Θρήνος και θλίψη: Έφυγε ο Ανδρέας Σαββίδης

Θρήνος και θλίψη: Έφυγε ο Ανδρέας Σαββίδης

Θρήνος και θλίψη για την Κύπρο, αφού έφυγε από τη ζωή ο καλιτέχνης, Ανδρέας Σαββίδης.

Διαβάστε αυτούσια την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες εκφράζουν βαθιά θλίψη για τον θάνατο του σημαντικού Κύπριου καλλιτέχνη Ανδρέα Σαββίδη. Ο καλλιτέχνης απεβίωσε σε ηλικία 86 χρόνων, μετά από δύσκολη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Ανδρέας Σαββίδης γεννήθηκε στην Κερύνεια το 1930. Σπούδασε στο St Martins School of Art και στο Chelsea School of Art του Λονδίνου, από όπου αποφοίτησε το 1958, με καθηγητές τους Bernard Meadows και Barbara Hepworth. Από το 1960 εκπροσώπησε την Κύπρο σε πολλές διεθνείς εικαστικές διοργανώσεις. Το 1979 του απονεμήθηκε το Β’ Βραβείο Γλυπτικής της 9ης Μπιενάλε Αλεξάνδρειας.

Έχει στο ενεργητικό του πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, η τελευταία των οποίων παρουσιάστηκε πρόσφατα στην Γκαλερί Γκλόρια στη Λευκωσία. Φιλοτέχνησε δεκάδες έργα σε δημόσιους χώρους στην Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ έργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Βορέ στην Αθήνα, στην Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης στη Λευκωσία, στην Πινακοθήκη του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, στην Ελληνική Πρεσβεία, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα με την καλλιτεχνική του πορεία, είχε μακρόχρονη προσφορά και στον τομέα της Παιδείας ως καθηγητής Τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση, στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η ζωή και το έργο του Ανδρέα Σαββίδη είναι συνυφασμένα με την ιστορία της κυπριακής Τέχνης. Τόσο η ζωγραφική όσο και η γλυπτική του, αντλούσαν μόνιμα από το φυσικό περιβάλλον του τόπου, συνθέτοντας οργανικές φόρμες γεμάτες δυναμισμό και ποιητική αρμονία. Ο καλλιτέχνης, ως ένα από τα πιο ενεργά μέλη της τοπικής καλλιτεχνικής κοινότητας των τελευταίων δεκαετιών, διαμόρφωσε μέσω της πρακτικής του ένα άκρως προσωπικό ύφος, αφήνοντας πίσω του εμβληματικά έργα που τον καθιστούν ως έναν από τους κατεξοχήν εκπροσώπους του κυπριακού μοντερνισμού.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος δημιουργού.

Η κηδεία του αποβιώσαντα θα τελεστεί αύριο Τρίτη, 5 Ιουλίου και στεφάνι θα κατατεθεί εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, ο Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών κ. Παύλος Παρασκευά.