Τι είναι οι « χωροφύλακες» που θέλουν να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί στην Κύπρο μετά τη λύση;

Τι είναι οι « χωροφύλακες» που θέλουν να εγκαταστήσουν οι Αμερικανοί στην Κύπρο μετά τη λύση;

Η διαρροή στον τύπο, μιας αμερικανό-εμπνευσμένης πρότασης της Υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, προς τον Νίκο Αναστασιάδη και προς τον Μουσταφά Ακιντζί, που είδε τα τελευταία 24ώρα το φως της δημοσιότητας και προσπαθεί –επικοινωνιακά τουλάχιστον-να κατευνάσει τις αντιδράσεις των Ελληνοκυπρίων από την πιθανή παρουσία τουρκικού στρατού, στο νέο κράτος (που θα δημιουργηθεί μετά τη λύση), σίγουρα ξάφνιασε. Για να ξεμπλοκαριστεί το κρίσιμο και δύσκολο κεφάλαιο της Ασφάλειας αλλά και των Εγγυήσεων, η γενική ιδέα της πρότασης είναι η καθιέρωση Διεθνούς Χωροφυλακής(international gendarmerie), με διακριτό ρόλο από αυτόν της αστυνομίας, με τα μέλη της να είναι όχι μόνο από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά ταυτόχρονα και να μην αποκλειστεί η δυνατότητα, μερικοί χωροφύλακες να προέρχονται από τις εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή ακόμα και από την Τουρκία.

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης

Κάποιοι ήδη αντιτάσσονται και κάποιοι άλλοι έχουν απορίες.

Τι είναι η χωροφυλακή, ποιες οι διαφορές της από τον στρατό ή την αστυνομία, που αλλού εφαρμόστηκε και ποια η συμβολή της

Ο όρος « χωροφύλακας» (gendarme) συναντάται σε διάφορα μέρη της γης από τον 18ο και 19ο αιώνα, ως ένας οργανισμός εσωτερικής ασφαλείας, ένα μείγμα από αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, με τις κεντρικές κυβερνήσεις να έχουν-στη χώρα τους- περιορισμένη επιρροή. Οι χωροφύλακες συνήθως δεν είναι βαριά οπλισμένοι, όπως το στρατιωτικό σώμα, ούτε όμως διαθέτουν τη μη ευέλικτη δομή του αστυνομικού σώματος.

Πρώτη διδάξασα ήταν η Γαλλία, η οποία διέθετε χωροφύλακες και στις αποικίες της(στη Γαλλική Αλγερία, στο Γαλλικό Σουδάν, στη Τυνησία κ.α), αργότερα την ακολούθησαν και άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας χωροφύλακες στο εσωτερικό των κρατών τους, για να αντιμετωπίσουν την εσωτερική απειλή. Άλλο κλασικό παράδειγμα, οι δυνάμεις των καραμπινιέρι στην Ιταλία, επίσης στην Ελλάδα, οι χωροφύλακες ήταν για 150 χρόνια το «σημαντικότερο σώμα ασφαλείας» της χώρας, μέχρι την ενσωμάτωση τους στην ελληνική αστυνομία, το 1984. Το 1992 οι υπηρεσίες χωροφυλάκων σε Γαλλία,Ισπανία, Ιταλία συνεργάστηκαν από κοινού για να αντιμετωπίσουν το διεθνές έγκλημα.

Η χωροφυλακή είτε βρίσκεται κάτω από την εποπτεία του Υπουργείου Άμυνας( πχ Ιταλία), είτε στο Υπουργείο Εσωτερικών( Ρουμανία, Ουκρανία), μπορεί να υπάγεται και στα δύο( Χιλή, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία). Υπάρχει ευελιξία στο ποιες είναι οι αρμοδιότητές των χωροφυλάκων και αυτό το γεγονός δημιουργεί σύγκρουση και έριδες μεταξύ των υπηρεσιών. Στο Βέλγιο, για αυτό το λόγο διαλύθηκε η συγκεκριμένη ομάδα, ενώ στα γαλλικά καντόνια της Ελβετίας, οι χωροφύλακες είναι ένστολοι πολιτικοί αστυνομικοί.

Ο πόλεμος στα Βαλκάνια στις αρχές της δεκαετίας του ’90, έδωσε στον όρο αυτόν και μια άλλη διάσταση, με τις διεθνείς δυνάμεις χωροφυλάκων να αναπτύσσονται στις χώρες αυτές, ως μέρος της ευρύτερης επιχείρησης των δυτικών στην περιοχή. Το ίδιο, λίγο αργότερα συνέβη και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Το 2006, με ηγετικό ρόλο της Γαλλίας και της Ιταλίας δημιουργήθηκε η αμφιλεγόμενη Ευρωπαϊκή Δύναμη Χωροφυλακής. Πρόκειται για στρατιωτικές δυνάμεις που εκτελούν υπηρεσίες αστυνομίας, με εξειδίκευση στη διαχείριση κρίσεων στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Μέλη της είναι επίσης η Πολωνία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ρουμανία.
Από το 2009 σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, εκπαιδεύουν την Αφγανική Εθνική Αστυνομία και από το 2010 βρίσκονται και στην Αϊτή.
Έχουν γίνει καταγγελίες, ότι αυτή η Δύναμη λειτουργεί και με παραστρατιωτικές μεθόδους, σαν ένας «μεγάλος αδελφός», ο οποίος καμουφλάρει το ρόλο του, για να παρεμβαίνει σε άλλες χώρες και να προωθεί την κυριαρχία των δυνάμεων της ΕΕ και των Η.Π.Α, στην παγκόσμια κοινότητα.

Θυμίζει την Αλβανική περίπτωση, η πρόταση των Αμερικανών

Η δημιουργία του Αλβανικού Κράτους το 1913, μετά τη Συνθήκη του Λονδίνου, βάζει τις μεγάλες δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία και Ρωσία «επίσημα» στα Βαλκάνια. Το ασταθές νεοσύστατο κράτος, υπό τον κίνδυνο εμφυλίου πολέμου, εξεγέρσεων και εξωτερικών απειλών, δεν θα μπορούσε από μόνο του να να διασφαλίσει την ανεξαρτησία του, έτσι αποφασίστηκε η δημιουργία « Διεθνούς Χωροφυλακής». Για να μην θεωρηθεί πως οι Μεγάλες Δυνάμεις θέλουν να κάνουν την Αλβανία υποχείριο τους, ανέθεσαν στους Ολλανδους τη μεγαλύτερη αριθμητικά δύναμη χωροφυλάκων στη περιοχή. Όμως οι Μουσουλμάνοι Αλβανοί, θεωρώντας πως η ανεξαρτησία τους είναι μόνο στα « χαρτιά» ξεκίνησαν έναν άτυπο ανταρτοπόλεμο.

Πολλές οι ομοιότητες της Διεθνούς Χωροφυλακής στην Αλβανία, με ο,τι συζητείται για το κυπριακό, περιμένουμε τις εξελίξεις.