Έκθεση φωτογραφίας της ΔΕΑ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη-Πρότυπο δικοινοτικής συνεργασίας η Επιτροπή

Έκθεση φωτογραφίας της ΔΕΑ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη-Πρότυπο δικοινοτικής συνεργασίας η Επιτροπή

Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη η φωτογραφική έκθεση «Κάτω από τις Χαρουπιές», για το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει φωτογραφίες του διακεκριμένου Nick Danziger και κείμενα του βραβευμένου Rory MacLean, παρουσιάζει τις προσπάθειες της ΔΕΑ για εντοπισμό, ταυτοποίηση και επιστροφή στις οικογένειες των λειψάνων των αγνοουμένων στην περίοδο 1963-1964 και 1974.

Η εκδήλωση φιλοξενείται από από τον Γενικό Διευθυντή του γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη, Μίκαελ Μόλερ, και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Πέτερ Μάουρερ. Στα εγκαίνια, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κρατών μελών και ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Σε χαιρετισμό του, ο κ. Μόλερ εξήρε το έργο της ΔΕΑ, λέγοντας ότι «σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επιστήμονες εργάζονται μαζί», προσθέτοντας ότι η ΔΕΑ αποτελεί σύμβολο συμφιλίωσης και πρότυπο δικοινοτικής συνεργασίας.

Τα μέλη της ΔΕΑ ευχαρίστησαν τα Ηνωμένα Έθνη για τη στήριξή τους προς τη ΔΕΑ και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεχίσουν τις δικοινοτικές τους προσπάθειες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΕΑ, από τον επίσημο κατάλογο των 2001 αγνοουμένων, η Επιτροπή έχει ταυτοποιήσει και επιστρέψει στις οικογένειες τα λείψανα περισσότερων από 700.