Κυνηγοί, προσοχή! Σε έξαρση η λαθροθηρία στην Κύπρο, λίγο πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου

Κυνηγοί, προσοχή! Σε έξαρση η λαθροθηρία στην Κύπρο, λίγο πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου

Η Υπηρεσία Θήρας εντείνει τις περιπολίες της τις νυκτερινές ώρες, καθώς την περίοδο αυτή βρίσκεται σε έξαρση η λαθροθηρία.

Η αντίστροφη μέτρηση για το κυνήγι του ενδημικού θηράματος έχει ξεκινήσει και χιλιάδες κυνηγοί ζουν κι αναπνέουν για τη μεγάλη εκείνη μέρα της 31ης Οκτωβρίου. Οι προετοιμασίες βρίσκονται στο φόρτε τους, οι κυνηγότοποι γεμίζουν καθημερινώς με κυνηγούς και σκυλιά οι οποίοι φορτσάρουν για το τελικό στάδιο της προετοιμασίας τους, τα καταστήματα όπλων και κυνηγετικών ειδών περιμένουν τους κυνηγούς για τις τελευταίες προετοιμασίες.

Όπως ανέφερε λειτουργός της Υπηρεσίας Θήρας στον «Φιλελεύθερο», αυτές τις μέρες οι λαθροθήρες «πιάνουν δουλειά».

«Λίγες μέρες πριν την έναρξη του κυνηγίου, δυστυχώς είναι και η περίοδος που οι διάφοροι επιτήδειοι βγαίνουν τα βράδια κυνηγώντας παράνομα θήραμα, κυρίως λαγούς», δήλωσε, «τους οποίους φυλάσσουν στα ψυγεία τους και πωλούν την περίοδο του κυνηγίου. Έχοντας αυτά υπόψη μας, προσπαθούμε αυτή την περίοδο να εντείνουμε τις περιπολίες σε αγροτικούς δρόμους προκειμένου να αποτρέψουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό περιστατικά λαθροθηρίας».

Κάλεσε παράλληλα τους κυνηγετικούς συλλόγους αλλά και όλους τους κυνηγούς γενικότερα, όταν παρατηρούν τέτοια φαινόμενα ή όταν φτάνουν στ' αφτιά τους περιπτώσεις ατόμων που λαθροθηρούν, να προχωρούν σε καταγγελία στην Υπηρεσία Θήρας.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για την προσεχή κυνηγετική περίοδο

Παράλληλα με τις προετοιμασίες, έντονη είναι και η απογοήτευση που επικρατεί ανάμεσα στον κυνηγόκοσμο της Κύπρου, η οποία όπως φαίνεται, χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο έντονη.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν δημιουργούν καθόλου ευοίωνες προοπτικές για την προσεχή κυνηγετική περίοδο. Αφενός, η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και δημιουργούν καθόλα αρνητικές συνθήκες για τους κυνηγούς και τα σκυλιά τους. Αφετέρου, τα αρνητικά μηνύματα που εισπράττουν από την εμπειρία τους σε σχέση με την κατάσταση του θηράματος.

Πολλοί μάλιστα, αμφισβητούν και την αύξηση στον πληθυσμό των λαγών (22%), την οποία κατέγραψε η καταμέτρηση της Υπηρεσίας Θήρας, αφού η συχνή επαφή τους με τους κυνηγότοπους δείχνει ότι οι προσδοκίες φέτος πρέπει να είναι χαμηλές.

Μειώνεται ο πληθυσμός περδικιών και φραγκολίνων

Όσο δε για τον πληθυσμό των περδικιών είναι για ακόμα μια χρονιά εμφανώς περιορισμένος. Η καταγραφή της Υπηρεσίας Θήρας έδειξε μείωση κοντά στο 17%, όμως κάποιοι εκτιμούν ότι αυτή είναι μεγαλύτερη.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο πληθυσμός των περδικιών παρουσίασε πέρσι κάποια σημάδια ανάκαμψης σε σχέση με την προπέρσινη χρονιά η οποία ήταν ιδιαίτερα άσχημη για το συγκεκριμένο θήραμα. Παρόλα αυτά, η ανάκαμψη αυτή όχι απλά δεν συνεχίστηκε αλλά ταυτόχρονα παρατηρείται και πάλι μείωση του πληθυσμού τους.

Όσο δε για τον πληθυσμό των φραγκολίνων και πάλι δεν είναι καθόλου ευχάριστα τα νέα. Την τελευταία τριετία ο πληθυσμός τους έχει συρρικνωθεί αρκετά, θυμίζοντας παλιές κακές εποχές όπου για αρκετά χρόνια η φραγκολίνα ήταν δυσεύρετο θήραμα.

Την ίδια ώρα, είναι εμφανής στους βιότοπους η αύξηση του πληθυσμού της αλεπούς και πέραν από την καταγραφή της Υπηρεσίας Θήρας. Μαρτυρίες κυνηγών αναφέρουν συχνές συναντήσεις με αλεπούδες στα εκπαιδευτικά των σκυλιών, ενώ παράλληλα, έχουν αρχίσει να καταγράφονται και παράπονα ιδιοκτητών κτηνοτροφικών υποστατικών για ζημιές που προκαλούν οι αλεπούδες.

Τέλος στα εκπαιδευτικά

Στο μεταξύ, η ερχόμενη Κυριακή είναι η τελευταία μέρα που επιτρέπεται η έξοδος των σκύλων στους βιότοπους. Σύμφωνα με το διάταγμα της Υπηρεσίας Θήρας που εκδίδεται αρχές του έτους, η εξάσκηση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται μέχρι μια εβδομάδα πριν την έναρξη της νέας κυνηγετικής περιόδου για το ενδημικό θήραμα. Δηλαδή μέχρι και την Κυριακή.

Από τη Δευτέρα, η εξάσκηση των σκύλων απαγορεύεται γενικώς σε όλες τις περιοχές της Κύπρου. Όποις συλληφθεί οπουδήποτε στους βιότοπους με τα σκυλιά του, θα καταγγέλλεται και θα τιμωρείται με εξώδικο πρόστιμο που φτάνει τα 300 ευρώ.