Μαρί: Έφεση μόνο για την υπόθεση Βασίλη Κρόκου

Μαρί: Έφεση μόνο για την υπόθεση Βασίλη Κρόκου

Μόνο για τη δικαστική απόφαση αποζημιώσεων υπέρ της οικογένειας Βασίλη Κρόκου αφορά η έφεση που καταχωρήθηκε από τη Γενική Εισαγγελία και, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν πρόκειται να ασκηθεί έφεση για τις άλλες τρεις υποθέσεις, για τις οποίες επίσης επιδικάστηκαν αποζημιώσεις υπέρ των οικογενειών των θυμάτων του Μαρί Αντρέα Παπαδόπουλου, Κλεάνθη Κλεάνθους και Παναγιώτη Θεοφίλου.

Για την υπόθεση της οικογένειας Κρόκου, η Εισαγγελία υποστηρίζει ότι η απόφασή της να ασκήσει έφεση δεν σχετίζεται με το ύψος της αποζημίωσης αλλά αφορά καθαρά νομικά σημεία ή δικαστικά σφάλματα, όπως τα χαρακτηρίζει, σχετικά με τον υπολογισμό των αποζημιώσεων.

Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης ύψους €570.000, στην οικογένεια του Βασίλη Κρόκου, το Δικαστήριο στην απόφασή του έλαβε υπόψη τις προοπτικές ανέλιξης που θα είχε και τις προαγωγές που θα ελάμβανε σύμφωνα με τα χρόνια που είχε στην υπηρεσία.

Η Νομική Υπηρεσία θεωρεί ότι το δικαστήριο έσφαλε και έλαβε υπόψη του αυθαίρετα κάποιες προαγωγές που έκρινε ότι θα έπρεπε να πάρει ο αποθανών και επίσης συγκεκριμένα ποσά, που είχαν αποκοπεί λόγω του Μνημονίου. Πάντως, η καταχώρηση της έφεσης ήταν μια ενέργεια που προκάλεσε περαιτέρω οργή και θυμό στην οικογένεια, αλλά και στην κοινή γνώμη.

Σημειώνεται ότι πέραν της αποζημίωσης στην οικογένεια του Βασίλη Κρόκου (το κοριτσάκι του ήταν δέκα μηνών όταν έχασε τη ζωή του ο Βασίλης), το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις και για τις οικογένειες των Αντρέα Παπαδόπουλου, Κλεάνθη Κλεάνθους και Παναγιώτη Θεοφίλου.

Το κύριο στοιχείο των τριών δικαστικών αποφάσεων είναι ότι η Δημοκρατία παραδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι φέρει ακεραία την ευθύνη για τον θάνατο των 13 ηρώων της φοβερής έκρηξης. Στο μεταξύ, πέραν των τεσσάρων υποθέσεων για τις οποίες επιδικάστηκαν αποζημιώσεις υπέρ των οικογενειών, ενώπιον Δικαστηρίου εκκρεμούν ακόμη άλλες οκτώ αγωγές από οικογένειες άλλων θυμάτων.

Συνολικά, καταχωρήθηκαν 12 αγωγές από οικογένειες των θυμάτων του Μαρί, διεκδικώντας αποζημιώσεις από τη Δημοκρατία. Αγωγές για αποζημιώσεις καταχωρήθηκαν επίσης και από τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη της 11ης Ιουλίου.

Πηγή: εφημερίδα Φιλελεύθερος / Νέαρχος Κυπριανού