Πορεία Χριστοδούλας: Ποια ήταν η Χριστοδούλα; Γιατί ονομάστηκε έτσι η πορεία; Γιατί συμμετέχω;

Πορεία Χριστοδούλας: Ποια ήταν η Χριστοδούλα; Γιατί ονομάστηκε έτσι η πορεία; Γιατί συμμετέχω;

«Ξαναέλα τη Δευτέρα Χριστοδούλα. Καλή τύχη! Χαμογέλασε το πικρό χαμόγελο της απόγνωσης. Δε νομίζω πως θα την ξαναδώ. Θα πεθάνει κάτω από την πορτοκαλιά, στη Σωτήρα...»
Δρ Δημήτρης Σουλιώτης
Λευκωσία

Έφτασε η ώρα για την 41η Πορεία Αγάπης-Πορεία Χριστοδούλας. Ένας θεσμός, που δίνει ελπίδα και έστω μερική ανακούφιση στους συνανθρώπους μας, οι οποίοι δίνουν τον μεγάλο αγώνα ενάντια στον καρκίνο. Η συμμετοχή στην Πορεία Χριστοδούλας, μας δίνει την ευκαιρία να ανοίξουμε μια μεγάλη αγκαλιά! Όσο περισσότεροι οι συμμετέχοντες, τόσο πιο μεγάλη! Ανοίγουμε τα χέρια για να αγκαλιάσουμε όλους αυτούς που η μοίρα τους έπαιξε άσχημο παιχνίδι.

Να τους δώσουμε τη δύναμη και το κουράγιο που χρειάζονται περισσότερο από τον καθένα. Να τους δώσουμε να καταλάβουν, πως δεν είναι μόνοι, αλλά έχουν χιλιάδες που τους νοιάζονται. Αυτό έχουν περισσότερο ανάγκη πέρα βέβαια από την οικονομική βοήθεια που είναι εξίσου πολύτιμη! Εμείς σαν newsbomb.Com.cy, στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, και καλούμε όλο τον κόσμο να λάβει μέρος!

megali epitychia simeiose i poreia christodoulas 2015


Ο σκοπός της Πορείας Χριστοδούλας, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε θέματα καρκίνου και η εξασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων , για τη λειτουργία των πολλαπλών προγραμμάτων και υπηρεσιών, που προσφέρονται δωρεάν προς τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους.


Πότε καθιερώθηκε η Πορεία Αγάπης-Χριστοδούλας;

Η Διοργάνωση Πορείας Αγάπης, αποφασίστηκε στο Συνέδριο Στελεχών του Αντικαρκινικού Συνδέσμου το 1973 στην Αμμόχωστο. Στο ίδιο συνέδριο, ανακοινώθηκε και το κτίσιμο ενός Κέντρου Περίθαλψης Καρκινοπαθών στο Στρόβολο. Το κέντρο αυτό αργότερα ονομάστηκε «Αροδαφνούσα». Μεγάλη συμβολή για την πραγματοποίηση αυτού του τόσο σημαντικού έργου, είχε ο τότε Πρόεδρος του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Χακόπ Κεχεγιάν (1922–2013), ο οποίος ανέλαβε ένα μεγάλο μέρος του κόστους για την επίτευξη του όλου εγχειρήματος.

Ο κόσμος όλης της Κύπρου αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια. Από τις 16-19 Απριλίου 1974, διοργανώθηκε από την Επαρχιακή Εφορεία Κερύνειας επιχορηγημένη πορεία με σκοπό την εξεύρεση πόρων για την επίπλωση του Κέντρου. Άνθρωποι από όλες τις επαρχίες περπάτησαν για το σκοπό αυτό από την Αμμόχωστο στη Λευκωσία.
Η πρόταση για καθιέρωση της πορείας σε ετήσια βάση, υιοθετήθηκε από τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο το 1976, και τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Πορεία Αγάπης. Ήταν μια πρόταση του ιατρού Δημήτρη Σουλιώτη για να ενισχύεται οικονομικά το κέντρο. Ο ίδιος ιατρός, ήταν και αυτός που πρότεινε, η πορεία να πάρει και το όνομα μιας ασθενούς του. Της Χριστοδούλας.

046


Ο Θεσμός της Πορείας αποδίδει κάθε χρόνο, τον απαιτούμενο σεβασμό, το ενδιαφέρον και την αγάπη σ’ όλους όσους πάσχουν από καρκίνο και στο πρόσωπο της Χριστοδούλας, βλέπει το σύμβολο αγώνα για την πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου


Ποια ήταν η Χριστοδούλα;

Η Κυρία Χριστοδούλα, πάλευε για χρόνια με την αρρώστια. Στα 70 της χρόνια είχε ήδη υποστεί μαστεκτομή και υπέφερε από μεταστάσεις του καρκίνου. Η εισβολή, την ανάγκασε να αποχωριστεί τον τόπο της, τον Άγιο Μέμνονα και να πάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Κατέληξε στη Σωτήρα όπου και άφησε την τελευταία της πνοή νικημένη από τον καρκίνο. Μόνη. Με πόνο, στο σώμα και την ψυχή, χωρίς να έχει τη στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δείτε στην εικόνα που ακολουθεί, τι έγραψε για αυτήν ο γιατρός που την παρακολουθούσε στο Κέντρο Περίθαλψης Καρκινοπαθών «Αροδαφνούσα» για την τελευταία φορά που την είδε.

xristodoula snapshot


Δείτε ΕΔΩ όλες τις πληροφορίες που αφορούν τη διεξαγωγή της πορείας σε κάθε Επαρχία.


Συμμετέχουμε ενεργά στην Πορεία Χριστοδούλας! Ας βοηθήσουμε όπως μπορούμε, αυτούς που μας έχουν πραγματική ανάγκη.