Πυρκαγιές / Μαρτυρία διασώστη: «Δεν ανέπνεε, ήταν νεκρός»

Πυρκαγιές / Μαρτυρία διασώστη: «Δεν ανέπνεε, ήταν νεκρός»

O διασώστης της Πολιτικής Άμυνας Μάρκος Πλατρίδης είναι ένας από τους ανθρώπους που βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με την πιο τραγική στιγμή του τετραήμερου εφιάλτη της πυρκαγιάς.

Η επιχείρηση ανάσυρσης των τριών δασοπυροσβεστών που έπεσαν σε γκρεμό στον Άγιο Θεόδωρο κατά την ανατροπή του οχήματός τους ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά ακόμα πιο δύσκολη ήταν η στιγμή της διαπίστωσης ότι ένας εξ αυτών ήταν νεκρός.

Όπως ανέφερε ο Μ. Πλατρίδης, όταν ο ίδιος μαζί με άλλους διασώστες και μέλη του Τμήματος Δασών έφτασαν στο σημείο του ατυχήματος, βρήκαν και τους τρεις δασοπυροσβέστες εκτός του οχήματος να κείτονται στο έδαφος.

Δεν ανέπνεε

Η ομάδα διάσωσης πήρε το μήνυμα για το ατύχημα από τον ασύρματο και ξεκίνησε για να εντοπίσει τους τραυματίες. Η περιοχή ήταν δυσπρόσιτη αφού οι χωμάτινοι δρόμοι ήταν ιδιαιτέρως στενοί. Ακολούθησαν ένα όχημα του Τμήματος Δασών και βρέθηκαν στο σημείο όπου είχε ανατραπεί το βυτιοφόρο. Με ειδικό εξοπλισμό κατέβηκαν στον γκρεμό βάθους 30 μέτρων. «Βρήκαμε τον Αντρέα Σοφοκλέους αναίσθητο. Δεν είχε αναπνοή και παλμό. Κοιτάξαμε τα μάτια του, αλλά και το χρώμα του που έδειχναν ότι ήταν ήδη νεκρός. Δυστυχώς δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε» λέει ο Μάρκος Πλατρίδης, σημειώνοντας πως εκείνη τη στιγμή δεν είχαν φτάσει νοσηλευτές. Αργότερα έφτασε και ασθενοφόρο που μετέφερε τους δασοπυροσβέστες, αλλά δυστυχώς για τον Α. Σοφοκλέους ήταν ήδη αργά.

Μας άκουγε ο Μάριος

Στη συνέχεια η προσοχή επικεντρώθηκε στον Μάριο Αριστοτέλους, ο οποίος φαινόταν πως ήταν βαρύτερα τραυματισμένος από τον τρίτο δασοπυροσβέστη. «Όταν τον βγάλαμε (τον Μάριο Αριστοτέλους) λέω εγώ θα είναι καλά» συνεχίζει ο Μάρκος Πλατρίδης. «Του μιλήσαμε, του δώσαμε ψυχολογική στήριξη και μας άκουγε. Δυστυχώς υπέκυψε στα τραύματά του το βράδυ». Ο τρίτος δασοπυροσβέστης, σύμφωνα με τον Μάρκο Πλατρίδη, ήταν σε καλύτερη κατάσταση και κατάφερε να επιζήσει. Ο διασώστης Μ. Πλατρίδης από τη σκηνή του ατυχήματος εικάζει ότι επειδή ο δρόμος ήταν στενός και το βυτιοφόρο γεμάτο με νερό, ενδεχομένως σε κάποια στροφή το νερό να μετατοπίστηκε στη μία πλευρά και να υπήρξε καθίζηση του δρόμου, οδηγώντας το όχημα στον γκρεμό. Ο ίδιος διαπίστωσε ότι ο Αντρέας Σοφοκλέους είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και βρέθηκε εκτός του οχήματος, κάτι που σημαίνει ότι εκτινάχθηκε κατά την πτώση.

Πηγή: Πολίτης / Μανώλης Καλατζής