Ιατρική αμέλεια στη Λευκωσία; Πήγε για εξέταση κολονοσκόπησης και έφυγε νεκρή

Ιατρική αμέλεια στη Λευκωσία; Πήγε για εξέταση κολονοσκόπησης και έφυγε νεκρή

Υπόθεση πιθανής ιατρικής αμέλειας εξετάζει το ΤΑΕ Λευκωσίας μετά από καταγγελία συγγενών 69χρονης η οποία απεβίωσε προχθές. Η γυναίκα για περίπου 20 μέρες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή καθώς είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη που την είχε καταστήσει «φυτό» μετά από μια εξέταση ρουτίνας σε ιδιωτικό νοσοκομείο.

Κολονοσκόπηση
Η 69χρονη Α.Χ. πριν από τρεις περίπου εβδομάδες επισκέφθηκε ιδιωτικό νοσοκομείο στη Λευκωσία για να υποβληθεί σε εξέταση εντέρου με κολονοσκόπηση, μετά από προγραμματισμένο ραντεβού. Η συγκεκριμένη εξέταση απαιτεί αναισθησία είτε γενικής είτε περιορισμένης μορφής. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης φαίνεται πως υπήρξαν επιπλοκές και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η γυναίκα φαίνεται να έμεινε χωρίς οξυγόνωση για 7 περίπου λεπτά. Πληροφορίες από το ιατρικό περιβάλλον αναφέρουν πως η ασθενής υπέστη καρδιακή ανακοπή και έγιναν αμέσως προσπάθειες ανάνηψης. Ωστόσο ο χρόνος που χρειάστηκε για να επανέλθει σε λειτουργία η καρδιά φαίνεται πως προκάλεσε βλάβη στον εγκέφαλο λόγω ανοξίας. Η γυναίκα δεν μπόρεσε να βρει και πάλι τις αισθήσεις της και έτσι παρέμεινε σε κατάσταση που χαρακτηρίστηκε ως «εγκεφαλικώς νεκρή». Την περασμένη Τρίτη έχασε τη μάχη με τον θάνατο.

Ανάκριση από ΤΑΕ
Οι συγγενείς της γυναίκας πριν αποβιώσει είχαν κάνει καταγγελία στην αστυνομία μέσω του δικηγόρου τους, υποστηρίζοντας πως υπήρξε ιατρική αμέλεια κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αστυνομικές πηγές επιβεβαίωσαν τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας από το ΤΑΕ Λευκωσίας η οποία ωστόσο βρίσκεται στα αρχικά της στάδια καθώς θα χρειαστεί, πέραν των καταθέσεων που θα ληφθούν, να ζητηθεί και η επιστημονική άποψη ειδικών ιατρών για όλες της πτυχές που σχετίζονται με την υπόθεση και τον τρόπο χειρισμού της ασθενούς. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο γιατρός που διενήργησε την εξέταση υποστηρίζει ότι υπήρξε ανακοπή καρδιάς, κάτι που μπορεί να είναι σπάνιο αλλά δεν αποκλείεται, και έγιναν οι απαραίτητοι χειρισμοί οι οποίοι όμως δεν ήταν επιτυχείς. Το τι ακριβώς συνέβη θα το διαπιστώσει η έρευνα ώστε να αποφασιστεί αν προκύπτουν λόγοι ποινικής δίωξης τόσο του γιατρού όσο και άλλων που ενδεχομένως να έχουν ευθύνες.

Ενήμερο το υπ. Υγείας
Όπως μας αναφέρθηκε από αρμόδια πηγή του υπ. Υγείας, υπήρξε ενημέρωση για το περιστατικό, αλλά από τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα δεν μπορεί να κινηθεί κάποια διαδικασία. Ωστόσο ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος φαίνεται να μην έχει ενημερωθεί για την υπόθεση, κάτι που αναμένει να γίνει, όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του ΠΙΣ δρ Βάσος Οικονόμου. Όπως μας τονίστηκε, η αρμόδια επιτροπή του ΠΙΣ δεν ασχολείται με θέματα αμέλειας καθώς είναι μέρος της ποινικής έρευνας αλλά μόνο με θέματα που άπτονται πιθανής παραβίασης του σχετικού κώδικα των ιατρών. Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιπλοκές σε τέτοιου είδους εξετάσεις είναι σπάνιες, ενώ η περίπτωση θανάτου είναι ακόμα πιο σπάνια και περιορίζεται σε ποσοστό 0,006%.

 

Πηγή: Πολίτης