Σε απόγνωση οι Κύπριοι αγρότες: Δεν θα δώσει νερό για άρδευση των καλλιεργειών το ΤΑΥ αν δεν βρέξει!

Σε απόγνωση οι Κύπριοι αγρότες: Δεν θα δώσει νερό για άρδευση των καλλιεργειών το ΤΑΥ αν δεν βρέξει!

Ο εφιάλτης της λειψυδρίας ξύπνησε για τα καλά και άρχισε να έχει τον αντίκτυπό του στη γεωργία. Βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του Νοέμβρη, οι βροχές είναι σχεδόν ανύπαρκτες και παντού επικρατεί ξηρασία.

Τα φράγματα έχουν σχεδόν αδειάσει, παρόλο που η ύδρευση των πόλεων γίνεται από τις μονάδες αφαλάτωσης, οι οποίες εδώ και μερικούς μήνες εργάζονται σε φουλ ρυθμούς καλύπτοντας τις ανάγκες ύδρευσης.

Αυτό σημαίνει ότι ναι μεν δεν θα υπάρξουν περικοπές στην άρδευση, από την άλλη δε, σημαίνει και κόστος σε χρήμα και ενέργεια, καθώς η παραγωγή νερού από μια μονάδα αφαλάτωσης προϋποθέτει υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το τραγικό, όμως, είναι ότι οι προβλέψεις, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα δεν μιλούν για βροχές. Αν επαληθευτεί μάλιστα η τελευταία εποχική πρόγνωση, τότε η ξηρασία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και τον Ιανουάριο.

Στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου εναποθέτουν τις ελπίδες

Να σημειωθεί ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το μεγάλο στοίχημα είναι για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, καθώς τους μήνες αυτούς παρατηρείται συνήθως σημαντική ροή νερού στα φράγματα. Άρα, είναι και η περίοδος, που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα όσον αφορά στα αποθέματα νερού.

Όπως ανέφερε ο λειτουργός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Φαίδρος Ρουσής, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στα φράγματα 56,4 εκατ. κ.μ. νερού και η πληρότητα βρίσκεται στο 19,4%. Πέρσι, την αντίστοιχη περίοδο είχαμε 114,2 εκατ. κ.μ. νερού με 39,3% πληρότητα.

Τα φράγματα νοτίου αγωγού, από τα οποία καλύπτεται η ύδρευση για Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο, έχουν αυτή τη στιγμή 24,3 εκατ. κ.μ. νερού, δηλαδή πληρότητα 12,9%, ενώ πέρσι ήταν 51,3 εκατ. κ.μ. νερού με 27%.

Άδειασαν τα φράγματα

«Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά δεν υπάρχει καθόλου ροή νερού στα φράγματα», ανέφερε ο κ. Ρουσής. «Οι αφαλατώσεις δουλεύουν σε φουλ ρυθμούς εδώ και μήνες, διότι οι ανάγκες σε ύδρευση για τον νότιο αγωγό είναι γύρω στα 70 εκατ. κ.μ. νερού και περίπου 12 εκατ. για την περιοχή της Πάφου, που καλύπτονται από τα φράγματα της περιοχής», εξήγησε.

Αυτό σημαίνει ότι οι υφιστάμενες αποθηκευμένες ποσότητες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της ύδρευσης και για αυτό οι ανάγκες καλύπτονται από τις αφαλατώσεις.

«Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι για τη γεωργία και όχι για την ύδρευση των πόλεων διότι αυτή καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από αφαλατώσεις, άρα το μεγάλο πρόβλημα θα το έχουν οι γεωργοί, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως το 2008», σημείωσε ο κ. Ρούσης.

Καθόλου νερό για άρδευση των καλλιεργιών

Όπως εδώ και καιρό έχει εξαγγελθεί δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές στην ύδρευση. Δυστυχώς για τη γεωργία, όμως, δεν υπάρχουν ποσότητες νερού να δοθούν εκτός από τις ποσότητες του ανακυκλωμένου και κάποιες ποσότητες από γεωτρήσεις για αρδευτικούς σκοπούς. Αυτό είναι το μόνο νερό που μπορεί να δοθεί σίγουρα στους γεωργούς. Από εκεί και πέρα όλα θα εξαρτηθούν από τη βροχόπτωση των επόμενων μηνών», σημείωσε.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρουσής, οι αποφάσεις για τις ποσότητες του νερού που θα δοθούν στη γεωργία λαμβάνονται τον Μάρτιο, διότι συνήθως οι καλές ροές προς τα φράγματα σημειώνονται Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Η περσινή χρονιά, εξήγησε, δεν ήταν καθόλου καλή στο σύνολό της και έδωσε μόνο 17,9 εκατ. κ.μ. νερού, σε αντίθεση με το 2015, που πήραμε περίπου 116 εκατ. κ.μ. νερού.

«Αν καταφέρουμε φέτος να έχουμε τις βροχές που είχαμε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2015, που πήραμε και 82,5 εκατ. κ.μ. νερού στα φράγματα, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε και τους γεωργούς. Το 2008 δεν καταφέραμε να δώσουμε καθόλου. Φέτος ελπίζουμε ακόμα ότι μπορεί να αλλάξει κάπως η κατάσταση μέσα στο επόμενο τρίμηνο», επισήμανε.

Πηγή: εφ. «Φιλελεύθερος»/Φρίξος Δαλίτης