Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την νέα υπόθεση κακοποίησης πολίτη

Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την νέα υπόθεση κακοποίησης πολίτη

Η Αστυνομία Κύπρου σε ανακοίνωσή της, τοποθετείται για το θέμα που προέκυψε με την νέα υπόθεση κακοποίησης πολίτη.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση:

«Σχετικά με τα διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν στην πρόσφατη απόφαση Δικαστηρίου, όπου γίνεται αναφορά για άσκηση βίας από μέλη της Αστυνομίας εναντίον πολίτη, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Τα γεγονότα, βάσει των οποίων λήφθηκε η συγκεκριμένη απόφαση, διαδραματίστηκαν το 2012 στη Λευκωσία. Πέραν της δίωξης που ασκήθηκε από την Αστυνομία σε βάρος του συγκεκριμένου πολίτη, αυτός προέβη σε παράπονο στην Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για κακοποίησή του από μέλη της Αστυνομίας. Το παράπονο του διερευνήθηκε από την Αρχή και το πόρισμα τέθηκε ενώπιον του τέως Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος αποφάνθηκε ότι δεν στοιχειοθετείτο ποινικό αδίκημα εναντίον μέλους της Αστυνομίας. Ακολούθως, η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας προώθησε την υπόθεση στην τότε Ηγεσία της Αστυνομίας, με εισήγηση για πειθαρχική δίωξη ενός μέλους της Αστυνομίας για το αδίκημα της παράνομης ή άσκοπης άσκησης εξουσίας. Επί τούτου, κινήθηκαν οι διαδικασίες για πειθαρχική δίωξη.

Μετά την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, έδωσε οδηγίες όπως ο φάκελος της πειθαρχικής υπόθεσης προωθηθεί άμεσα στο Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τυχόν νέες οδηγίες, λαμβανομένων υπόψη των ευρημάτων της υπό αναφορά απόφασης.

Ανεξάρτητα από την πιο πάνω υπόθεση, τονίζεται για ακόμη μια φορά ότι η οποιαδήποτε βία από μέλη της Αστυνομίας σε βάρος πολιτών, η οποία εκφεύγει των πλαισίων του Νόμου, είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα. Ως εκ τούτου επ’ αυτού επιδεικνύεται μηδενική ανοχή. Τα οποιαδήποτε περιστατικά κατάχρησης εξουσίας αποτελούν εξαιρέσεις και αδικούν την τεράστια πλειοψηφία των μελών της Αστυνομίας, τα οποία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βρίσκονται συνεχώς στην εμπροσθοφυλακή για την διατήρηση συνθηκών ασφάλειας στην κοινωνία.»