Σκοτεινό το μέλλον της Κύπρου στα επόμενα χρόνια: Μέχρι το τέλος του αιώνα θα είναι ακατοίκητη;

Σκοτεινό το μέλλον της Κύπρου στα επόμενα χρόνια: Μέχρι το τέλος του αιώνα θα είναι ακατοίκητη;

Δυσοίωνο προβλέπεται από τους επιστήμονες το μέλλον κάποιων μερών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στην εφημερίδα Independent αναμένεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια η θερμοκρασία σε αυτές τις περιοχές θα παρουσιάσει δραστική αύξηση και θα φτάσει σε πενταπλάσια επίπεδα απ ότι είναι σήμερα.

Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από το 1986 μέχρι το 2005 με προβλέψεις από 26 μοντέλα κλίματος. Έτσι μπόρεσαν να δημιουργήσουν δύο μοντέλα για τις περιόδους 2046-2065 και από το 2081 έως το 2100. Μπορούν με βάση τις προβλέψεις τους να υπάρξουν δύο ξεχωριστά σενάρια, ένα στο οποίο το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα αρχίσει να μειώνεται από το 2045, και στο άλλο δεν μειώνεται. Σε αμφότερες περιπτώσεις, η ισχυρότερη αύξηση της θερμοκρασίας προβλέπεται να συμβεί κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Στο μέλλον, το κλίμα σε μεγάλα τμήματα της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα μπορούσε να αλλάξει με τέτοιο τρόπο που η ίδια η ύπαρξη των κατοίκων της είναι σε κίνδυνο.

Η κλιματική αλλαγή θα επιδεινώσει σημαντικά τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή. Η παρατεταμένοι καύσωνες μπορεί να καταστήσουν κάποιες περιοχές ακατοίκητες.