Αποκλειστικό: Βρετανοί και Αμερικανοί, παρακολουθούν το Ισραήλ από το Τρόοδος (photos)

Αποκλειστικό: Βρετανοί και Αμερικανοί, παρακολουθούν το Ισραήλ από το Τρόοδος (photos)

Μια ιστορία κατασκοπείας ανάμεσα στη Βρετανία τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, στην οποία εμπλέκεται και η Κύπρος, είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από το αρχείο του πρώην υπαλλήλου της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) Edward Snowden, από τη βάση Ραντάρ της Βρετανικής πολεμικής Αεροπορίας που βρίσκεται στο Τρόοδος, έγινε υποκλοπή στρατιωτικών μυστικών του Ισραήλ.

Οι υποκλοπές έγιναν το 2009 και το 2010, στα πλαίσια ενός μυστικού προγράμματος με την κωδική ονομασία «Anarchist».

anarchist1

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού, Αμερικανοί και Βρετανοί, κατάφεραν να μαγνητοσκοπήσουν μέσω Κύπρου ισραηλινά drones τα οποία βρίσκονταν σε δοκιμαστικό στάδιο. Το βίντεο είχε διάρκεια 6 λεπτά.

anarchist2

Σε αυτό φαίνεται το υπερ –drone «Heron TP» του ισραηλινού στρατού, το οποίο μπορεί να φέρει πυραύλους για την εκτέλεση αεροπορικών επιδρομών.

anarchist3

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με το διαδικτυακό σύμβουλο, Ντίνο Παστό, μας επισήμανε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για παρακολουθήσεις εξ αποστάσεως μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθούνται δίκτυα και επικοινωνίες και στην Κύπρο. Για παράδειγμα, από τη στιγμή που μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από απόσταση Κύπρου – Ισραήλ, σημαίνει ότι η εμβέλεια είναι υπεραρκετή για να καλύψει και την Κύπρο.