Κίνδυνος θάνατος στην Κύπρο - 15 διαφορετικά φυτοφάρμακα πάνω σε ένα τσαμπί σταφύλι!

Κίνδυνος θάνατος στην Κύπρο - 15 διαφορετικά φυτοφάρμακα πάνω σε ένα τσαμπί σταφύλι!

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία των Κύπριων καταναλωτών από την αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων, επισημαίνει ο εκπρόσωπος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, Κλεάνθης Ερωτοκρίτου.

Με επιστολή του, που φιλοξενείται στην «Πρώτη Γραμμή» του «Φιλελεύθερου», ο κ. Ερωτοκρίτου επισημαίνει τρεις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, που έγιναν στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Σύμβουλος Γεωπόνος: Ο ρόλος του στα θέματα φυτοπροστασίας προϊόντων».

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Ερωτοκρίτου, τα τρία σημαντικότερα θέματα που αναδείχθηκαν στην ημερίδα και καταδεικνύουν σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία, είναι τα εξής

  1. Το Κρατικό Χημείο εντόπισε σε ένα τσαμπί σταφύλι δεκαπέντε διαφορετικά φυτοφάρμακα.
  2. 50% των αναλύσεων που γίνονται σε φρούτα και λαχανικά ανιχνεύουν φυτοφάρμακα είτε σε αποδεκτά είτε σε μη αποδεκτά όρια.
    Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε πόσα φυτοφάρμακα δεν ανιχνεύονται και καταλήγουν στους ανθρώπινους οργανισμούς, πόσοι πεθαίνουν κάθε χρόνο και ποιο είναι το οικονομικό κόστος για θεραπείες.
  3. Τα τουρκικά φυτοφάρμακα οργιάζουν στην ελεύθερη Κύπρο και πωλούνται ακόμη και σε λαϊκές αγορές, λόγω ελλιπούς νομοθεσίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τα φυτοφάρμακα τα οποία, αν υπάρχουν, βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στη φλούδα των φρούτων, είναι ο καθαρισμός σε βάθος.

«Tο βαθύ καθάρισμα (κατά το οποίο αφαιρείται η φλούδα και μέρος της σάρκας του φρούτου ή του λαχανικού) είναι η μόνη λύση για να απαλλαγείτε από τα φυτοφάρμακα. Αν συνηθίζετε να τα ξεπλένετε με νερό και ξίδι σε αναλογία 2 προς 1, τότε να ξέρετε ότι αυτό γίνεται για να εξοντωθούν τα παράσιτα που υπάρχουν από το χώμα της καλλιέργειας και όχι για να απαλλαγείτε από τα φυτοφάρμακα», επισημαίνει η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ευθυμία Δέδε.

Είναι πολύ σημαντικό πριν απ' όλα να πλένουμε καλά τα χέρια μας. Δεν πρέπει να τα ξεπλένουμε απλώς με νερό, αλλά να τα πλένουμε κανονικά με σαπούνι.

Στη συνέχεια πρέπει να τοποθετούμε τα φρούτα σε μια λεκάνη και να τα τρίβουμε με μια βούρτσα ή με τα χέρια.

Επίσης, πρέπει να προσέχουμε να μην κόψουμε τα κοτσάνια των φρούτων πριν τα πλύνουμε, γιατί ενδέχεται να περάσουν τα μικρόβια μέσα στο φρούτο.

Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε να ξαναπλένουμε τα χέρια μας πριν φάμε!