Γονείς ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο καρκίνος παραμονεύει τα παιδιά μας σε παιδότοπους και πάρκα σε ολόκληρη την Κύπρο!

Γονείς ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο καρκίνος παραμονεύει τα παιδιά μας σε παιδότοπους και πάρκα σε ολόκληρη την Κύπρο!

Την εξάλειψη της απαγόρευσης του καπνίσματος σε ανοικτούς εξωτερικούς χώρους όπου συναθροίζονται παιδιά, όπως οι παιδότοποι και τα πάρκα, από το νομοσχέδιο, που αφορά στον έλεγχο του καπνίσματος, ανακάλυψαν έκπληκτα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας.

Σύμφωνα με βουλευτές που συμμετέχουν στην Επιτροπή, αφαιρέθηκε η ονομαστική απαγόρευση για τους εξωτερικούς χώρους παιδότοπων, όπου δηλαδή εντοπίζονται και τα περισσότερα παιγνίδια (φουσκωτά, τσουλήθρες κ.λπ.), πάρκων ή όπου αλλού συναθροίζονται παιδιά, και συνεπώς θα επιτρέπεται κανονικά το κάπνισμα!

Πυρ και μανία είναι οι βουλευτές πολύ περισσότερο γιατί η λογική του υπουργείου είναι πάνω-κάτω η ίδια με αυτήν που επιτρέπει το κάπνισμα στα καζίνα. Πιο συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο «Πολίτης», η απαγορευτική πρόνοια αφαιρέθηκε μετά από πιέσεις του Συνδέσμου Ξενοδόχων, καθώς ξενοδοχειακές μονάδες έχουν επενδύσει χιλιάδες, αν όχι και εκατομμύρια, σε εξωτερικά πάρκα ή και υδατοπάρκα όπου συναθροίζονται παιδιά, συνεπώς μια τέτοια απαγόρευση θα δημιουργούσε πρόβλημα στους τουρίστες, και δη τους Ρώσους, οι οποίοι, όπως μας λέχθηκε, είναι λάτρεις του τσιγάρου!

Θα το αλλάξουν

Δέον να σημειωθεί ότι οι βουλευτές εν μέρει είναι εξοργισμένοι καθώς κατέστησαν σαφές στον ίδιο τον υπουργό Υγείας, ο οποίος στις 13 Οκτωβρίου τους ενημέρωσε για την πρόθεσή του να αφαιρέσει την πιο πάνω απαγόρευση, ότι κάτι τέτοιο θα ήταν ανεπίτρεπτο.

Σε εκείνη τη συνεδρία αντέδρασαν έντονα τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Κ. Κωνσταντίνου, όσο και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αδάμος Αδάμου, ο οποίος και χθες μιλώντας στον «Π» παρέμεινε κάθετος για το θέμα.

Με τον κ. Αδάμου τη φωνή της ένωσε χθες και η Ειρήνη Χαραλαμπίδου η οποία επίσης μιλώντας στον «Π» διαβεβαίωσε πως σε περίπτωση που το υπουργείο επιμείνει, τότε το ΑΚΕΛ θα καταθέσει τροπολογία για να επαναφέρει την απαγόρευση.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, κρίνει ως απαράδεκτη την ενέργεια του υπουργείου, δηλώνοντας και ο ίδιος ότι το κόμμα του θα κάνει τα αδύνατα δυνατά, συμπράττοντας και με άλλα κόμματα, ώστε να επανέλθει η απαγορευτική πρόνοια.

Όσον αφορά στον ΔΗΣΥ, παρότι ως κοινοβουλευτική ομάδα δεν έχει καταλήξει, το βέβαιο είναι ότι βουλευτές του αντιδρούν έντονα, και δεν θα διστάσουν να διαφωνήσουν και δημόσια αν παραστεί ανάγκη.

Εναπόκειται στη Βουλή

Μιλώντας στον «Π» ο υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος δεν απέκρυψε το γεγονός ότι ασκήθηκαν πιέσεις για την αφαίρεση της πρόνοιας, σημείωσε πως βάσει του νομοσχεδίου παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του διαχειριστή ενός χώρου αν θα επιτρέπει ή όχι στον εξωτερικό του χώρο το κάπνισμα.

Σημείωσε δε ότι με τον νόμο δεν επιχειρείται να αλλάξει η κουλτούρα τη στιγμή που οι γονείς που καπνίζουν στους παιδότοπους καπνίζουν και στο σπίτι επιβαρύνοντας τα παιδιά τους με παθητικό κάπνισμα, χωρίς να μπορεί το κράτος να παρέμβει, και ότι και οι γονείς μπορούν να συμβάλουν στο κατά πόσο ένας παιδότοπος θα επιτρέπει ή όχι το κάπνισμα, επιβραβεύοντας αυτόν που θα το απαγορεύει.

Κατέληξε πάντως στο ότι εναπόκειται στη Βουλή αν θα επαναφέρει την απαγόρευση, καθώς έχει αυτό το δικαίωμα το οποίο και το υπουργείο θα σεβαστεί.

Κλειδί η Κουρσουμπά

Στο μεταξύ για το θέμα δεν έχει πει τον τελευταίο της λόγο η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, την οποία επικαλέστηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας στις 13 Οκτωβρίου ο κ. Παμπορίδης για αφαίρεση της πρόνοιας.

Η κ. Κουρσουμπά μετά και από απαίτηση των βουλευτών, αναμένεται εντός των ημερών, αν όχι και σήμερα, να εκδώσει σχετική ανακοίνωση και να πάρει θέση.

  • Των πιο πάνω λεχθέντων θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Βουλή μεγάλη συζήτηση θα γίνει και για άλλες πρόνοιες του διαμορφωμένου κειμένου του νομοσχεδίου, μεταξύ αυτών και για τις πρόνοιες που αφορούν στις χρηματικές ποινές για τους παραβάτες.