Ανήμερα της εορτής του Απόστ. Ανδρέα η πρώτη θεία λειτουργία στην αναστηλωμένη μονή στην Καρπασία

Ανήμερα της εορτής του Απόστ. Ανδρέα η πρώτη θεία λειτουργία στην αναστηλωμένη μονή στην Καρπασία

Του αποστόλου Ανδρέα ανήμερα και στην Κύπρο το ομώνυμο μοναστήρι εκεί στην άκρη της χερσονήσου της Καρπασίας, αν και υπό κατοχή, σήμερα θα θυμίσει κάτι από τις παλιές καλές εποχές.

Από τις 8 το πρωί τελείται πανηγυρική θεία λειτουργία, η οποία είναι η πρώτη μετά την αναστήλωση της μονής, και έχει προσελκύσει πλήθος Ελληνοκύπριων πιστών, αλλά και Τουρκοκύπριων επισκεπτών.

Την πολιτική ηγεσία του τόπου εκπροσωπεί ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, και η βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, Σκεύη Κούτρα Κουκουμά.

Εντωμεταξύ, κατόπιν αιτήματος του Επισκόπου Καρπασίας, Χριστόφορου, ενημερώθηκε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, αναφορικά με την πορεία της διαδικασίας αναστήλωσης της μονής.

Η συνεδρίαση της επιτροπής έγινε κεκλεισμένων των θυρών, καθώς ο κ. Χριστόφορος επικαλέστηκε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα λεχθέντα του από τους Τουρκοκύπριους και να προκληθούν προβλήματα στην πορεία των εργασιών για τις επόμενες φάσεις των έργων της αποκατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Πολίτης», οι δύο επόμενες φάσεις αποκατάστασης, που περιλαμβάνουν τον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού και τα κελιά διαμονής των προσκυνητών, θα συμπτυχθούν σε μία και θα προχωρήσουν πριν από το Πάσχα του 2017, ενώ οι προσφορές που θα προκηρυχθούν θα περιλαμβάνουν και τις δύο φάσεις.

Όσον αφορά στη μέχρι σήμερα συνδρομή της Εκκλησίας στην αναστήλωση της μονής, υπολογίστηκε από τον Επίσκοπο Καρπασίας σε περίπου 1,75 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αναφέρει ο «Πολίτης», μετά το τέλος της ενημέρωσης της Επιτροπής Προσφύγων ο κ. Χρυσόστομος δέχθηκε ερωτήσεις αλλά και επικρίσεις, για το γεγονός ότι λαμβάνονται αποφάσεις για το μοναστήρι χωρίς να ενημερώνεται η καθ’ ύλην αρμόδια Εκκλησιαστική Επιτροπή.