Ο Υπ. Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει δημοσίευμα της «Daily Mail» το οποίο πρόβαλλε το Newsbomb

Ο Υπ. Δικαιοσύνης επιβεβαιώνει δημοσίευμα της «Daily Mail» το οποίο πρόβαλλε το Newsbomb

Το Newsbomb μετέφερε την είδηση που δημοσιεύθηκε σε "Daily Mail" και "ΑP" ότι δύο από τους πέντε τρομοκράτες που κρατούνται στη Γαλλία, βρίσκονταν στη Κύπρο για διακοπές, κάτι που επιβεβαίωσε και ο Ιωνάς Νικολάου. 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Ιωνάς Νικολάου, επιβεβαίωσε σήμερα το δημοσίευμα της Daily Mail, η οποία μετέδωσε χθες ότι δύο από τους πέντε τρομοκράτες που συνελήφθησαν στη Γαλλία και οι οποίοι ετοίμαζαν επιθέσεις σε τουριστικά αξιοθέατα στο κέντρο και στα περίχωρα του Παρισιού, πέρασαν από την Κύπρο πριν από ενάμιση χρόνο.

Capture234121

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Κύπρο είναι σε αρκετά ψηλό επίπεδο, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι αντίστοιχα με εκείνα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρκούντως ικανοποιητικά για το επίπεδο του κινδύνου που διατρέχει η Κύπρος.

Δείτε τι γράφαμε: Daily Mail: Διακοπές στη Κύπρο έκαναν οι τρομοκράτες που συνελήφθησαν στη Γαλλία

Κληθείς, μετά από τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια, να αναφέρει αν στην Κύπρο λαμβάνονται μέτρα κατά της τρομοκρατίας, ο κ. Νικολάου είπε πως “πάντοτε λαμβάνονται μέτρα”, για να προσθέσει ότι έχουν αυξηθεί τα επίπεδα ασφάλειας των αεροδρομίων, κατά τρόπο που ο καθένας μπορεί να τα διακρίνει με μεγάλη ευκολία, τόσο σε σχέση με την παρουσία αστυνομικών, όσο και στελεχών της Εθνικής Φρουράς.

Επίσης, είπε ότι λαμβάνονται μέτρα σε σχέση με την παρακολούθηση και αξιολόγηση των ταξιδιωτών από και προς την Κύπρο, σημειώνοντας ότι “μέσα από αυτή την αξιολόγηση κατά καιρούς δώσαμε σημαντικές πληροφορίες σε αρχές άλλων χωρών, για τον τρόπο που κινούνται κάποια ύποπτα πρόσωπα”.

“Εκείνο το οποίο θέλω να επισημάνω είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι σε αρκετά ψηλό επίπεδο σε σημείο μάλιστα που μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι αντίστοιχα με εκείνα τα οποία εφαρμόζουν κάποιες χώρες της ΕΕ και αρκούντως ικανοποιητικά για το επίπεδο του κινδύνου που διατρέχουμε ως Κύπρος. Πάντοτε αξιολογούμε κάθε πληροφορία η οποία έρχεται κοντά μας όπως επίσης και αυτή την πληροφορία που έχει φτάσει”, είπε.

Σε ό,τι αφορά στην πληροφορία για τους δύο τρομοκράτες που πέρασαν από την Κύπρο, ο κ. Νικολάου είπε συγκεκριμένα:

“Να είστε βέβαιοι ότι όχι μόνο αξιολογείται, αλλά έχει ήδη διερευνηθεί. Φαίνεται ότι αυτό συνέβη πριν ενάμιση χρόνο περίπου. Δεν είναι κάτι το οποίο έγινε τώρα, το ότι δηλαδή αυτά τα πρόσωπα διακινήθηκαν μέσω της Κύπρου. Θέλω να γνωρίζετε ότι επειδή αξιολογούμε τους κινδύνους είτε αυτοί σχετίζονται με την εγγύτητα της πατρίδας μας στην περιοχή, είτε με το γεγονός ότι υπάρχει διασύνδεση των κατεχομένων με την Τουρκία, η οποία επίσης συνορεύει με την περιοχή, καθώς επίσης και με το ότι στην Κύπρο υπάρχουν βρετανικές βάσεις, αλλά και πολλά συμφέροντα χωρών οι οποίες εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές, ως Κύπρος αξιολογούμε τακτικά την επικινδυνότητα και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα”.

Είπε ακόμα ότι οι αρχές της Κύπρου ενώνουν τις προσπάθειες τους και τα δικά τους μέτρα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και σε αυτές τις προσπάθειες εντάσσεται και η ανταλλαγή πληροφοριών.

“Και είναι στο επίπεδο ανταλλαγής αυτών των πληροφοριών που πολλές φορές δώσαμε πληροφορίες, πήραμε πληροφορίες και γι' αυτό το δημοσίευμα, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας τώρα είναι και αυτό στα πλαίσια της ανταλλαγής των πληροφοριών”, ανέφερε.

Εξάλλου, είπε ότι στα τελευταία Συμβούλια των Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ συζητήθηκε σε έκταση αυτό το θέμα, της ανάγκης δηλαδή να διευρυνθεί περισσότερο και συχνότερα η ανταλλαγή πληροφοριών για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν κατά το δυνατό καλύτερο τρόπο τις πληροφορίες αυτές, για σκοπούς προστασίας.