Πότε αρχίζουν οι «καμπάνες» για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους- Προβλέπεται και ποινή φυλάκισης

Πότε αρχίζουν οι «καμπάνες» για το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους- Προβλέπεται και ποινή φυλάκισης

Σε δεκαπέντε μέρες οδηγείται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον έλεγχο του καπνίσματος, που απαγορεύει το κάπνισμα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε όλους του κλειστούς χώρους και προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και ποινές για τους παρανομούντες.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Υγείας, Κώστα Κωνσταντίνου, υπάρχει σύμπτωση απόψεων ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής και φαίνεται να είναι ομόφωνη η προσέγγιση και η ψήφιση των προτεινόμενων νομοθεσιών.

«Ως εκ τούτου ρυθμίζεται επί τέλους ένα κενό, μια έλλειψη που υπήρχε η οποία αυτή τη στιγμή συμπληρώνεται με γνώμονα πάντοτε κι έχοντας κατά νου την προστασία όλων εκείνων που δεν καπνίζουν αλλά ταυτόχρονα με σεβασμό και προς τους καπνιστές» είπε σε δηλώσεις του ο κ. Κωνσταντίνου.

Πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στην Ολομέλεια σε δεκαπέντε μέρες.

Οι πρόνοιες, είπε, «αγγίζουν και το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τίθενται ακριβώς στην ίδια μοίρα».

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνου προβλέπονται εξώδικα πρόστιμα ύψους 85 ευρώ, ενώ εάν κι εφόσον αχθεί ενώπιον του δικαστηρίου οποιαδήποτε υπόθεση, τότε το δικαστήριο έχει ευχέρεια επιβολής προστίμου μέχρι και δύο χιλιάδες ευρώ και ποινής φυλάκισης μέχρι και έξι μήνες.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου είπε ότι κάποιοι βουλευτές ζητούν χαμηλότερα και άλλοι ψηλότερα πρόστιμα, και ως εκ τούτου αναμένεται ότι όταν θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο θα υποβληθούν τροπολογίες.

«Το νομοσχέδιο είναι αρκούντως αυστηρό και απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους, επιτρέπεται σε ανοιχτούς υπό προϋποθέσεις» είπε.

Ακόμα, απαγορεύει το κάπνισμα στα αυτοκίνητα όταν επιβαίνουν ανήλικοι.

Από το νόμο εξαιρείται το καζίνο.