίου 2015 η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) Θεοδώρα Κωνσταντινίδου.

Ακολούθως οι υποψήφιοι κλήθηκαν για προσωπικές συνεντεύξεις και σε συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής για την Εκλογή Δικαστή στο ΕΔΑΔ, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου, στο Παρίσι, τα μέλη της, αφού προέβησαν σε αξιολόγηση, τάχθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του κ. Σεργίδη, ως τον καταλληλότερο υποψήφιο.