Προσοχή! Επικίνδυνα προϊόντα – Ανάμεσα τους και παιδικά παιχνίδια (photos)

Προσοχή! Επικίνδυνα προϊόντα – Ανάμεσα τους και παιδικά παιχνίδια (photos)

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πληροφορεί το καταναλωτικό κοινό ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν καταχωρηθεί στο Σύστημα Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην τροφίμων ( RAPEX ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κυκλοφορήσει στην κοινοτική αγορά τα πιο κάτω προϊόντα τα οποία θεωρείται ότι περικλείουν κινδύνους:

1. Χαλάκι μπάνιου επωνυμίας «Duga» με κωδικό 57122. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σουηδίας και περιέχει χλωριωμένες παραφίνες μικρής αλυσίδας (ουσίες οι οποίες είναι επικίνδυνες για το περιβάλλον).

xalakimpaniou

2. Γυναικεία παπούτσια επωνυμίας « Wellspring» με κωδικό W1003 . Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ιταλίας κ αι περιέχει Φουμαρικό Διμεθύλιο (DMF), ουσία η οποία είναι ισχυρός ευαισθητοποιητής και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις, σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1 µg/Kg.

papoutsia2

3. Αδιάβροχο κάλυμμα σε παιδικό καροτσάκι επωνυμίας « Diono» με κωδικό 60255 . Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Σουηδίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

adiavroxo

4. Παιδική κούκλα επωνυμίας « Elicas» με κωδικό 518A . Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

koukles

5. Παιδικό παιχνίδι (δεινόσαυρος) επωνυμίας « Les Comptoirs du Monde» με κωδικό 1269ENF. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Γαλλίας και περιέχει την τοξική για την αναπαραγωγή ουσία Φθαλικό δις (2-αιθυλεξυλ) εστέρα (DEHP) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,1% κατά βάρος.

deinosauros

6. Παιδικά παπούτσια ονομασίας « Soft shoes for small feet» με κωδικό 400020 . Το προϊόν εντοπίστηκε στην Γερμανία και περιέχει εξασθενές χρώμιο, ουσία η οποία μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις.

paidika pap

7. Θέρμος με την επωνυμία « DAYDAYS» και κωδικό αριθμό H514. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής, εντοπίστηκε στην αγορά της Ιταλίας και περιέχει ίνες αμιάντου, υλικό που έχει χαρακτηρισθεί ως καρκινογόνο και απαγορεύεται η χρήση του.

thermos

8. Μπρασελέ επωνυμίας « Glitter» με κωδικό 151. Το προϊόν είναι κινεζικής κατασκευής εντοπίστηκε στην αγορά της Νορβηγίας και σε αυτό ανιχνεύθηκε νικέλιο (ουσία η οποία είναι ισχυρός ευαισθητοποιητής και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μέγιστο επιτρεπόμενο από τη νομοθεσία όριο που είναι 0,5 µg/cm²/εβδομάδα.

vraxioli

Περισσότερες πληροφορίες για τα πιο πάνω προϊόντα είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPEX:
http :// ec .europa .eu /consumers /dyna /rapex /rapex _archives _en .cfm

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καλεί το καταναλωτικό κοινό, σε περίπτωση που εντοπίσει τα πιο πάνω προϊόντα στην Κυπριακή αγορά, να ενημερώσει σχετικά τους αρμόδιους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας στα τηλέφωνα 22405637, 22405611 και 22405609.