Ο πρωταγωνιστής αυτής της φωτογραφίας σπάει τη σιωπή του: «Λύγισα...»

Ο πρωταγωνιστής αυτής της φωτογραφίας σπάει τη σιωπή του: «Λύγισα...»

«Είμαστε πάνω στο βουνό και ανεβαίνουμε. Είναι τραγική η κατάσταση. Έχουν καεί τα πάντα. Είμαστε με τις τσάππες, τρέχουμε στις αναζωπυρώσεις»

Η φωτογραφία του που τον δείχνει σκυμμένο, με το πρόσωπό του μέσα στα χέρια του, να κλαίει επί ερειπίων, κάνει το γύρο του κόσμου. Ο Λεύκος Παπαπέτρου, 23 χρόνων, είναι από προχθές που ξέσπασε η καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή της Σολέας, στην πρώτη γραμμή τού... πυρός, με άλλους συγχωριανούς του που έτρεξαν αυθόρμητα να δώσουν την άνιση μάχη με τις φλόγες για να σώσουν ότι σώζεται «από το δάσος τους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος στον Πολίτη.

Πετύχαμε τον Λεύκο την ώρα που με άλλους εθελοντές συντονίζονταν για να πάνε να ενισχύσουν τους δασοπυροσβέστες και πυροσβέστες που επιχειρούσαν σε δύσβατη περιοχή της Ευρύχου, όπου η φωτιά αναζωπυρώθηκε. «Πες μου γρήγορα, δεν έχω χρόνο» ανέφερε λαχανιασμένα μόλις σήκωσε το ακουστικό. «Είμαστε πάνω στο βουνό και ανεβαίνουμε. Είναι τραγική η κατάσταση. Έχουν καεί τα πάντα. Είμαστε εδώ κάμποσοι εθελοντές και όπου χρειάζεται τρέχουμε. Έχει συνέχεια αναζωπυρώσεις. Απ’ ότι φαίνεται δεν θα μείνει τίποτε. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είμαστε με τις τσάππες, αλλάσσουμε τα λάστιχα που κρούζουν, ότι μπορούμε κάνουμε. Τρέχουμε στις αναζωπυρώσεις και βοηθούμε». Ο Λεύκος Παπαπέτρου απάντησε στις ερωτήσεις σχεδόν μονολεκτικά, δεν είχε χρόνο για χάσιμο.

Σε σχέση με τη χαρακτηριστική φωτογραφία, ο Λεύκος εξήγησε ότι ήταν διακοπές στη Λάρνακα, και μόλις τον πήραν τηλέφωνο και του είπαν ότι ξέσπασε πυρκαγιά στις περιοχές τους, αμέσως τα άφησε όλα και προσέτρεξε σε βοήθεια. «Επέστρεψα και βγήκα πάνω στα βουνά. Μόλις είδα την καταστροφή, λύγισα. Απελπίστηκα. Δεν ήξερα ότι κάποιος με φωτογράφισε. Είναι τα βουνά που περπατώ τόσα χρόνια, που κυνηγώ από παιδί» πρόσθεσε.

Ο Λεύκος Παπαπέτρου είναι κυνηγός, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Πανσόλειου Κυνηγετικού Συλλόγου Ευρύχου.

Πηγή: Πολίτης / Κατερίνα Ηλιάδη