Καθαρά Δευτέρα: Τι πρέπει να προσέξετε στα δάση και την ύπαιθρο

Καθαρά Δευτέρα: Τι πρέπει να προσέξετε στα δάση και την ύπαιθρο

Συστάσεις προς τους πολίτες που θα εκδράμουν στα δάση και την ύπαιθρο τηρώντας το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας απευθύνει το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σε ανακοίνωση από το Υπουργείο Γεωργίας αναφέρεται ότι “κατά την έξοδο μας στα δάση και την ύπαιθρο, αποφεύγουμε το κόψιμο ή την εκρίζωση αγριολούλουδων και θάμνων, αφού αρκετά από αυτά είναι ενδημικά και αυστηρά προστατευόμενα”.

Σημειώνεται ότι “η διατήρηση και προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς είναι υποχρέωση όλων”.

Το Τμήμα Δασών συστήνει στους εκδρομείς να “διατηρούμε τον χώρο καθαρό και να μαζεύουμε όλα τα σκουπίδια που δημιουργούμε, να τα τοποθετούμε στα σκυβαλοδοχεία ή να τα παίρνουμε μαζί μας”.

“Αν τα αφήσουμε ακόμη και σε πλαστικές σακούλες, θα διασκορπιστούν από αδέσποτα σκυλιά, γάτους και αλεπούδες”, προσθέτει.

Το Τμήμα Δασών αναφέρει ότι “επειδή σε ορισμένες περιοχές παρατηρείται έντονη προσβολή των πεύκων από το έντομο της πιτυοκάμπης, το κοινό πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό, να αποφεύγει να κάθεται κάτω ή κοντά σε προσβεβλημένα πεύκα και να αποφεύγει να έρχεται σε επαφή με την προνύμφη (κάμπια) του εντόμου”.

Επίσης, “οποιοσδήποτε έρθει σε επαφή με την προνύμφη του εντόμου και παρουσιάσει δερματικό πρόβλημα, πρέπει άμεσα να αποταθεί για την απαιτούμενη ιατρική συμβουλή και φροντίδα”, καταλήγει η ανακοίνωση.