Φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Κύπρο! - Σε ύψιστη ετοιμότητα η Πολιτική Άμυνα

Φόβοι για μεγάλο σεισμό στην Κύπρο! - Σε ύψιστη ετοιμότητα η Πολιτική Άμυνα

Με μεγάλη προβληματισμό εξετάζουν τα δεδομένα της σεισμικής δόνησης, που ταρακούνησε την ευρύτερη περιοχή του Μαχαιρά, τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, οι επιστήμονες. Την ίδια στιγμή, σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενός μεγάλου σεισμού βρίσκεται η Πολιτική Άμυνα, όπως κατέδειξαν τα αποτελέσματα της διήμερης παγκύπριας άσκησης διάσωσης, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από τον σεισμό.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» η αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, δρ Ζωμενία Ζωμενή, ο σεισμός στο Μαχαιρά προκαλεί προβληματισμό όχι τόσο για το μέγεθός του, που ήταν μόλις 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όσο για το γεγονός ότι η αρχική εκτίμηση έδειξε ότι το εστιακό βάθος περιοριζόταν στο ένα χιλιόμετρο, κάτι ασυνήθιστο όχι μόνο για την περιοχή αλλά και για τους σεισμούς που εκδηλώνονται γενικότερα στην Κύπρο.

Η κ. Ζωμενή ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία 20 χρόνια κατεγράφησαν περίπου 12 σεισμοί στην ευρύτερη περιοχή του Μαχαιρά, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος.

Το γεγονός ότι η λεκάνη της Μεσογείου αποτελεί μια σεισμογενή περιοχή, έχει οδηγήσει την Πολιτική Άμυνα να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο έρευνας και διάσωσης.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση ασκήσεις εθελοντών διασωστών, ώστε εάν χρειαστεί, να μπορούν να παρέμβουν και να απεγκλωβίσουν άτομα που πιθανόν να παγιδευτούν κάτω από ερείπια, μετά από ισχυρό σεισμό.

Όπως τόνισε και ο αναπληρωτής διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Κύπρου, Λουκάς Χατζημιχήλ, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης άσκησης, «η εκπαίδευση των εθελοντών διασωστών είναι συνεχής, ώστε να μπορέσουν να δράσουν ανά πάσα στιγμή, διότι κανείς δεν γνωρίζει πότε μπορεί να εκδηλωθεί ισχυρός σεισμός».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε σε τρεις φάσεις: Στην πρώτη, με βάση το σενάριο, οι ομάδες των εθελοντών κινητοποιήθηκαν για έρευνα και διάσωση ατόμων κάτω από ερείπια και ακολούθησε αξιολόγηση των ενεργειών τους.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε άσκηση διαβίωσης στο βουνό, που περιελάμβανε στήσιμο καταυλισμού και άσκηση αναζήτησης ελλειπόντων προσώπων.

Η τρίτη φάση περιελάμβανε αξιολόγηση της άσκησης στην ολότητά της.

Όπως φάνηκε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι ομάδες των εθελοντών έχουν την ετοιμότητα να παρέμβουν σε λιγότερο από δέκα λεπτά, όσα δηλαδή χρειάζονται για να φορτώσουν τον εξοπλισμό τους στα αυτοκίνητα και να αναλάβουν δράση διάσωσης.