Κραυγή αγωνίας των επιχειρήσεων της Αγλαντζιάς! - Ζημιές μετρούν τα καταστήματα λόγω των έργων

Κραυγή αγωνίας των επιχειρήσεων της Αγλαντζιάς! - Ζημιές μετρούν τα καταστήματα λόγω των έργων

Με αγώνα επιβίωσης παρομοιάζουν οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αγλαντζιά για διαπλάτυνση της λεωφόρου Λάρνακος.

Οι δουλειές τους, όπως υποστηρίζουν, έχουν εξαφανιστεί και η κίνηση έχει μειωθεί κάθετα λόγω των οδικών εργασιών και προσπαθούν να αντέξουν μέχρι την αποπεράτωση του έργου, με την ελπίδα ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες.

Για να ενημερώνουν τον κόσμο ότι εν μέσω του εργοταξίου, των μπουλντόζων και των άλλων βαρέων μηχανημάτων παραμένουν σε λειτουργία, έχουν αναρτήσει πανό με την ένδειξη «η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά». Παρά το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί προσβάσεις στις επιχειρήσεις, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες, από την ημέρα που ξεκίνησαν τα έργα μετρούν ζημιές.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στον «Φ» του Πέτρου Ευθυμιάδη, ιδιοκτήτη πρατηρίου πετρελαιοειδών στην καρδιά των εργασιών. «Οι ζημιές που έχουμε σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τα έργα είναι χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Έχουμε διαμαρτυρηθεί πάρα πολλές φορές, αλλά είναι σαν να ρίχνουμε αβγά σε τοίχους. Διερωτόμαστε πότε θα τα τελειώσουν, καθώς συνεχίζουν το ράβε-ξήλωνε για την εγκατάσταση όλων των υπηρεσιών πριν γίνει η ασφαλτόστρωση», ανέφερε ο πρατηριούχος. Επεσήμανε ακόμα ότι δεν τους ενημερώνουν για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου.

Το αρτοποιείο Vienna, δίπλα από το πρατήριο, αναγκάστηκε να επιστρατεύσει τους τελευταίους μήνες το facebook για να ενημερώνει τους πελάτες του ότι εξακολουθεί να λειτουργεί παρά τα οδικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην ανάρτησή του στο facebook αναφέρει ότι «λόγω της «αναγκαιότητας» δημιουργίας δρόμου διπλής κατεύθυνσης με νησίδα για την «αύξηση» της εμπορικότητας της λεωφόρου Λάρνακος, ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο που γνωρίζουν καλά οι τεχνοκράτες μας, πληροφορούμε τους πιστούς μας πελάτες ότι το κατάστημα λειτουργεί κανονικά και ότι έχει διευθετηθεί ο απαραίτητος χώρος στάθμευσης δίπλα από το αρτοποιείο για μια όσο δυνατό καλύτερη και ανώδυνη εξυπηρέτηση. Ας ελπίσουμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί βάσει χρονοδιαγράμματος. Απολογούμαστε για την ταλαιπωρία».

Πάντως, το σκηνικό που περιγράφουν οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων στη λεωφόρο Λάρνακος είναι επαναλαμβανόμενο κάθε φορά που διεξάγονται οδικά έργα. Παρ' όλα αυτά, εν μέσω οικονομικής κρίσης το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς οι επιχειρηματίες δίνουν καθημερινό αγώνα για επιβίωση και, όπως υποστηρίζουν, τέτοια έργα αποτελούν για το ταμείο τους μεγάλο πισωγύρισμα.

Ο «Φ» επικοινώνησε με το Τμήμα Δημοσίων Έργων θέτοντας υπόψη τους τις διαμαρτυρίες των επηρεαζόμενων επιχειρήσεων για το έργο της διαπλάτυνσης της λεωφόρου Λάρνακος.

Αρμοδίως αναφέρθηκε ότι σε όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην πλευρά της λεωφόρου που γίνεται η διαπλάτυνση παρέχονται διευκολύνσεις προκειμένου να επηρεαστούν στο ελάχιστο δυνατό βαθμό. Ειδικότερα, διευθετήθηκε να υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρήσεις στη λεωφόρο καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.

«Τα Δημόσια Έργα και η κατασκευάστρια εταιρεία καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών καθώς και οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους», ανέφερε στον «Φ» λειτουργός των Δημοσίων Έργων.

Πρόταση για αποζημιώσεις

Πρόταση για να αποζημιώνονται οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται οι εργασίες τους λόγω της εκτέλεσης οδικών έργων είχε υποβάλει πριν μερικά χρόνια ο τέως δήμαρχος Στροβόλου Σάββας Ηλιοφώτου. Μιλώντας στον «Φ», ανέφερε ότι όπου προγραμματίζονταν μεγάλα οδικά έργα σε περιοχές που ήταν ήδη ανεπτυγμένες, υπήρχαν αντιδράσεις από πολίτες και επιχειρηματίες. «Αφενός ήθελαν να γίνει το έργο και αφετέρου, όταν ξεκινούσαν οι εργασίες, αντιδρούσαν. Οι αντιδράσεις προέρχονταν πάντα από τους πολίτες που είχαν οικονομικές επιπτώσεις, τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής των δρόμων και κάποιοι εξ αυτών και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών», ανέφερε ο κ. Ηλιοφώτου.

Επεσήμανε ότι επειδή τα έργα ακολουθούν την ανάπτυξη, θα πρέπει όπως γίνονται περιβαλλοντικές μελέτες να γίνονται και οικονομικές μελέτες. «Το κόστος αυτό που θα έχουν οι επιχειρήσεις πρέπει να ενσωματώνεται στο συνολικό προϋπολογισμό του έργου και να αποζημιώνονται οι επηρεαζόμενοι», υποστήριξε . Σύμφωνα με τον κ. Ηλιοφώτου, μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τη βελτίωση των λεωφόρων Προδρόμου, Στροβόλου και Ακροπόλεως, το Δημοτικό Συμβούλιο Στροβόλου ενέκρινε πρόταση του δημάρχου για να γίνεται οικονομική μελέτη και να αποζημιώνονται οι επηρεαζόμενοι από την κατασκευή δρόμων. Η πρόταση εγκρίθηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε, καθ’ ότι απαιτείται η έγκριση σχετικής νομοθεσίας. Το θέμα συζητήθηκε και στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, χωρίς να προχωρήσει σε ψήφιση.

Ο «Φ» επικοινώνησε με τον υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη για το θέμα της αποζημίωσης των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από μεγάλα οδικά έργα. Όπως εξήγησε ο υπουργός, είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει, αλλά τα κρατικά ταμεία δεν μπορούν να αντέξουν επιπρόσθετο κόστος για την κατασκευή τέτοιων έργων.

Εκ μέρους των Δημοσίων Έργων εκφράζεται η άποψη ότι στις επιχειρήσεις προσφέρονται ως αντάλλαγμα οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες του δρόμου και τα πεζοδρόμια, κάτι που θα προσελκύσει περισσότερους πολίτες στην περιοχή.

Στο μεταξύ, οι επιχειρηματίες στη λεωφόρο Λάρνακος εξακολουθούν να έχουν μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο θα λειτουργήσει ευεργετικά για τις δουλειές τους η διαπλάτυνση του δρόμου, καθώς η κατασκευή διαχωριστικής νησίδας πιθανό να επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις τους.

Ασφαλτοστρώνεται η πρώτη φάση

Ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση είναι η πρώτη φάση κατασκευής των δύο επιπρόσθετων λωρίδων κυκλοφορίας στη λεωφόρο Λάρνακος. Μέχρι το τέλος του μήνα θα ασφαλτοστρωθεί το τμήμα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου μέχρι το «Τριγωνάκι». Ωστόσο, πρόκειται για ένα τμήμα όπου δεν επηρεάζονται επιχειρήσεις που βρίσκονται επί της λεωφόρου. Οι άλλες δύο φάσεις θα ολοκληρωθούν τμηματικά μέσα στον επόμενο χρόνο.
Εκ μέρους των Δημοσίων Έργων αναφέρθηκε στον «Φ» ότι περίπου σε ένα χρόνο θα ολοκληρωθεί το έργο της διαπλάτυνσης της λεωφόρου Λάρνακος. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει φέτος τον Ιανουάριο και το συνολικό κόστος θα ανέλθει στα €11 εκατ. συν ΦΠΑ. Η διαπλάτυνση της λεωφόρου Λάρνακος διαλαμβάνει την κατασκευή τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας.

Πηγή: εφ. «Φιλελεύθερος»/Νέαρχος Κυπριανού