Πυρκαγιά Σολέας: Έρχεται ενίσχυση €7,3 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πυρκαγιά Σολέας: Έρχεται ενίσχυση €7,3 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Πράσινο φως ανάβει η Κομισιόν, για ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρώντας σε ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), συνεπεία των καταστροφικών πυρκαγιών στην περιοχή Σολέας, τον περασμένο Ιούνιο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Κομισιόν ολοκλήρωσε την «προκαταρκτική αξιολόγηση», στη βάση της οποίας κρίνεται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για παροχή προκαταβολής από το ΤΑΕΕ, η οποία αποτελεί το 10% του συνολικού ποσού που προορίζεται να παραχωρηθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε επίπεδο αριθμών, εάν επιβεβαιωθούν τα προκαταρκτικά πορίσματα της Κομισιόν, θα διατεθούν μέσω του ΤΑΕΕ συνολικά 7.298.760 ευρώ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ η προκαταβολή που θα δοθεί άμεσα στις κυπριακές Αρχές ανέρχεται σε 729.876 ευρώ (10%).

Σύμφωνα με την απόφαση που δρομολογείται από τις υπηρεσίες της αρμόδιας επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνας Κρέτσου, η προκαταβολή από το ΤΑΕΕ θα αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση ουσιωδών ενεργειών έκτακτης ανάγκης και ανάκαμψης μετά την ξηρασία και τις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στην Κύπρο το 2016.

Έγκυρη κοινοτική πηγή ανέφερε ότι η στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης δύναται να χρησιμοποιηθεί για ενέργειες έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, περιλαμβανομένων και εργασιών καθαρισμού φυσικών ζωνών.

Η ίδια πηγή υπέδειξε ότι όλα τα προκαταρκτικά πορίσματα της Κομισιόν, σε περιπτώσεις άλλων κρατών, επιβεβαιώθηκαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θετική αναμένεται να είναι και η τελική αξιολόγηση της αίτησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό της συνδρομής από το ΤΑΕΕ, ύψους 7.298.760 ευρώ, θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, τα οποία αναμένεται να τοποθετηθούν θετικά στην εισήγηση της Κομισιόν.

Η αίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενεργοποίηση του ΤΑΕΕ υποβλήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου, εντός των δώδεκα εβδομάδων από την έναρξη της πυρκαγιάς, όπως απαιτείται από την ΕΕ.

Επιπλέον, φαίνεται ότι πληρούται και η δεύτερη τυπική προϋπόθεση, καθώς εκτιμάται ότι η συνολική ζημιά υπερβαίνει το 0,6% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας (101,4 εκατ. ευρώ).