Θα πούμε το νερό, νεράκι στην Κύπρο! Εφιαλτική η κατάσταση στα φράγματα

Θα πούμε το νερό, νεράκι στην Κύπρο! Εφιαλτική η κατάσταση στα φράγματα

Την τρίτη χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών ζει φέτος η Κύπρος, λόγω της ανομβρίας. Ο εφιάλτης της λειψυδρίας που ζήσαμε κατά τις χρονιές 2008 και 2007 βρίσκεται προ των πυλών, καθώς το νερό στα φράγματα όλο και λιγοστεύει, με τις εικόνες σε κάποια από αυτά να είναι αποκαρδιωτικές.

Ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Ανδρέας Μανώλη, δήλωσε στην εφημερίδα «Χαραυγή» ότι η πληρότητα στα φράγματα αγγίζει μόλις το 18,8%. Μέρα με τη μέρα τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο, με το ποσοστό πληρότητας να μειώνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μανώλη, μόλις δέκα ημέρες πριν, το ποσοστό κυμαινόταν στο 19,4%. Όπως εξήγησε στη “Χαραυγή”, στα φράγματα αυτή τη στιγμή εισρέουν μόλις 54 εκατομμύρια 645 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, ενώ την αντίστοιχη περσινή χρονιά εισέρρευσαν περίπου 111 εκατ. 847 χιλιάδες κυβικά μέτρα, ποσοστό της τάξης του 38,5%.

Λάσπη στα φράγματα του νότιου αγωγού

Την ίδια ώρα στέγνωσαν κάποια φράγματα, κυρίως στο νότιο αγωγό, με το συνολικό ποσοστό πληρότητας να αγγίζει το 12,4%. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φράγμα της Γερμασόγειας, όπου το ποσοστό πληρότητας αγγίζει το 0,1%, δηλαδή στο φράγμα υπάρχουν 0,015 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, παρ’ όλο που το φράγμα έχει χωρητικότητα της τάξης των 13,500 E.K.M. νερού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, στο φράγμα της Γερμασόγειας δεν υπάρχει ίχνος υδάτινου πόρου, αλλά έχει μείνει μόνο λάσπη. Τραγική, εξάλλου, είναι η κατάσταση και σε άλλα φράγματα, όπως σε αυτά της Βυζακιάς, του Ξυλιάτου και των Πολεμιδιών.

Ο χειρότερος Οκτώβριος της δεκαετίας

Πάντως, με βάση τα στοιχεία του Τμήματος Υδάτων, ο Οκτώβριος του 2016 θεωρείται ο χειρότερος μήνας της τελευταίας δεκαετίας, καθώς εισέρρευσαν μόλις 247 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού. Δεύτερος με μικρή απόσταση τερμάτισε ο Οκτώβριος του 2007-2008, κατά τον οποίο εισέρρευσαν μόλις 300 χιλιάδες κυβικά μέτρα.

Και ο φετινός Νοέμβριος καταγράφει αρνητική πρωτιά, καθώς έρχεται δεύτερος με 235 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού, μετά τον Νοέμβριο του 2010-2011 με εισροές της τάξης των 128 χιλιάδων κυβικών μέτρων.

Δεν τίθεται θέμα περικοπών στην ύδρευση

Παράλληλα, ο διευθυντής του Τμήματος Υδάτων επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα περικοπών σε ό,τι αφορά την ύδρευση, καθώς οι ποσότητες νερού λαμβάνονται από τις μονάδες αφαλάτωσης. Οπως είπε, οι μονάδες εργάζονται πυρετωδώς εδώ και μήνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε πόσιμο νερό.

Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής νερού από τις αφαλατώσεις, το οποίο προϋποθέτει υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ότι κυμαίνεται γύρω στα 75 σεντ το κυβικό, άρα απαιτούνται γύρω στις 150 χιλιάδες ευρώ την ημέρα.

Αιματηρές περικοπές στον αγροτικό κόσμο

Δύσκολη είναι ωστόσο η κατάσταση σε ό,τι αφορά την άρδευση. Ο κ. Μανώλη ανέφερε ότι αν συνεχιστεί η ανομβρία των τελευταίων μηνών, τότε θα υπάρξουν αιματηρές, όπως είπε, περικοπές για τους αγρότες.

Πρόσθεσε ότι αναμένουν τις βροχοπτώσεις (εάν και εφόσον υπάρξουν) των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Σημείωσε παράλληλα ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τον ερχόμενο Μάρτιο, λέγοντας ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξουν σημαντικές εισροές νερού στα φράγματα, θα προκύψει πρόβλημα.

Ανησυχία στις αγροτικές οργανώσεις

Την ίδια ώρα, στο ακουστικό βρίσκονται οι αγροτικές οργανώσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Στη συνάντηση που είχαν προ ημερών με τον Υπουργό Γεωργίας με κύριο θέμα τον καταρροϊκό πυρετό, τέθηκε επί τάπητος και το θέμα της ανομβρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής», οι αγρότες έθεσαν ενώπιον του αρμόδιου υπουργού τις εισηγήσεις και τις απόψεις τους επί του θέματος και αναμένουν τις απαντήσεις του Νίκου Κουγιάλη.